maritbet girişmaritbet
MBB, eğitimde belediyecilik akademisi haline geldi!

MBB, eğitimde belediyecilik akademisi haline geldi!

Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye’de belediyeciliğin gelişerek bugünlere gelmesinde bir ekol hâline gelerek âdeta bir lokomotif görevi yapan Marmara Belediyeler Birliği’nin eğitim çalışmalarıyla da belediyecilik akademisi haline geldiğini söyledi.

 

Başkanlığını Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin yaptığı Marmara Belediyeler Birliği'nin 2012 yılı olağan ikinci toplantısı Tekirdağ Ramada Otel'de yapıldı. Birliğe üye belediye başkanlarının katıldığı toplantıda, birliğin faaliyet raporu onaylandı.
 
Belediyecilik akademisi
Meclis toplantısı öncesinde birlik çalışmaları hakkında bilgiler veren Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, eğitim konusunda lokomotif görevi gördüklerini kaydetti. Marmara Belediyeler Birliği tarafından başlatılan ve kurumsallaştırılarak âdeta bir akademiye dönüştürülen belediyecilik eğitimlerinin devam ettiğini dile getiren Başkan Altepe, “2012 yılının ilk 10 ayında organize ettiğimiz 282 faaliyete 16 bin 300 kişi katıldı. Son 4 yılda yaptığımız eğitim faaliyetlerine ise yaklaşık 62 bin kişi katıldı. Sadece bölgemizde değil, ülkemizin de birçok şehrinde düzenlediğimiz faaliyetlerle birliğimiz, eğitim konusunda üye belediyelerimizin en önemli muhatabı ve çözüm ortağı hâline gelmiştir. Ülkemizde her geçen gün yerel yönetimlerin görev alanları ve yetkileri artmaktadır. Bunun sonucu olarak bakanlıklar dahi kendi görev alanına giren konularda bile belediyelerle işbirliği yapma zorunluluğu hissetmektedirler. Geldiğimiz nokta itibariyle belediyelerimiz gerek hizmetlerin sunumunda vatandaş odaklı olunması ve gerekse hareket kabiliyetlerinin yüksek olması, karar mekanizmalarının hızlı işlemesi nedenleriyle daha başarılı sonuçlar elde etmektedirler” diye konuştu.
 
İki önemli sempozyum
Marmara Belediyeler Birliği olarak kentsel dönüşüm ve çevre konusunda iki önemli sempozyum hazırladıklarını kaydeden Başkan Altepe, Kasım ayında Yıldız Teknik Üniversitesi ile ortaklaşa ‘Kentsel Dönüşüm Sempozyumu' ve Aralık ayında da ‘Marmara Sempozyumu'nu düzenleyeceklerini vurguladı. Kentsel Dönüşüm Sempozyumu'nda, kentsel dönüşüm faaliyetlerini başarılı bir şekilde gerçekleştirebilmek için medyanın öneminin anlatılacağını ifade eden Başkan Altepe, “Özellikle kentsel dönüşümde kamuoyunda yanlış bir algı var. Vatandaş devlet gelecek şehirleri yıkıp, yeniden yapacak gibi düşünüyor. Devlet üzerine düşeni yapıyor. Kendi binalarını, lojmanlarını yıkıyor. Ama mahallelerin dönüşümü vatandaşlar tarafından yapılacak. Mahallelerin, semtlerin yenilenmesi vatandaşların fedakarlığına ve bilincine, belediye başkanlarımızın aktif rol almasına bağlı. Halkımız adımlarını yerel yönetimlerle birlikte atacak. Vatandaş kendi evini, sitesini yenileme yolundaki adamları atma konusunda istekli olacak, bizler de belediyeler olarak destek vereceğiz” dedi.
 
Başkan Altepe, Marmara Sempozyumu'nda ise Marmara Denizi'nde kirliliğin önlenmesi ve biyolojik çeşitliliğin korunması için yapılmakta olan çalışmalar ile yapılması gerekenlerin ayrıntılı bir şekilde ele alınacağını ifade etti.
 
Çevre sorunlarının çözümüne katkı
Marmara Denizi'nde baş gösteren çevre sorunlarının giderilmesi amacıyla 1975 yılında resmi olarak kuruluşunu gerçekleştiren Marmara Belediyeler Birliği'nin en önemli faaliyet alanının çevre olduğunu dile getiren Başkan Altepe, “Bu minval üzere çevre konusunda çıkan mevzuat çalışmalarına yaptığımız katkılar ve bunlara ilişkin belediyelerimizin bu konudaki yetkili personelinin katkılarıyla oluşturduğumuz görüşler ilgili bakanlıklara bildirilmiştir. Bizim hazırladığımız görüş üzerine de davalar açılmıştır. Bununla birlikte belediyelerimizin çevre koruma ve kontrol müdürleriyle periyodik toplantılar düzenlemekteyiz. Ayrıca başta Ergene Havzası olmak üzere bölgemizde yoğun olarak yaşanan çevre sorunlarını gerek medya kuruluşları nezdinde, gerek bakanlıklar nezdinde ve gerekse düzenlediğimiz etkinliklerde gündeme getirerek sorunun çözümüne katkıda bulunulmaktadır. Çevre konusunda belediyelerimizin bilgi ve birikimlerini artırmaya ve tecrübe paylaşımını sağlamaya yönelik yurtdışı programlar da düzenlemekteyiz. 2012 yılı içerisinde toplam 24 ülke ile karşılıklı iletişime geçilerek, hem ülkemizin ve bölgemizin tanıtımı yapılmış, hem de bilgi ve tecrübe alışverişi sağlanmıştır. Bugüne kadar 20'ye yakın ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşla ortak protokoller imzaladık ve bu protokollere dayanarak onlarca faaliyet organize ettik. AB ve diğer fon kaynaklarından sağladığımız desteklerle 15'ten fazla projeyi hayata geçirdik” diye konuştu.
 
Toplantıda söz alan Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, yeni yasa ile Büyükşehir olan Tekirdağ'ın Türkiye'nin en hızlı büyüyen illerinden biri olduğunu belirterek, özellikle çevre konusunda önemli yatırımlar yaptıklarını vurguladı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Murat Kurum "Marmara Denizi Eylem Planı"nı açıkladı
  • 07.06.2021 10:54

Bakan Murat Kurum "Marmara Denizi Eylem Planı"nı açıkladı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Belediyeler Birliğince Kocaeli'd ...

Bursa, demir ağlarla örülüyor
  • 02.03.2016 16:49

Bursa, demir ağlarla örülüyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi yerli tramvaylardan oluşan 6 araçlık filosuna, çift ...

İpekböceği ‘MÜSİAD Fuarı’nın gözdesi oldu
  • 30.11.2014 18:30

İpekböceği ‘MÜSİAD Fuarı’nın gözdesi oldu

Türkiye'nin ilk yerli üretimi ‘İpekböceği’ tramvayı İstanbul’da düzenlenen MÜSİA ...

Gemlik Yalı Konağı özgün kimliğine kavuşuyor
  • 04.11.2014 15:41

Gemlik Yalı Konağı özgün kimliğine kavuşuyor

Gemlik Yalı Konağı’nda restorasyon, ilk harcın koyulmasıyla başladı ...

“Kentsel dönüşüm can kayıplarını azaltacak”
  • 30.10.2014 09:49

“Kentsel dönüşüm can kayıplarını azaltacak”

Marmara Belediyeler Birliği 2014 yılı Birlik Meclisi II. Olağan Toplantısı, depr ...

Türkiye’yi geleceğe taşıyan fuarlar 28 Ağustos’ta açılıyor
  • 26.08.2014 09:59

Türkiye’yi geleceğe taşıyan fuarlar 28 Ağustos’ta açılıyor

Türkiye’de ilk kez düzenlenen Tünel Yapım Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı, 28 ...