maritbet girişmaritbet
Mersin ilk yerli otomobili üretmeye hazırlanıyor!

Mersin ilk yerli otomobili üretmeye hazırlanıyor!

İlk yüzde yüz yerli otomobil CMK Group önderliğinde planlandı. Çok kısa süre içinde yapılacağı açıklandı.

Mersin'de otomobil üretmeyi planlayan aralarında Türk iş adamının da bulunduğu Çinli heyet, Vali Hasan Basri Güzeloğlu'nu ziyaret ederek, projeleri hakkında bilgi verdi

CMK Group of Companies yönetim kurulu başkanı Celal Metin Kılıç, başkanvekili Xianhong Chen, Çinli Chengfeng Motor Başkanı ve Genel Müdürü Yuhua Ou, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) yönetim kurulu başkanı Sabri Tekli'nin de aralarında bulunduğu heyet, Vali Güzeloğlu'nu makamında ziyaret etti.
 
CMK Group of Companies yönetim kurulu Başkanı Kılıç, aslen Mersinli olduğunu belirterek, 25 yıllık yurt dışı tecrübesini, memleketinde yatırıma dönüştürmeye çalıştığını söyledi.
 
Yaklaşık 3 yıl önce çıktıkları bu yolda, sessiz ve sedasız bir şekilde ciddi yol kat ettiklerine inandığını ifade eden Kılıç, ”Biz, hükümetin başlattığı 'yüzde 100 Türk markası' söyleminden biraz daha önce bu yola çıktık” dedi.
 
Kılıç, asıl hedeflerinin başlangıçta motor üretimi yapmak olduğunu belirterek, şöyle devam etti: ”Bunun üzerine Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkilerimizi geliştirmeye çalıştık. Şu an için motor üretiminden önce otomotiv üretimi ağırlık kazandı. Yaklaşık 2,5 yıldır İtalya'da dizaynını yaptırdığımız, makine parkını komple aldığımız, bütün testleri yapılan, Avrupa standartlarındaki testlerden geçen ve 1 milyon kilometre yol yapan araç konseptimiz hazır. Kısmet olur yakın zamanda anlaşmaları ayarlarsak, 1 yıl içerisinde üretime başlayacak duruma geliriz. İlk üretimde CMK Şirketler Topluluğu olarak yüzde 100 yatırımı biz destekliyoruz. Yabancı ortağımız yok. Chengfeng Motor stratejik ortağımız sadece. Ürünü yüzde 100 biz üretmeye çalışacağız. Yedek parçasını ve aksesuarlarının tamamını Türkiye'den temin etmeye çalışacağız. Motoru da kısmet olursa 5 yıl içinde kendimiz üretmeyi planlıyoruz. İkinci üretim şeklimiz ise Çin'de 5 yıldır üretilen modelin 3'ünü Türkiye'de üretmek. Bunun için bu modelleri Türk markasına dönüştürebilmek kaydıyla ortak firma oluşturmak istiyoruz. Bu bir montaj üretim olacak.” Yatırımın Mersin'de olmaması için bir sebep görmediklerini ifade eden Kılıç, ”MTOSB Başkanı Sabri Tekli ve yönetim kurulu üyeleri bizlerle çok iyi ilgilendiler. Umut ediyorum ki hep birlikte güzel işler yapacağız. Bu anlamda desteğinize ihtiyacımız var” dedi.
 
Çinli iş adamı
Çinli Chengfeng Motor Başkanı ve Genel Müdürü Yuhua Ou da, havaalanına indikleri andan itibaren insanların yüzündeki ifadelerden ve gördükleri fabrikalardan Türkiye'nin ve bölgenin gelişmiş ve başarılı bir yer olduğunu gözlemlediklerini söyledi.
 
Türkiye'ye gelişlerinde kendilerini CMK Şirketler Topluluğuna emanet ettiklerini ifade eden Ou, ”Gelişen her şey gayet güzel. Burada yaşadığımız heyecanı, insanların yüzündeki otomotiv sektörüne olan inancı ve yatırıma olan desteği boş çıkarmamak adına elimizden geleni yapacağız. Türk kalitesine yakışan en iyi modelleri test edip, teknik desteği vererek başarılı olmasını sağlayacağız. Bizim CMK Şirketler Topluluğu ile yaptığımız bu başlangıç, Türkiye ve Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki tarihi ticari bağları bir anlamda tekrar bağlıyor. Biz de buna destek olmak için elimizden geleni yapacağız.” Ou, Chengfeng Motors olarak yaptıkları özel stratejik anlaşma ile 1994'den bu yana yana Mitsubishi Pajero ve 2 modeli daha bütün dünya için ürettiklerini de sözlerine ekledi.
 
-”Her türlü destek ve katkıyı vermeye hazırız”
 
Vali Güzeloğlu ise gelişmelerden duyduğu mutluluğu dile getirerek, her türlü destek ve katkıyı vermeye hazır olduklarını söyledi.
 
Türkiye'nin, 2011 sonunda dünyada Çin'den sonra en hızlı büyüyen ekonomiye sahip olduğunu ifade eden Güzeloğlu, Mersin'in de bu büyümeye katkı sağlayan ve önemli destek sunan illerden biri olduğunu vurguladı.
 
Birçok avantajın yanı sıra Mersin Limanı'nın da Türkiye için önemli yer tuttuğuna işaret eden Güzeloğlu, ”Özelikle Mersin Limanı, Asya ve yükselen ekonomiler olan başta Çin olmak üzere Hindistan ve Rusya gibi ülkelerin, Avrupa ve ABD ile ticari ilişkilerinde aktarma, transfer ve karşılıklı lojistik aktarma kenti konumuna geliyor” dedi.
 
Güzeloğlu, hükümetin son açıkladığı destek ve teşvik paketinde önemli indirim ve destekler olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti: ”Mersin de yerli ve yabancı yatırımlar için bundan doğrudan etkilenen ve bu tip stratejik yatırımlarda indirimlere konu olan bir bölge. Bütün yatırımcılara olduğu gibi, bu büyük yatırım düşüncesine imkanlarımız dahilinde en yüksek desteği ve yatırımın gerçekleşmesi için katkıyı vermeye hazırız. Başbakanımızın Çin ziyareti sonrasında karşılıklı iki liderin bu konudaki açık beyanları ve niyetleri doğrultusunda gelişen ticari ilişkiler içinde, Mersin'in öne çıkmasından ve böyle bir yatırımın kentimizde gerçekleşmesinden büyük mutluluk duyacağız.” Konuşmaların ardından, Ou, Vali Güzeloğlu'a ipek işlemeli bir hediye ile üretimini yaptıkları bir otomobilin maketini hediye etti.
 
Vatan

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Elektrikli şarj ağı yatırımları Togg ile hız kazanacak
  • 23.03.2023 11:49

Elektrikli şarj ağı yatırımları Togg ile hız kazanacak

Türkiye'deki elektrikli şarj istasyonu sayısının yollardaki elektrikli araç sayı ...

TOGG fabrikası inşa süreci devam ediyor
  • 24.09.2020 10:38

TOGG fabrikası inşa süreci devam ediyor

TOGG, Gemlik'de inşa edilen fabrikasında inşaat süreci ile ilgili kamuoyunu bilg ...

"Denizin dibinden inci çıkarmak isteyen vurgun yemeyi göze almalıdır"
  • 18.07.2020 22:33

"Denizin dibinden inci çıkarmak isteyen vurgun yemeyi göze almalıdır"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa’da 2 yıl sonra tamamlandığında 5 bin k ...

TOGG fabrika arazisi havadan görüntülendi
  • 18.07.2020 16:43

TOGG fabrika arazisi havadan görüntülendi

Bursa’nın Gemlik ilçesi Gençali Mahallesi civarındaki askerî alanda yapılacak fa ...

Yerli otomobile teknoloji bazlı üst düzey sürüş testi
  • 18.02.2020 12:42

Yerli otomobile teknoloji bazlı üst düzey sürüş testi

TOGG testleri dijital ortamlarda yapılarak fiziki testler öncesinde aracın daha ...