maritbet girişmaritbet
Kültür ve Turizm Bakanlığı 400 tarihi eseri Türkiye’ye geri getirecek!

Kültür ve Turizm Bakanlığı 400 tarihi eseri Türkiye’ye geri getirecek!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık ile Dışişleri Bakanlığı'nın sürdürdüğü temaslarla bugüne kadar Türkiye'ye iadesi sağlanan toplam eser sayısı 4 bin 983'e ulaşacak

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık ile Dışişleri Bakanlığı'nın sürdürdüğü temaslarla bugüne kadar Türkiye'ye iadesi sağlanan toplam eser sayısı 4 bin 983'e ulaşacak.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, daha önce illegal yollardan yurt dışına çıkarılan Yorgun Herakles Heykeli, Truva Hazineleri'nin bir kısmı, Sinan Paşa Camisi'nden kaçırılan İznik çinileri gibi zenginliklerin yer aldığı binlerce tarihi eseri son bir kaç yıl içinde Türkiye'ye geri getiren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile ekibi 400 eseri daha ana vatanına geri getirmek üzere bugün Bulgaristan'a gitti.

 Günay'ın, Bulgaristan Kültür Bakanı Vejdi Raşidov'un elinden teslim alacağı parçalarla bugüne kadar iadesi sağlanan toplam eser sayısı 4 bin 983'e ulaşacak.

Birbirinden kıymetli eserler ait oldukları topraklarda

1998-2000 yılları arasında ABD, Almanya, İngiltere ve Danimarka'dan aralarında Atatürk'ün gümüş sigara tabakası, Herakles Lahdine ait Henkel koleksiyonunda bulunan eserler, Manş Denizi batığındaki eserler ve Divriği Ulu Camisi'ne ait ahşap panoların da bulunduğu toplam 365 eser iade edildi.

Temasların çoğalmasıyla Türk müzelerindeki yerine kavuşan eserlerin sayısı hızla arttı. Topkapı Sarayı Müzesi'nden çalınan Kur'an-ı Kerim, bronz Dionysos heykelinin de yer aldığı 474 eser 2000-2002, 2. Abdülhamit'e ait eşyalar, Münih'te iade edilen sikkeler, Nürnberg'de ele geçirilen mermer stel parçalar ve zırhlı imparator heykelinin başı gibi nadide eserlerin de bulunduğu 765 eserin 2002-2007'de iadesi sağlandı. Bugün alınacak eserlerle 2012'de getirilen eser sayısı 464'e çıkacak.

Böylece 1998'den bu yana ABD, İngiltere, Almanya, Avusturya, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, Hırvatistan, İsviçre, Bulgaristan ve Sırbistan gibi ülkelerde bulunan Türkiye'ye ait 4 bin 983 eser geri alınmış olacak.

Eros Başı, İhtiyar Balıkçı, Altın Çelenk

Dışişleri, Başbakanlık ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ortak çabalarıyla Almanya'dan Aphrodisias İhtiyar Balıkçı Heykeli, Konya Beyhekim Camisi Mihrabı, Hacı İbrahim Veli Türbesi sandukası; Danimarka'dan Davids Samling koleksiyonu, Diyarbakır Müzesi'ne ait sfenksin figürü, Akşehir Seydi Mahmud Hayrani Türbesi'ne ait sanduka, Cizre Ulu Camisi'ne ait kapı tokmağı, Nuru Osmaniye Kütüphanesi'ne ait Kur'an-ı Kerim yaprağı; ABD'den Lydia uygarlığına ait mezar ve adak stelleri, kumluca eserleri; Bulgaristan'dan Malko Tırnova Sınırkapısı, Kaptan Andreevo Gümrük Kapısı'nda ve Kalokina Sınır Kapısı'nda ele geçirilen eserler; İngiltere'de Victoria ve Albert Museum'da bulunan Eros Başı, Samset Steli; İtalya'dan Lidya Yazıtı; İskoçya'dan Edinburg'da bulunan Altın Çelenk; Fransa'dan Sultan 2. Selim Türbesi, Sultan 1. Mahmut Kütüphanesi ve 3. Murat türbelerine ait çiniler için görüşmeler sürüyor.

Şenay Ünal/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...

Turizm amaçlı kiralamaları içeren kanun teklifi TBMM'de!
  • 11.10.2023 09:56

Turizm amaçlı kiralamaları içeren kanun teklifi TBMM'de!

Yeni kanun teklifine göre konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için izin bel ...

Bakan Ersoy, Hatay'daki tarihi yapılarla ilgili yapılacak çalışmaları anlattı
  • 04.08.2023 18:28

Bakan Ersoy, Hatay'daki tarihi yapılarla ilgili yapılacak çalışmaları anlattı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hatay Afet Koordinasyon Merkezi'nde d ...

Kız Kulesi mayıs ayında açılıyor
  • 06.04.2023 13:24

Kız Kulesi mayıs ayında açılıyor

İstanbul Boğazı'nın simge yapılarından Kız Kulesi, restorasyon çalışmalarının ar ...

Turist sayısı yılın ilk 8 ayında yüzde 58.32 artış gösterdi!
  • 23.09.2022 17:00

Turist sayısı yılın ilk 8 ayında yüzde 58.32 artış gösterdi!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yılın ocak-ağustos döneminde ülkeye gelen ziyaretçi ...

Bakan Ersoy: "İstanbul Kız Kulesi'nden seyredilecek"
  • 09.09.2022 15:04

Bakan Ersoy: "İstanbul Kız Kulesi'nden seyredilecek"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kız Kulesi'nde yapılan restorasyona i ...