maritbet girişmaritbet
Kuraklık, Keban Barajı'nda elektrik üretimini olumsuz etkiledi

Kuraklık, Keban Barajı'nda elektrik üretimini olumsuz etkiledi

Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde, havzalardan gelen su miktarının kuraklık nedeniyle azalmasıyla elektrik üretiminin yüzde 30 azaldı

Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde, havzalardan gelen su miktarının kuraklık nedeniyle azalmasına bağlı olarak, elektrik üretiminin geçen yılın ilk 8 ayına göre yüzde 30 azaldığı bildirildi. Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde (HES), havzalardan gelen su miktarının kuraklık nedeniyle azalmasına bağlı olarak, elektrik üretiminin geçen yılın ilk 8 ayına göre yüzde 30 azaldığı bildirildi.

Keban HES İşletme Müdürü Tahsin Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl, Türkiye'nin tamamında olduğu gibi Fırat Havzası'nda da kuraklık yaşandığını, Keban HES'in de kuraklıktan etkilendiğini söyledi.

Yazıcı, Keban Barajı'nın 40 yıllık tarihinde kuraklıktan en fazla bu dönem etkilendiğine işaret ederek, "Öyle ki 40 yıl boyunca yaptığımız ölçümlerde en kötü yılımız 2008'di. 2008 yılında 28 Ağustos'a kadar gelen toplam suyumuz 11,2 milyar metreküp, bu yıl gelen toplam suyumuz 5,9 milyar metreküp civarında. Bu yıl kuraklık o kadar kötü ki en kötü yılımızın takriben yarısı kadar su geldi" diye konuştu.

Baraj gölünün kotunun geçen yıl 28 Ağustos itibarıyla 841,43 metre seviyesinde olduğunu anımsatan Yazıcı, bu yıl aynı tarihte yapılan ölçümde ise kotun 830,59 metre olarak tespit edildiğini belirtti.

Elektrik üretiminde geçen yılın ilk 8 ayına göre yüzde 30 düşüş olduğuna dikkati çeken Yazıcı, "Bu yıl (28 Ağustos itibarıyla) takriben 2,1 milyar kilovat saat enerji üretmişiz, geçtiğimiz yıl 3 milyar kilovat saat enerji üretmişiz. Bu mukayeseler, içinde bulunduğumuz yılın çok kötü bir yıl olduğunun en ciddi göstergesidir" dedi.

Fırat Havzası'na bereketli yağışların düşmesini temenni eden Yazıcı, gölün minimum işletme kotunun 820 metre olduğunu, beklenen yağışların düşmemesi halinde bu seviyeden sonra elektrik enerjisi üretimine ara vermek durumunda kalacaklarını söyledi.

Ellerindeki mevcut suyu, tam kapasite çalışmaları halinde 1 ay gibi kısa bir sürede bitirebileceklerine işaret eden Yazıcı, "Enerjiye çevirebileceğimiz su, 10,59 metre kot. Bu seviyeden sonra barajdaki enerji üretiminin özgül su sarfiyatı çok yüksek değerlere çıktığı için bir sonraki yılı tehlikeye atmamak, jeneratörlerimizi kavitasyon ve benzeri olaylara sokmamak amacıyla 820 kotunun altında enerji üretimi yapmıyoruz" şeklinde konuştu.

"ENVER projesine sahip çıkalım"

Yazıcı, kuraklık nedeniyle yaşanan su sıkıntısının önüne geçebilmek için vatandaşlardan, Elektrik İşleri Etüt İdaresi tarafından Enerji Verimliliği Kanunu çerçevesinde 2008 yılında başlatılan Enerji Verimliliği (ENVER) Projesi'ne sahip çıkmalarını istedi.

Kuraklığın suyun ve enerjinin önemini gözler önüne serdiğini, insanların bundan ders çıkararak, enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması için ENVER Projesi'ne sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Yazıcı, "Buradan bütün vatandaşlarımızdan gerek enerjinin gerekse suyun kullanımı konusunda büyük bir hassasiyet göstermelerini bekliyoruz. ENVER'e herkesin uymasını ve enerjiyi daha dikkatli kullanmasını talep ediyoruz. ENVER Projesi'ndeki çalışmalara uyulması halinde Türkiye'nin her yıl iki Keban Barajı'nı tasarruf edeceği yönünde hesaplama var" diye konuştu.

Proje sahip çıkılması halinde yaşanan kuraklığın etkilerinin bir nebze de olsa azaltılabileceğini vurgulayan Yazıcı, "Doğalgazı, petrolü, kömürü satın alabilirsiniz fakat bu kadar suyu satan hiçbir mevki, makam, ülke yoktur. Onun için bunu veren sahibine her zaman dua edip, bereketli yıllar, bereketli sular isteyeceğiz, temenni edeceğiz. İnşallah, önümüzdeki yıl da Allah'tan bu lütfunu bize daha bol, daha geniş vermesi yönünde temennide bulunacağız" ifadesini kullandı.
AA

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yusufeli Barajı'nda depolanan su miktarı 905,60 milyon metreküpe ulaştı
  • 06.06.2023 16:44

Yusufeli Barajı'nda depolanan su miktarı 905,60 milyon metreküpe ulaştı

Artvin'de, Çoruh Nehri üzerinde inşa edilerek 22 Kasım 2022'de su tutulmaya başl ...

İklim krizi hem kuraklığı hem selleri artırıyor
  • 14.03.2023 09:56

İklim krizi hem kuraklığı hem selleri artırıyor

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklıkların rekor seviyelere yükseldiği son ...

Doğu Anadolu'da kuraklık tehlikesi
  • 09.03.2023 16:26

Doğu Anadolu'da kuraklık tehlikesi

Meteoroloji Genel Müdürlüğünce hazırlanan 2022 kasım, aralık ve 2023 ocak ayları ...

"Şu anda yaşadığımız kuraklık meteorolojik bir kuraklıktır"
  • 25.01.2023 17:04

"Şu anda yaşadığımız kuraklık meteorolojik bir kuraklıktır"

Bakan Kurum, kuraklık ve susuzluk tehlikesinin adeta kapıya dayandığını belirter ...

Kuraklık, Keban Barajı altındaki Hastek Kalesi'nin tamamını ortaya çıkardı
  • 13.12.2021 16:51

Kuraklık, Keban Barajı altındaki Hastek Kalesi'nin tamamını ortaya çıkardı

Elazığ'ın Ağın ilçesinde Keban Barajı'nın 1974'te su tutmaya başlamasıyla su alt ...