maritbet girişmaritbet
MOSDER’e göre mobilya sektörü yeni tasarımlarla büyüyecek!

MOSDER’e göre mobilya sektörü yeni tasarımlarla büyüyecek!

Yerli, yabancı tasarımcıların katıldığı ve Türk mobilya sanayicileriyle biraraya geldiği 2. MOSDER Tasarım Buluşmaları, Antalya'da gerçekleştirildi

 

Yerli, yabancı tasarımcıların katıldığı ve Türk mobilya sanayicileriyle biraraya geldiği 2. MOSDER Tasarım Buluşmaları, Antalya'da gerçekleştirildi. Tasarımlarında evrenselliği yakalamış, tüm dünyada tasarımcıların duayeni kabul edilen, Mısır asıllı İngiliz tasarımcı Karim Rashid ve dünyada yeni bir çok trende öncülük etmiş Arflex markasının CEO'su Fausto Colombo, konferanslarda konuşmacı olarak yer aldı. Buluşmada ayrıca yapılan genel kurul toplantısı sonrası MOSDER'in yeni dönem başkanlığına Ndesign Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç seçildi. Tasarımla, katma değer yaratarak büyümek istediklerini söyleyen Ahmet Güleç, düzenledikleri Tasarım Buluşmaları'nın hedefleri açısından oldukça önemli olduğunu belirtti. Bu nedenle dünyaca ünlü tasarımcıları konferansa davet ettiklerini ifade eden Güleç, "Sektör olarak hedeflerimiz büyük. Mobilya ihtacatında her yıl yüzde 20 büyüme hedefliyoruz. Bu yıl için 2 milyar dolar ihracat gibi bir hedef koymuştuk. Bu yılın ilk 6 ayında ihracatımız yüzde 18 arttı. Dünyada ve çevre ülkelerımizde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen bu hedefimize ulaşacağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu.

Mobilya denilince dünyada akla gelen ilk ülkelerden birisinin İtalya olduğunu anlatan Ahmet Güleç, İtalya'nın mobilya tasarımındaki farkıyla sektörde bir marka ülke olduğunu kaydetti. Türk mobilya sektörünün de tasarım ve kalitesiyle dünyada üst sıralara yükselebileceğini vurgulayan Güleç, yıllık koydukları büyüme hedefleriyle 2023 yılına kadar dünyada Türk mobilya sektörü adlarından söz ettireceklerini dile getirdi. Konsept mağazalarla yurtiçi ve yurtdışında büyüyeceklerinin altını çizen Güleç, daha önce gidilmemiş ülkelere MOSDER olarak giderek temaslarda bulunacaklarını söyledi. Önümüzdeki günlerde bu amaçla Angola'ya gideceklerini belirten Güleç, kriz nedeniyle daralan Avrupa pazarlarına alternatif yeni ülke pazarları yaratacaklarını ifade etti. Güleç, Türk mobilya sektörünün ülke ekonomisi açısından oldukça önemli olduğunu, yan sektörlerle birlikte yaklaşık 500 bin kişinin mobilya sektöründe istihdam edildiğini sözlerine ekledi.

Türkiye dünya markası olabilir

Konferansta bir konuşma yapan dünyaca ünlü Karim Rashid, Türk mobilya sektörünün dünyada tanınır bir marka olmaması için herhangi bir nedenin bulunmadığını söyledi. Çağdaş çizgilerle hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Rashid, günümüzün ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak tasarımlar yapılması gerektiğini anlattı. Tasarımın sadece bir obje biçimlendirme olmadığını ifade eden Rashid, tasarımın hayatı biçimlendiren en önemli etkenlerden birisi olduğunu kaydetti.

Bahanelere bakılmaksızın tasarım konusunda sadece harekete geçilmesi gerektiğinin altın çizen Karim Rashid, "2023 yılına odaklanan Türk mobilya sanayisi, kapılarını açarak kendi içine kapanmaksızın, çağdaş tasarımcılara kulak vermeli. Eğer bunu yaparsa Türk mobilya markaları önümüzdeki 10 yıl içinde dünyada en çok aranan markalar olacaktır" dedi.

Dünyadaki önemli mobilya markalarından birisi olan Arflex'in CEO'su Fausto Colombo da yaptığı konuşmada, İtalyan mobilya markalarının tasarımda başarıyı nasıl yakaladıklarını anlattı. Disiplinli çalışmanın herşeyin önünde geldiğini vurgulayan Colombo, Türk mobilya markalarının tasarım konusunda mutlaka iyi bir danışmanlık alarak hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Tasarım buluşmalarının ikinci gününde, tasarımda Türkiye'nin önde gelen akademisyenlerinden Prof. Dr. Alpay Er, 'Türk mobilya endüstrisinde tasarım yoluyla inovasyon fırsatları' konulu sunumuyla genç tasarımcılara ve mobilya firmalarına bilgiler verdi. Prof. Dr. Alpay Er'in ardından, tasarım&grafik tasarımı alanında uzman Yard. Doç. Dr. Can Özcan'ın moderatörlüğünü üstlendiği bölümde MOSDER'e üye firmaların tasarımcılarının kısa sunumlarından oluşan bir anlatım gerçekleşti. Genç tasarımcılar, tasarıma bakış açıları, tasarım vizyonları ve tasarım konusundaki fikirlerini dinleyicilere aktardı.

Taylan Büyükşahin/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Varank: Türkiye mobilya sektöründe birinci ligde
  • 23.07.2022 00:54

Bakan Varank: Türkiye mobilya sektöründe birinci ligde

Bakan Varank, Recep Tayyip Erdoğan Uluslararası Fuar Merkezi'ndeki "Doğu Anadolu ...

Mobilya ihracatının 2023'te 10 milyar doları aşması bekleniyor!
  • 15.07.2022 11:43

Mobilya ihracatının 2023'te 10 milyar doları aşması bekleniyor!

Türkiye Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu (TAİF) Genel Başkanı Hüsey ...

NDesign, Milano Mobilya Fuarı’nda tasarımlarıyla beğeni topladı
  • 23.06.2022 17:03

NDesign, Milano Mobilya Fuarı’nda tasarımlarıyla beğeni topladı

NDesign, Milano’da yapılan dünyanın en büyük ve prestijli mobilya fuarı Salone I ...

NDesign, e-ticaret sitesinin açılışını indirimle kutluyor!
  • 25.04.2022 09:44

NDesign, e-ticaret sitesinin açılışını indirimle kutluyor!

NDesign, e-ticaret sitesi NDESIGN HOME’un açılışını dev indirim kampanyasıyla ku ...

Mobilya sektörü 6 milyar dolarlık buluşma için hazır!
  • 21.01.2022 10:52

Mobilya sektörü 6 milyar dolarlık buluşma için hazır!

Türk fuarcılık tarihinin en büyük fuarı olarak IIFF 2022 İstanbul Mobilya Fuarı, ...

Mobilyada talep patladı, sektör çift vardiyaya geçti!
  • 09.07.2021 10:30

Mobilyada talep patladı, sektör çift vardiyaya geçti!

Evlenenler ve evini yenilemek isteyenler mobilyaya talebi patlattı. Sektör ilk d ...