maritbet girişmaritbet
Macaristan’daki İdris Baba Çeşmesi restore edildi

Macaristan’daki İdris Baba Çeşmesi restore edildi

Pecs şehrindeki Osmanlı eserlerinden İdris Baba çeşmesi, TİKA ve Pecs Belediyesinin işbirliğiyle restore edilerek hizmete açıldı

Macaristan'ın Pecs şehrindeki Osmanlı eserlerinden İdris Baba çeşmesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Pecs Belediyesi'nin işbirliğiyle restore edilerek hizmete açıldı.

Macaristan'da Osmanlı döneminden ayakta kalan 2 türbeden birisi olan İdris Baba türbesinin yakınındaki yaklaşık 300 yıllık olduğu tahmin edilen İdris Baba çeşmesi, Osmanlı dönemi ve sonrasında uzun yıllar bölge halkı tarafından kullanıldı.  2. Dünya Savaşı sırasında hasar gören ve kullanılamaz durumda olan çeşme, TİKA'nın ve Pecs Belediyesi'nin ortak girişimiyle onarıldı.

İdris Baba çeşmesi olarak bilinen Türk çeşmesinin açılış törenine Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı, Pecs Belediye Başkanı Zsolt Pava, TİKA Macaristan temsilcisi Pınar Özcan ve çok sayıda davetli katıldı.

Büyükelçi Fakılı, AA'ya yaptığı açıklamada, ortak kökten gelen Türkler ile Macarların tarihsel ve kültürel bağlarının bulunduğunu belirterek, Pecs şehrinin Osmanlı tarihinde ayrı bir yeri olduğunu söyledi. Fakılı, “TİKA'nın katkılarıyla Pecs'te bir Türk çeşmesinin yeniden canlandırılmış olması bizi çok mutlu etti. Pecs Belediyesine şükran borçluyuz, TİKA'ya şükran borçluyuz. Gerçekten çok kısa zamanda toprak ve taş yığını halindeki çeşmeyi tekrar ayağa kaldırdılar, canlandırdılar, şimdi sular akıyor, yanından geçenler tekrar dualar ediyorlar, Türk dönemini hatırlıyorlar, Türklerin temizliğe ve suya ne kadar önem verdiklerini belki hatırlıyorlar” diye konuştu.

Pava ise TİKA ile birlikte çok uyumlu çalıştıklarını vurgulayarak, bu projenin birlikte yapılan ilk proje olduğunu ancak Pecs şehrinde bulunan İdris Baba Türbesi  ve Yakovalı Hasan Paşa Camii restorasyonu için de çalışmaların başladığını belirtti.
AA

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Macaristan’daki İdris Baba Çeşmesi restore edildi
  • 12.10.2014 14:49

Macaristan’daki İdris Baba Çeşmesi restore edildi

Pecs şehrindeki Osmanlı eserlerinden İdris Baba çeşmesi, TİKA ve Pecs Belediyesi ...