maritbet girişmaritbet
Nihat Ergün: İkitelli OSB’deki mülkiyet davalarında zaman aşımı suistimal ediliyor!

Nihat Ergün: İkitelli OSB’deki mülkiyet davalarında zaman aşımı suistimal ediliyor!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yaşanan tezyidi bedel davalarına ilişkin olarak, "Mülkiyet davalarında zaman aşımının kaldırılması burada suistimal ediliyor" dedi

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yaşanan tezyidi bedel davalarına ilişkin olarak, "Mülkiyet davalarında zaman aşımının kaldırılması burada suistimal ediliyor" dedi.

Bakan Ergün, İkitelli OSB'nin yeni hizmet binasının açılışında yaptığı konuşmada, OSB'deki sanayicilerin muhatap olduğu tezyidi bedel davalarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Sorunun hukuki yola gitmeden idari olarak çözülmesini beklediklerini ama şimdiye kadar bir çözüme kavuşmadığını aktaran Ergün, şunları kaydetti:

"25 yıl evvel İkitelli OSB'nin arazisi Arsa Ofisi tarafından kamulaştırılıp kooperatiflere satılmış. Kooperatifler parasını ödemişler. Arsa Ofisi kamulaştırmayı yaparken kafasına göre kamulaştırmamış. Mahkeme bir bedel tespit etmiş. Sonra OSB Kanunu çıkarken de bu küçük sanayi siteleri birleşerek OSB'yi oluşturmuş. 20-25 sene sonra bir kanun değişikliği yapıyoruz ve mülkiyet hakkında zaman aşımı kalktı diyoruz. Tamam, kimse haksızlığa uğramasın, devlet veya bir başkası kimsenin malını haksız yere ya da bedelini ödemeden almasın. Olmamış da zaten öyle bir şey. Mahkeme demiş ki buraya bu kadar ödenir. Yıllar geçmiş aradan, itiraz eden yok. Sonra geçmişte haksızlığa uğrayanlar olmuştur diye mülkiyet davalarında zaman aşımını kaldırdık. Şimdi burada başka bir yanlış devreye giriyor. Mülkiyet davalarında zaman aşımının kaldırılması burada suistimal ediliyor."

Burada boşluklardan yararlanmak isteyen avukatlar olduğunu dile getiren Ergün, "Uyanık avukatlar, 'Sizin arsalar vaktiyle ucuza kamulaştırılmıştır, şimdi buralar çok değerli, bir dava açsak, sen bize bir vekalet versen, biz bu davayı kazanırız, yarısı senin yarısı da benim olur' diyor. Bu suistimalin olmaması lazım. Bunu yapanların bu işin bir hak suistimali olduğunu görmeleri lazım. Bu konudaki bir yanlış budur. Ama mahkemenin de bunu görmesi gerekirdi. Mahkeme, 'Zaten buraların bedeli o günkü şartlarda mahkeme kararıyla bedeli tespit edilmiş. Aradan 25 yıl geçmiş, tabi ki orada bir sürü gelişmeler oldu. Bugünkü değerle o günkü değer aynı olabilir mi? Bu yaptığınız yanlıştır' deyip bu başvuruyu kabul etmemesi lazım. Diğer bir yanlış da mahkemenin böyle bir başvuruyu kabul etmesidir. Bir karara vardırmış olması da bir başka yanlıştır. Hak suistmiali yapanın adeta önü açılmış oldu" diye konuştu.

Vaktiyle haksızlığa uğramış birisinin de  bu davayı açmış olabileceğini ifade eden Ergün, "O zaman da bunun muhatabı İkitelli OSB'deki kooperatif veya sanayici değil kamulaştırmayı kim yaptıysa o idare olurdu. 3 tane yanlış var burada. Bunların düzenlenmesi lazım. Burada yanlışı olmayan bir adam varsa o da İkitelli OSB'deki arkadaşlardır. Yanlışı yapanın sıkıntısı yok, hiçbir yanlışı olmaya adam buram buram terleyecek... Bu hakkaniyete uygun değil. Bunu düzeltmemiz lazım. Bunu TOKİ ise TOKİ üstlenecek ama TOKİ'ye de haksızlık yapılmasını istemeyiz. Yasal bir düzenlemeyle bu istismarın önüne geçmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, arsa tahsisinin yatırımcılar için önemli olduğunu belirterek, "Bunu şimdi teşvik sistemleriyle yapıyoruz. Aslında bana sorarsanız yatırımcılara her zaman bedelsiz arsa tahsisi olmalı" dedi.

Bakan Ergün, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Hizmet Binası'nın açılışı ve İkitelli OSB Endüstri Meslek Lisesi'nin temel atma törenine katıldı.

İkitelli OSB'deki ihracatın Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 5'ine karşılık geldiğini aktaran Ergün, sanayicilerin rekabet gücünü artırmak için üzerinde durdukları önemli konulardan birinin OSB'ler olduğunu ifade etti.

OSB'lerin sadece ortak altyapı hizmetleri nedeniyle maliyetleri düşürmesi açısından değil işbirliği kültürü sayesinde kaliteyi ve katma değeri artırmak açısından da büyük önem taşıdığını dile getiren Ergün, "Bu birlikten doğan kuvveti yenilikçilik ve Ar-Ge için inovasyon için kullanmamız, bu alanda verilen desteklerinden yararlanacak projeler yapmamız lazım. Biz istiyoruzki büyük şirketler yerine KOBİ'ler proje yapsın onlara verelim kaynaklarımızı ama KOBİ'ler daha proje yapmayı bilmiyorlar" diye konuştu.

Türkiye'nin artık daha fazla üretmekten çok, daha kaliteli, ileri teknolojili, çevre dostu ve yüksek katma değerli üretim aşamasına geçmesi gerektiğinin altını çizen Ergün, "Bugün altınteri, karnını doyurmak için yetebilir ama zenginlik üretmek için yetmiyor. Alınteri, emek elbette çok kutsal ama akılteri lazım bize şimdi" dedi.

Türkiye'de altyapısı tamamlanmış 147 tane OSB olduğunun bilgisini veren Ergün, bu OSB'lerin 87 tanesinin son 10 yıl içerisinde tamamlandığını söyledi.

"Bedelsiz arsa tahsisleri sürekli olmalı"

Ergün, "OSB'leri bir cazibe merkezine dönüştürmek için son teşvik sisteminde OSB'ere yapılan yatırımları hangi bölgede yapılırsa onun bir alt bölgesi teşviklerinden yararlanma imkanı getirdik. Anadolu'nun birçok yerinde bedelsiz arsa tahsisleri yaptık. Arsa tahsisi yatırımcılar için çok mühim. Bunu şimdi teşvik sistemleriyle yapıyoruz. Aslında bana sorarsanız yatırımcılara her zaman bedelsiz arsa tahsisi olmalı. Yatırımcının arsa için finansman ayırmaması lazım. Oraya ayıracağı finansmanla makine ve hammadde almalı. Bu yaptıklarımız böyle olmasının adımlarıdır belki" ifadelerini kullandı.

Arsa tahsisi uygulamasını ranta dönüştürmeye çalışanların olduğuna değinen Ergün, "Şimdi süre koyduk. Süresi içinde yatırımını yapmayanların tahsislerini iptal etmeye başladık. 2 yıl içinde yaklaşık 1.000 parselin tahsisini iptal ettik" dedi.

Ergün, OSB'lerdeki meslek liselerinde, devletin kendi meslek okullarında öğrenci başına harcadığı paranın 1,5 katına kadar nakit destek sağladığını da sözlerine ekledi.

Aynı zamanda İkitelli OSB Yönetim Kurulu Başkanı da olan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise İkitelli OSB'nin Türkiye sanayisi için önemli merkezlerden birisi olduğunu söyledi:

İkitelli OSB'de 7 milyar liralık ihracat ve 300 bin istihdam gerçekleştirildiğine işaret eden Mutlu, "Ayda 75 milyon kilowatt saatin üzerinde enerji harcamasıyla pek şehrin de üzerinde enerji tüketen ve tükettiği her enerjiyi de ülkenin zenginliği hale getiren bir OSB'miz var" dedi.

Sanayi ve eğitimin işbirliği yapması düşüncesinden hareketle İkitelli OSB Endüstri Meslek Lisesi kurulduğunu belirten Mutlu, okulun inşası için 10 milyon lira ve artı KDV tutarında harcama gerçekleştirileceğinin bilgisini verdi.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İkitelli OSB’de büyük bir yangın çıktı!
  • 18.12.2014 09:15

İkitelli OSB’de büyük bir yangın çıktı!

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'ndeki DERSAN Sanayi Sitesi S-6 E Blok, alev ale ...

Trios 2023 ile İkitelli OSB’ye 300 milyon liralık sanayi yatırımı
  • 07.05.2014 17:15

Trios 2023 ile İkitelli OSB’ye 300 milyon liralık sanayi yatırımı

Cumhuriyet’in 100. yılı hedefleri doğrultusunda hareket eden Trios 2023, İkitell ...

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı, mimar arıyor!
  • 18.03.2013 14:26

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı, mimar arıyor!

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı, mimar alacak ...

Nihat Ergün: İkitelli OSB’deki mülkiyet davalarında zaman aşımı suistimal ediliyor!
  • 23.11.2012 08:13

Nihat Ergün: İkitelli OSB’deki mülkiyet davalarında zaman aşımı suistimal ediliyor!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi' ...