maritbet girişmaritbet
Mehmet Özhaseki Şırnak'ta inşa edilen konutları inceledi

Mehmet Özhaseki Şırnak'ta inşa edilen konutları inceledi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki Şırnak'ta terör mağdurları için yapılan konutlarda incelemelerde bulundu.

Bakan Özhaseki, içerisinde TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu, Şükrü Geliş Fen, İmam Hatip ile Spor Lisesi ve 2 öğrenci yurdunun bulunduğu Ortaöğretim Kampüsü'nün açılışı amacıyla düzenlenen törende, yapılan bu tesislerin Şırnak'a, vatana ve millete hayırlı olmasını diledi.

Özhaseki, "Eskiler derdi ki; insan odur ki bıraka bir eser, eseri olmayanın yerinde yeller eser. Gelip geçici bir dünyada yaşıyoruz. Önemli olan o bu iki zaman dilimi arasında iyi işler yapabilmek. İnsanoğlunu öldükten sonra en çok evladı hatırlarmış, sonra biraz torunu hatırlarmış, sonra da unutulur gidermiş. Unutturmayalım diyorsak eğer eser bırakmamız gerekiyor." diyerek, Hazreti Nuh'un şehri Şırnak'a ne kadar hizmet yapsalar az olduğunu söyledi.

Kentin her tarafının harabe olduğunu, bunların temizlenmesi gerektiğini, bunların temizlenmesinin bile zaman aldığını dile getiren Özhaseki, evlerden ayrılırken teröristlerin içeriye el yapımı bombalar koyduğunu anımsattı.

Özhaseki, şöyle devam etti:

"Kapı koluna, buzdolabının kapağına, Kur'an-ı Kerim'i oyup içerisine koymuşlar. Öyle yapmışlar ki çocuk onu eline aldığında patlasın diye. Bu vahşetlerin hepsi yaşandı. Sonra planlama safhası geldi. Aslında buradaki kardeşlerimiz çarşı içerisindeki evlerinde ısrar etmeselerdi çevrede çok daha düşük katlı evler yapacaktık. Fakat iki kişiyi bile razı edemedik ki. Değişik yerlerde bulduğumuz hazine arazilerinde veya rezerv alanlarda konut yapalım, oraya gidecek olan var mı bir dilekçe toplayın dedik kimse yanaşmadı. Herkes çarşı içinden eski mahallesinden istiyor. Peki oradaki eski yolda onu genişletmek, modern şehrin icaplarına göre oraya otopark koymak lazım. Sonra da sokaklarını kaldırımlarını ona göre yapmak lazım. Çaremiz kalmadı, biraz yüksek yaptık. Keşke öyle olmasaydı. Keşke vatandaşlarımızın bir kısmı dışarıdan isteseydi de oralara biraz daha düşük katlı yapabilseydik."

Kentte 6 bin 39 konutunun yapımına başladıklarını, vatandaşların da zararını gidermek adına 281,5 milyon lira dağıttıklarını aktaran Özhaseki, 2018'in sonuna kadar evleri bitireceklerini bildirdi.

Özhaseki, şöyle konuştu:

"Şöyle bakılabilir geriden ya devlet değil misiniz kasa orada Maliye Bakanlığı orada harca yani ne var ki bunda. Öyle bir şey yok arkadaşlar. Hakikaten zorluklar içerisinde yapılıyor. Şu ana kadar yaptıklarımızdan Maliyeden tek bir kuruş alamadım. Hangi zorluklar içerisinde buralarda işler yapıldığını bir ben bilirim bir de Allah bilir. Çok şükür buralarda bildiğim ne kadar marifet varsa uygulayarak o işlerin altından kalkmaya çalışıyoruz. Zor günler geçiriyoruz. Zaten zor bir coğrafyadayız. Avrupa'nın ortasında keyif yapan Hollanda gibi, Lüksemburg gibi bir ülke değiliz biz. Etrafımız adeta ateş çemberi. Çevremizdeki birçok ülke idare edilemez durumda. Bu coğrafya aslında dünyanın en eski yerleşim ve güzel yerlerinden birisi. Fakat dezavantajı da var. Bu topraklar güzel olunca birçok hainin gözü de burada. Hiçbir ülkede üreyemeyecek kadar fitne grubu burada. Düşünsenize FETÖ diye bir belayı hangi ülke yaşadı ki; böyle bir belayı."

Bakan Özhaseki, hafta sonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kenti ziyaret edeceğine dikkati çekerek, "Sayın Cumhurbaşkanımız burada sizlerle sohbet edip görüşecek. İnşallah buradaki inşaatları hızlı bir şekilde bitiririz, hak sahiplerine dağıtırız. Modern bir Şırnak olur ve burada oturan insanlar da bize dua ederler." ifadelerini kullandı.

Vali Mehmet Aktaş da en değerli yatırımın insana yapılan olduğunu dile getirdi.

"Devlet ve millet olarak çevredeki bu kadar olumsuzluğa rağmen dimdik ayaktaysak ve yolumuza devam ediyorsak, İslam coğrafyasının ezilen insanlarının ümidi konumuna gelmişsek, küresel dünyayı başarıyla yorumlayabilen, çalışan, üreten ve eğitimli bir nesle sahip olduğumuzdandır." diyen Aktaş, okullar bölgesinin keskin zekayı derinlemesine yaşayan, vatanına, bayrağına, diline, dinine ve devletine bağlı bireyler yetiştirmesine imkan sağlayacağını vurguladı.

Yakın zamanda yaşanan çukur ve barikat terörünün her alanda olduğu gibi eğitim alanında da ciddi yıkımlara neden olduğuna işaret eden Aktaş, terör nedeniyle 12 okulunun tamamen yıkıldığını, 65 okulda ise büyük oranda tahribat meydana geldiğini anımsattı.

Şırnak'ta 80 okul yapılıyor

Devletin terörün açtığı yaraları hızla sardığını belirten Aktaş, Şırnak'ın alt ve üst yapısıyla adeta bir şantiye alanına dönüştüğünü, hasara uğrayan okulların tamamıyla onarıldığını bildirdi.

Şırnak'ta 80 okulun da yapımına başlandığını vurgulayan Aktaş, okulların 2018-2019 eğitim öğretim döneminde tamamlanarak hizmete sunulacağını belirtti.

Yaklaşık 200 bin öğrenci ve 6 bin 500 öğretmen ile istikrarlı bir şekilde eğitimde daha güçlü yol almanın mücadelesi içerisinde olduklarını ifade eden Aktaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Devlet katkılarıyla yapılan bu eğitim yatırımlarının yanında 2013 yılında TOBB tarafından eğitim çalışmalarımıza destek vermek amacıyla 5 milyon lira kaynak aktarımı sağlanmıştır. Bu kaynak ile toplam alanı 120 dönüm olan araziler kamulaştırılmıştır. Bu arazilerde 78 dönüm üzerinde 88 dersliği olan 4 okul ve 300 kapasiteli 2 yurt yapılmıştır. Bu okullardan 24 derslikli olan ve açılışını yaptığımız Ticaret Meslek Lisesine de TOBB ismini verdik. Kamulaştırması yapılan diğer alanlarda da en yakın zamanda eğitim inşaatına başlayacağız. Böyle önemli bir kampüs alanını şehrimize kazandırarak gençlerimizin eğitimine sundukları katkılardan dolayı TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve tüm yönetim kuruluna teşekkür ediyorum."

"Sıkıntılarımızı büyük ölçüde atlattık" 

Hisarcıklıoğlu da Şırnak'ın Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan kapısı olduğunu ve TOBB olarak modernize ettikleri Habur Sınır Kapısı'nın ülke ihracatına çok önemli katkılar sunduğunu söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki'nin gayretleriyle Şırnak, Silopi ve Cizre'nin yepyeni bir çevreye kavuştuğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Sıkıntılarımızı büyük ölçüde atlattık artık bu bölgede huzurun hakim olmasını istiyoruz. Zira huzur olmadan ticaret olmaz, ticaretin sırrı huzurda. Ticaret olmadan zenginlik olmaz. Ticaret huzur istiyoruz. Huzur eşittir zenginlik." diye konuştu.
TOBB olarak geçmişten bugüne kadar Şırnaklı kardeşlerinin yanında olduklarını ve en önemli yatırımın eğitime yapıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, TOBB tarafından alınan 117 bin metrekarelik alanda 88 derslikli 4 okul, 600 öğrencinin kalabileceği 2 pansiyonun faaliyete geçtiğini aktardı. 
Hisarcıklıoğlu, "İnşallah bu okullardan mezun olan gençlerimiz ilim ve irfan sahibi olacak. Bizleri de gururlandıracaklar. Hem Şırnak'ın hem de ülkemizin kalkınması için itici güç olacaklar." dedi. 

Bakan Özhaseki ve beraberindekiler, kampüsün açılışını yaparak, sınıfları gezdi, öğrencilerle sohbet etti. Özhaseki, bir sınıfta tahtaya, "Eğitimde başarının sırrı annenin ketesi, babanın kesesi, hocanın nefesi, talebenin hevesi." diye yazdı. 

Daha sonra Özhaseki ve beraberindekiler İsmet Paşa Mahallesi Cumhuriyet Caddesi'nde terör mağdurları için yapılan konutlarda incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Özhaseki, "Malatya'da 70 bin civarında konut yapacağız"
  • 27.02.2024 16:30

Bakan Özhaseki, "Malatya'da 70 bin civarında konut yapacağız"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, Malatya'da konuştu. ...

Bakan Özhaseki:"Bakanlığımızın deprem bölgelerinde 1000’e yakın şantiyesi, 110 bin çalışanı var"
  • 27.02.2024 15:50

Bakan Özhaseki:"Bakanlığımızın deprem bölgelerinde 1000’e yakın şantiyesi, 110 bin çalışanı var"

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya’da Bakırcı ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Bakan Özhaseki: "İnşallah sene sonuna kadar 200 bin konut teslimatını tamamlayacağız"
  • 15.02.2024 12:23

Bakan Özhaseki: "İnşallah sene sonuna kadar 200 bin konut teslimatını tamamlayacağız"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Bakan Özhaseki Yerinde Dönüşüm Projesine katılım çağrısı yaptı
  • 17.11.2023 17:12

Bakan Özhaseki Yerinde Dönüşüm Projesine katılım çağrısı yaptı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Yerinde Dönüşüm P ...