maritbet girişmaritbet
Mısır Çarşısı’nda tartışılan görüntü!

Mısır Çarşısı’nda tartışılan görüntü!

354 sene önce Hassa Başmimarı Kâzım Ağa’ya yaptırılan Mısır Çarşısı’nın Yemişçiler tarafına restorasyonda eklenen dükkân tartışılıyor.

İstanbul tarihi eserler bakımından sadece Türkiye'nin değil dünyanın en önde gelen şehirlerinden biri. Şehrin dört bir yanına dağılmış birçok eser günümüzde hâlâ varlığını sürdürüyor. Bu tarihi emanetlerden biri de Turhan Sultan tarafından Hassa Başmimarı Kâzım Ağa'ya yaptırılan Mısır Çarşısı. Eminönü'nde Yeni Cami'nin arkasında ve Çiçek Pazarı'nın yanında kalan 354 yıllık çarşı ilk olarak 1940-1943 yılları arasında kapsamlı bir restorasyon geçirmiş daha sonra da Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün girişimiyle 2013 yılında tekrar restorasyona alınmıştı. 3 yıl süren çalışmalar sonucunda aslına uygun olarak yenilenen tarihi çarşıya ait sosyal medyaya yansıyan bir fotoğraf ise tartışma oluşturdu.

Gazete Habertürk'ten Can Mete'nin haberine göre; fotoğrafta çarşının Yemişçiler kısmında bulunan dükkânlardan birinin sonradan eklenmiş olduğu görüldü. Sosyal medyada ‘Yamalı dükkân' olarak geniş yankı bulan fotoğrafla ilgili eleştirel yorumlar yapıldı. Daha önceki yıllara ait karelerde bu eklentinin olmadığı, sonradan restorasyon sırasında bu eklentinin yapıldığı iddia edildi.

‘BİLİP BİLMEDEN AHKÂM KESİYORLAR'

Bu tartışma üzerine konunun birinci derecedeki muhatabını yani Vakıflar Genel Müdürü'nü aradık. Genel Müdür Adnan Ertem, restorasyonun tamamen aslına uygun yapıldığını söyledi ve eleştirilere şu yanıtı verdi:

“Sosyal medyada bilip bilmeden ahkâm kesiyorlar. Bizim var olmayan bir şeyi ilave etmemiz mümkün değil. Biz yapsak Anıtlar'dan geçmez, Kültür Bakanlığı'ndan geçmez. Eski bir esere ilave yapmak mümkün mü? Mısır Çarşısı dünyanın gözbebeği bir eser. Burada temelsiz bir eklenti yapılamaz. Mısır Çarşısı'ndaki çalışmayı, eski temellere ve fotoğraflara ulaştıktan sonra yaptık. Aslında böyle bir yer olduğunu, sonradan yıkıldığını görüp restorasyonu da aslına uygun gerçekleştirdik. Diyorlar ki restorasyon sonrasındaki kısımla renk farkı oluştu. Tabii ki olur. Zaman geç- tikçe kirlenir. Restorasyonda yapı- lan kısım da gelecek sene aynı tona ulaşacak, fark kalmayacak. Titizlikle yapılan restorasyonda malzeme analizi yapıldı. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi tarafından yapılan malzeme incelemesi sonrasında orijinal malzemenin bire bir aynısı kullanıldı. Bu restorasyonda temeli olmayan hiçbir müdahale yapılmadı.” Genel Müdür Adnan Ertem, XV. yüzyıldaki gravürlerde bu bölü- mün olmadığı yönündeki iddialara da şu cevabı verdi: “Gravürlerdeki farklı bir açı. Aynı yer değil. Bizim ulaştığımız temellerde ve geçmişe ait fotoğraflarda bu bölümler var.”

Restorasyondan sonra çekilen fotoğrafta ek dükkân görülüyor. Restorasyon öncesindeki karede ise bu eklenti dükkân yok.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Tarihi eserlerimize sahip çıkmadan geleceğimize güvenle bakamayız"
  • 04.05.2018 16:58

"Tarihi eserlerimize sahip çıkmadan geleceğimize güvenle bakamayız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Çarşısı Açılış Töreninde konuştu. ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır Çarşısı'nın açılışını yaptı
  • 05.05.2018 09:30

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır Çarşısı'nın açılışını yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, restorasyonu tamamlanan tarihi Mısır Çarşısı ...

Restore edilen Mısır Çarşısı ve Nusretiye Camisi bugün açılacak
  • 04.05.2018 09:54

Restore edilen Mısır Çarşısı ve Nusretiye Camisi bugün açılacak

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanan Mısır Çar ...

Mısır Çarşısı’nda tartışılan görüntü!
  • 30.01.2018 09:47

Mısır Çarşısı’nda tartışılan görüntü!

354 sene önce Hassa Başmimarı Kâzım Ağa’ya yaptırılan Mısır Çarşısı’nın Yemişçil ...

Turistik bölgelerdeki esnafa kira desteği!
  • 11.11.2016 11:47

Turistik bölgelerdeki esnafa kira desteği!

Vakıflar Genel Müdürlüğü, turistik bölgelerde faaliyet gösteren ve kiracısı olan ...

Vakıflar Genel Müdürlüğü Mısır Çarşısı’nı restore ettiriyor!
  • 09.04.2013 15:37

Vakıflar Genel Müdürlüğü Mısır Çarşısı’nı restore ettiriyor!

Vakıflar Genel Müdürlüğü Fatih sınırları içerisinde kalan Mısır Çarşısı’nı resto ...