maritbet girişmaritbet
'Körfez Köprüsü'nden ilk geçiş mayısta yapılacak'

'Körfez Köprüsü'nden ilk geçiş mayısta yapılacak'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul-İzmir Otoyolu İzmit Körfez Geçiş Köprüsü bölümünde incelemelerde bulundu.

İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün Dilovası'ndaki şantiyesini ziyaret eden Bakan Binali Yıldırım, burada çalışmalarla ilgili yetkililerden bilgi aldı. Yıldırım, daha sonra tekneyle Yalova tarafına geçerek, yapımı devam otoyol üzerinden Bursa'daki Samanlı Tüneli'ne gitti.

Samanlı Tüneli'nde gazetecilere açıklama yapan Bakan Yıldırım, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nü dünyanın en büyük dördüncü köprüsü olarak nitelendirerek, kullanılan tel halatların 80 bin kilometre uzunluğunda ve uç uca konulduğunda dünyanın çevresinin iki katından fazla olduğunu belirtti. 

Projeyi tamamen Türk mühendisleri, Türk işçileri ve karayollarının fedakar çalışanlarının gerçekleştirdiğini vurgulayan Yıldırım, "Projede alt yüklenici olarak Japonlar var. Eskiden biz birinci ve ikinci köprüyü de yaptık. Orada yabancılar müteahhit, bizim firmalar taşerondu" diye konuştu. 

Bakan Yıldırım, Türkiye'nin AK Parti iktidarında aldığı mesafeyle dünyanın en büyük projelerini kendi insanının aklıyla ve gücüyle gerçekleştirir duruma geldiğini ifade ederek, şöyle devam etti: 

"Bu, o örneklerden en güzelini teşkil ediyor. Bugünkü ziyaretimizin ana amacı, hizmete vermeden önce yani Yalova-Kocaeli bağlantısında İzmit körfez çıkışına kadar olan 40 kilometrelik bölümü hizmete açacağız öncelikle. Onun açılışından önce incelemesini yapıyoruz. Mayıs ayının sonu itibarıyla İstanbul'dan köprü kesimine dahil İzmit köprüsü de dahil İznik çıkışına kadar açılmış olacak. Bu senenin sonuna doğru da İstanbul-Bursa çevre yolu arası tamamen biterek, trafiğe verilecek ancak İstanbul-İzmir arasında toplam 433 kilometrelik bölüm Balıkesir'de, Manisa'da, İzmir'de de çalışmalar devam ediyor. Yıl sonunda 22 kilometrelik İzmir-Kemalpaşa otogar çıkışına kadar da bitmiş olacak. Geri kalan Bursa-Manisa arası da peyder pey 2018 yılına kadar tamamlanmış olacak." 

"İşin üçte birlik bölümü tamamlandı" 

İstanbul-İzmir Otoyolu ve Körfez Geçiş Köprüsü'nün finansman maliyetinin 9 milyar dolar olduğunu anlatan Yıldırım, "Bugüne kadar kamulaştırma artı yapım olarak harcanan kısım 12 milyar Türk Lirası. Demek ki hemen hemen üçte birlik bölümü işin tamamlanmıştır. Altyapıda bu daha yüksek bir orana tekabül ediyor" diye konuştu.

Yıldırım, İstanbul-İzmir Otoyolu tamamen bittiğinde İstanbul'dan İzmir'e yaklaşık olarak 3 saatte gidileceğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu şu anlama geliyor, Marmara ve Ege Bölgesi artık birbiriyle birleşmiş oluyor. Ülke nüfusunun yüzde 40'ını ülkenin milli gelirinin yüzde 65'ini üreten bu bölge, yani İzmir, İstanbul, Bursa, Kocaeli, Yalova, Balıkesir ve Manisa adeta birbirleriyle komşu kapısı haline gelecek. Bölgedeki ekonomi çok daha büyüyecek. Bölgenin refahı daha çok artacak. Ülkemizin üreten, ihracatını artıran bu bölge tamamen gelecek dönemde Türkiye'nin 2023 hedeflerinin gerçekleştirilmesinde bir lokomotif görevi üstlenecektir."

"Proje 2 yıl erken tamamlanacak" 

Çok uzun yıllardır konuşulan ama bir türlü gerçekleşmeyen bu projenin 2002 yılında AK Parti'nin iktidara gelmesiyle hayal olmaktan çıktığını ve dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla çalışmaların başladığını aktaran Yıldırım, "Proje fiilen başlayalı 3 yıl oldu ama 2 yılımız daha var tamamen bitmesi için. Aslında sözleşmede öngörülen bitirme zamanı 7 yıl. Dolayısıyla 2 yıl erken, yani 5 yılda projeyi tamamlamış olacağız. Bu da bir başka rekor olacak" ifadelerini kullandı.

Bakan Yıldırım, şu bilgileri verdi:

"Köprüden ilk geçiş mayıs ayı sonunda mümkün hale gelecek. 6 dakikada İzmit'ten Altınova tarafına geçmiş olacağız. Bazen basında 'Köprüden geçiş pahalı, bu kadar pahalı geçiş olur mu' diye haberler çıkıyor. En pahalı hizmet olmayan hizmettir. Bunun böyle bilinmesi lazım. Bu tamamen yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilen bir projedir. Takdir edersiniz ki buraya 30 katrilyon lira para yatıran işletmecinin bu parayı belli bir süre içerisinde toplaması lazım. Bu projenin yapılış şeklini kısaca şöyle görmemiz lazım, peşin yaptırıyoruz, taksitle ödüyoruz. Burada geçen trafik garantisi eksik kalırsa, devlet olarak farkını biz vereceğiz, eksik kalmazsa zaten bir şey yapmak gerekmiyor. İzmir-İstanbul arasını hesap ettiğimizde her halükarda diğer yollara göre burası çok cazip. Avrupa'daki dünyanın diğer yerlerindeki buna benzer yollarla kıyasladığımızda burası geçiş ücretleri bakımından, otoyol kullanım ücretleri bakımından en ucuz yol olarak anlaşılması gerekir."

Bir gazetecinin geçiş ücretlerinin ne kadar olduğunu sorması üzerine Yıldırım, "Ücretler belli ama şu an aklımda değil" cevabını verdi. 

Bakan Yıldırım, açıklamasının ardından beraberindekilerle ve kendi kullandığı araçla, 3 bin 591 metreyle Türkiye'nin 3 şeritli en uzun tüneli olan Samanlı Tüneli'nde incelemelerde bulundu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İşte İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün havadan görüntüsü
  • 31.03.2016 17:05

İşte İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün havadan görüntüsü

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün "drone"la çekilen görüntüleri Emlaktasondak ...

Körfez Geçiş Köprüsü'nde kule montajı da tamam!
  • 13.05.2015 14:30

Körfez Geçiş Köprüsü'nde kule montajı da tamam!

İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek olan dünyanın en büyük orta açıklıklı ...

Körfez Geçiş Köprüsü’nün viyadük çalışmalarından görüntüler!
  • 02.04.2015 14:08

Körfez Geçiş Köprüsü’nün viyadük çalışmalarından görüntüler!

İstanbul-İzmir Otoyolu projesinin en önemli ayaklarından Körfez Geçiş Köprüsü’nü ...

Körfez Geçiş Köprüsü’nün çalışanları inşaatı anlatıyor!
  • 02.04.2015 11:49

Körfez Geçiş Köprüsü’nün çalışanları inşaatı anlatıyor!

İstanbul-İzmir Otoyolu projesinin en önemli ayaklarından olan Körfez Geçiş Köprü ...

Körfez Geçiş Köprüsü, sona yaklaştı!
  • 17.03.2015 11:44

Körfez Geçiş Köprüsü, sona yaklaştı!

İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek ve ulaşımı büyük ölçüde rahatlatacak ...

Körfez Geçiş Köprüsü bittiğinde işte böyle olacak!
  • 11.02.2015 10:39

Körfez Geçiş Köprüsü bittiğinde işte böyle olacak!

Kılavuz kabloların çekilmesiyle birlikte büyük bir dönemeci geride bırakan Körfe ...