maritbet girişmaritbet
Merkez Bankası'nın faiz indirimi sonrası gözler kredilerde!

Merkez Bankası'nın faiz indirimi sonrası gözler kredilerde!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı.

Merkez Bankası'nın 4 buçuk yıl sonra faiz indirimi kararı almasının ardından gözler kredi faizlerine çevrildi. Faizleri aylık bazda yüzde 3'e yaklaşan konut kredileri başta olmak üzere tüm kredi gruplarında indirim bekleniyor.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile görevden alınan Murat Çetinkaya'nın yerine getirilen Murat Uysal'ın da ilk başkanlık yaptığı Para Politikası Kurulu toplantısından politika faizinin 425 baz puan düşürülerek yüzde 19,75 seviyesine çekilmesine karar verildi.

Konut kredilerinde faiz yüzde 3'e çıkmıştı

4,5 yıl sonra faizlerde yapılan ilk indirim vatandaşın da yüzünü güldürecek. Özellikle gayrimenkul sektörünün uzun süren bekleyişin ardından hareketlenmesi bekleniyor. Piyasaların heyecanla beklediği indirim kararı sonrası bankaların da mevcut kredi oranlarında bir an önce indirime gitmesi bekleniyor. Merkez Bankası'nın 2018 yılı Eylül ayında faizi 625 baz puan artırarak 24,00 puana çıkarmasının ardından konut kredilerinde faiz oranları da yüzde 3 seviyesine kadar çıkmıştı.Konut kredisinin dışında tüketici kredilerinde ise en düşük faiz oranı 2,40 seviyesini aşmış durumda. 50 bin TL 60 ay vadeli kredide ödenecek faiz oranı 55 bin TL'yi buluyor. Taşıtta ise oran yüzde 2,75'e ulaşmış durumda.

Yarı yarıya azaldı

Yüksek faiz oranları yüzünden Türkiye genelinde konut satışları 2019 Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48,6 oranında azalarak 61 bin 355 oldu. Döviz kurlarının da etkisiyle otomobil satışlarında ise haziran sonunda yüzde 45,2 azalış kaydedildi.

  • Etiketler:

Yorum Yaz