maritbet girişmaritbet
Meriç ve Tunca nehirlerinde son durum!

Meriç ve Tunca nehirlerinde son durum!

Edirne'de taşkına yol açan Meriç ve Tunca nehirlerinin havzalarının genişlediği, 2 nehrin normal noktalarından geride birleştiği bildirildi.

Edirne Arama Kurtarma Derneği (EDAK) ile taşkın bölgesindeki tarama çalışmasına katılan AA muhabirinin gözlemlerine göre, Meriç ve Tunca nehirleri, gelen yoğun su kütlesi nedeniyle yataklarını önemli oranda aştı.
Havzaları genişleyen nehirler, normal debi akışında Bülbül adası mevkisinde birleşirken hafta başından itibaren 1 kilometre daha geri bir noktada birleşti.

Taşkın nedeniyle pek çok balıkçı barınağı sular altında kalırken, iki nehir arasındaki adalarda bulunan ağaçların birçoğu, suyun şiddeti nedeniyle yıkıldı.

EDAK Başkanı Serhat Ceylan, Edirne'deki nehirlerin devam ettiği İpsala bölgesinde debinin yükselebileceğini kaydetti. Bu arada Meriç Nehri'nin debisi bin 300 metreküp/saniye seviyelerine indi.

Meriç Nehri'nin debisi İpsala'da artıyor

Öte yandan, Edirne'deki taşkın sonrasında düşüşe geçen Meriç Nehri'nin debisi, İpsala ilçesinden geçen bölümünde yükseldi.

Devlet Su İşleri Edirne Bölge Müdürlüğü ekipleri, yaklaşık 2 bin 500 metreküp/saniyeye ulaşan debi dolayısıyla seddeleri güçlendirme çalışması yapıyor.

DSİ 114. Şube Müdürü Egemen Gökalp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Meriç Nehri'nin debisinin yükselişini takip ettiklerini ve sorun oluşturabilecek alanlarda tedbir aldıklarını söyledi.

Meriç ilçesine bağlı Kadıdondurma, Adasarhanlı köylerinde, Küplü beldesinde, İpsala'da da Mandakoru mevkisinde çalışma yürüttüklerini belirten Gökalp, şöyle konuştu:

"Daha önce İpsala'yı koruyacak seddeleri güçlendirmiştik. Şu an çok endişelendirecek bir durum yok. Sadece tedbirlerimizi aldık. Suyun yükselişini gözlüyoruz. Çok sürpriz bir durum olmazsa suyun seddeleri aşma ihtimali az görünüyor. Aşma ihtimali olan yerlerde de zaten yükseltme çalışmaları yapıyoruz. 24.00 sıralarında en yüksek noktaya ulaşacak debinin düşmesini bekliyoruz. Ekiplerimiz sedde boylarında 24 saat gözlem yapıyor."

Gökalp, sınırda yaz seddeleri ile korunan 1. Hudut Taburuna bağlı Ferre Hudut Bölüğünün tedbir amacıyla taşındığını ama diğer bölüklerde böyle bir çalışma olmadığını vurguladı.

İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman ise DSİ ile ortak çalışmalar yürüttüklerini ve gerekli önlemlerin alındığını kaydetti.

Meriç seddeleri boyunda çiftliği bulunan hayvan üreticisi Oğuz Şenkol ise nehrin yükselmesinden tedirgin olduklarını, tehlikenin devam etmesi halinde hayvanlarını taşımayı düşündüklerini ifade etti. Bu arada, nehrin yükselmesi dolayısıyla Sarıcaali Ovası'nda su baskını olduğu bildirildi.

AA

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kanal Edirne, Meriç Nehri'ndeki taşkınları önlüyor
  • 09.12.2021 16:32

Kanal Edirne, Meriç Nehri'ndeki taşkınları önlüyor

Edirne Valisi Ekrem Canalp, Meriç Nehri'ndeki taşkınları önlemek amacıyla yapıla ...

Tunca Nehri'nde kuraklığın etkisi görülüyor
  • 30.09.2021 11:47

Tunca Nehri'nde kuraklığın etkisi görülüyor

Edirne'de Tunca Nehri'nin debisinde kuraklığa bağlı olarak düşüş yaşanıyor. ...

Bakan Kurum: "3 Nehir, 1 Şehir" projesi  Edirne'nin güzelliğine güzellik katacak"
  • 11.03.2021 11:53

Bakan Kurum: "3 Nehir, 1 Şehir" projesi Edirne'nin güzelliğine güzellik katacak"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Meriç Nehri kenarına yapılması planlanan ...

Tunca ve Meriç nehirlerinde düşüş başladı!
  • 29.03.2018 11:24

Tunca ve Meriç nehirlerinde düşüş başladı!

Sabah saatlerinde 308 metreküp/saniye seviyelerine yükselen Tunca'nın debisi son ...

Edirne'de nehir taştı!
  • 24.03.2018 14:35

Edirne'de nehir taştı!

Edirne'deki sağanaklar nedeniyle Tunca Nehri'nin debisi yeniden yükselişe geçti. ...

"Atık sular arıtılarak Meriç Nehri'ndeki kirliliğe son verilecek"
  • 10.03.2021 17:30

"Atık sular arıtılarak Meriç Nehri'ndeki kirliliğe son verilecek"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Edirne'nin atık sularını arıtılarak Meri ...