maritbet girişmaritbet
Kasımpaşa-Hasköy Tüneli'nin Açılış Töreni yapıldı

Kasımpaşa-Hasköy Tüneli'nin Açılış Töreni yapıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kasımpaşa-Hasköy Tüneli Açılış Töreni'nde konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kasımpaşa-Hasköy Tüneli Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, semti olan Kasımpaşa'nın en hassas noktası Kasımpaşa-Hasköy tünelinin İstanbul, ülke ve millet için hayırlara vesile olmasını diledi.

Bu tünelin projesinden inşasına kadar tüm safhalarda emeği geçenleri tebrik eden Erdoğan,  İstanbul'a kazandırdıkları bu hizmet için Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ile eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve yüklenici firma yöneticilerine teşekkür etti.

Erdoğan, Kasımpaşa-Hasköy bölümünün, İstanbul trafiğini rahatlatmak için başlattıkları 16 tünel projesinin en önemli etaplarından biri olduğunu dile getirerek, "Yedi tepeli İstanbul'u, 16 tünelle tepelerin altından birbirine bağlıyoruz. Ferhat gibi dağları, tepeleri delerek dünyanın incisi bu güzel şehri hepimiz için daha yaşanabilir hale getirmenin gayreti içindeyiz. İstanbul trafiğinde araç kullanan ve yolculuk eden herkes, tünellerin ne büyük rahatlık sağladığını gayet iyi biliyor." diye konuştu.

Hizmete girenler ve inşası sürenlerin yanında yeni projelendirilen tünellerle İstanbul için toprağın altında yepyeni bir ulaşım alternatifi oluşturduklarını vurgulayan Erdoğan, daha önce böyle bir şeyin olmadığını anlattı.

"İstanbul'un toprağının altını da güzelleştiriyoruz" 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, metro projeleriyle olayı ele aldıklarında üstü ayrı güzel, boğazı ayrı güzel, Haliç'i ayrı güzel, Marmara ve Karadeniz'i ayrı bir güzel İstanbul'un toprağının altını da güzelleştirdiklerini belirterek, "Aslında Karaköy-Beyoğlu arasındaki tünel, dünyanın ilk metro hatlarından biridir. 1875 yılında hizmete giren bu tünelin devamını getiremediğimiz için İstanbul yakın zamana kadar tarihi ve doğal güzellikleri, trafik çilesi ile meşhur bir kent olarak hafızalarda kalmıştır. Biz aradaki bu büyük boşluğu doldurmak için geceli gündüzlü çalışma içindeyiz." ifadelerini kullandı.

Şu ana kadar tünellerde 17 kilometreyi bulduklarını, metroda 160 kilometreyi geçtiklerini aktaran Erdoğan, şöyle konuştu:

"Hedefimiz 2020'ye girerken tünellerde 68 kilometreye, metroda 355 kilometreye ulaşmaktır. Daha sonrası için de 120 kilometre yeni tünel, 650 kilometre de yeni raylı sistem projemiz var. Böylece 190 kilometreyi bulan tünel ve bin kilometrelik raylı sistem uzunluğuyla İstanbul'u dünyanın en yaygın ulaşım ağıyla donatmış alacağız."

Tek İstanbul sevdalısının kendisinin olmadığını anlatan Erdoğan, sanatçıların en güzel eserlerini İstanbul için verdiğini söyledi.

Erdoğan, en güzel şarkıların İstanbul için yazıldığına, en güzel şiirlerin İstanbul'a adandığına ve en güzel resimlerin İstanbul'u anlattığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Şairlerin diliyle özetlemek gerekirse; sade bir semtini sevmenin bile bir ömre değdiği İstanbul. Gözleri kapalı dinlediğim İstanbul. Adını göklere yazarsam düşlerimden mehtabının kaybolacağına korktuğum İstanbul. Benim zaman mekan aşıp geçmiş sevgilim, vatanım İstanbul. Güleni şöyle dursun, ağlayanı bahtiyar İstanbul. Bir kanat vuruşunda bulutlarda, bir süzülüşte vatanımız dalgalarda olduğumuz İstanbul. İki kıtadaki insanlar gibi sarmaş dolaş olacak semtleriyle bizi kucaklayan İstanbul. Sana geldim, içim umutlarla dolu, beni sarhoş etme ne olur dediğimiz İstanbul. Seni görüyorum yine, gözlerimle kucaklar gibi uzaktan dediğimiz İstanbul. Rumeli Hisarı'nda oturup bir türkü tutturduğumuz İstanbul. Daha öte rahmetli Aşık Veysel gibi, seversen olayım yarin İstanbul. Evet İstanbul, işte böyle büyülü bir şehirdir.

Bu şehirde doğmuş olmaktan, bu şehirde büyümüş olmaktan, bu şehirde bedenimi, ruhumu, kimliğimi keşfetmiş olmaktan ve bu şehirde nice güzel insanları, nice sadık yoldaşları tanımış olmaktan ve bu şehre hizmet etme şerefine nail olmaktan, bu şehirde aldığım feyzle ve güçle Türkiye'ye hizmet etmiş olmaktan, bu şehirden aldığım ilham ve öz güvenle dünyanın her köşesinde ülkemi temsil etmiş olmaktan, işte içinde doğduğum Kasımpaşa'dan dolayı da özellikle bunu burada iftiharla ifade ediyorum, velhasıl kaderimin Kasımpaşa'da ve İstanbul'da yazılmış olmasından dolayı çok bahtiyarım. Rabbim, herkese böyle bir sevda nasip etsin."

Belediye Başkanı olarak seçildiği günden bu yana İstanbul'a hizmet ettiğini anlatan Erdoğan, milletin kendisine Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı vazifelerini tevdi ettiği günden bu yana hizmet etmenin gayreti içinde olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kentin ulaşım sıkıntısını çözmek için verilen mücadeleyi diğer 80 vilayete de teşmil ettiklerini anlatarak, geçen 15 yılda ülkedeki bölünmüş yol uzunluğunu, 6 bin 100 kilometreden 19 bin 900 kilometre ilave ile 26 bin kilometreye çıkardıklarını ifade etti.

"19 bin 900 kilometreyi 15 senede yaptık"

Bu ülkede bölünmüş yolun 6 bin 100 kilometrelik bölümün 79 senede yapıldığına dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:

"İşte buna dikkat edin; biz bu ilaveyi 15 senede yaptık. 19 bin 900 kilometreyi 15 senede yaptık. Bizim iktidarımızın gücü bu, aradaki fark bu. Hepsini toplasan bizimle mukayesesi kabil değil. Otoyol uzunluğunu 945 kilometre ilave ile 2 bin 660 kilometreye ulaştırdık. Göreve geldiğimizde 81 vilayetimizde sadece 6 tanesi bölünmüş yolla birbirine bağlıydı şehirlerimizin. Bugün 76 şehrimiz bölünmüş yolla birbirine bağlı, kalan 5 şehir arasındaki çalışmalar da bizden kaynaklanmayan sebeplerle gecikti. En kısa sürede onlar da bölünmüş yola kavuşacak." 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümete geldiklerinde toplam uzunluğu 50 kilometre olan 83 karayolu tünelinin bulunduğunu aktararak, bugün toplam uzunluğu 433 kilometreyi bulan 341 karayolu tüneline sahip olunduğunu kaydetti.

Türkiye'nin Yüksek Hızlı Tren diye bir kavramla ilk kez kendilerinin döneminde tanıştığını belirten Erdoğan, "Bizden önce Türkiye'de Yüksek Hızlı Tren yoktu niye çünkü bunlar yolun medeniyet olduğunu bilmiyor ama biz 'su medeniyettir' dedik, 'yol medeniyettir' dedik ve bu adımları attık. Halen bin 213 kilometre uzunluğundaki hızlı tren hatları Ankara, İstanbul, Eskişehir, Konya arasında hizmet veriyor. Var mıydı böyle bir şey? Yok. Ankara-Sivas ve Ankara-İzmir başta olmak üzere çok sayıda istikamette hızlı tren hatlarının inşası da sürüyor." diye konuştu.

"Havayolu taşımacılığı, ulaşımda başka bir devrim"

Erdoğan, hava taşımacılığının da Türkiye'nin ulaşımda gerçekleştirdiği bir başka devrim olduğunu vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz geldiğimizde 26 havalimanı vardı, bunu 55'e çıkardık. Uçak sayımız 150'ydi, şimdi 517. Dünyada en fazla noktaya uçan bir numaralı havayolu Türk Hava Yolları. 1 numara. Yolcu sayısını 34 milyondan 193 milyona yükselterek havayolunu halkın yolu haline getirdik. Eski lüks otobüslerle seyahat ediyorduk değil mi? Şimdi o lüks otobüslerle yolculuk eden benim vatandaşım rahatlıkla uçakla gidebiliyor mu? Nereden nereye geldik. Geldiğimizde bir tane şu anda havayolu firması vardı; Türk Hava Yolları ama şimdi aklımda kaldığı kadarıyla 6 tane havayolu firması var. Rekabet orada da var. Dikkat ediniz bunlar sadece ulaşım alanındaki hizmetlerden bazıları."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitimden sağlığa enerjiden sulamaya tarımdan sosyal yardımlara kadar diğer alanlar da hesaba katıldığında 15 yılda 3,5 kat büyümüş, zenginleşmiş ve güçlenmiş bir Türkiye manzarasıyla karşı karşıya olduklarını anlattı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"
  • 29.01.2024 17:21

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-G ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Amacımız, İstanbul'da 5 yılda acil dönüşüm gerektiren binaları yenilemektir"
  • 07.12.2023 15:01

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Amacımız, İstanbul'da 5 yılda acil dönüşüm gerektiren binaları yenilemektir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Dönüşüm çalışmalarında, pazartesi günü 5,1 ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yıl bitmeden 46 bin deprem konutu ve köy evini teslim etmeyi planlıyoruz"
  • 29.11.2023 16:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yıl bitmeden 46 bin deprem konutu ve köy evini teslim etmeyi planlıyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'na katıldı. ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Sene sonuna kadar 41 bin konut ve 5 bin köy evinin teslimini planlıyoruz."
  • 01.11.2023 14:08

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Sene sonuna kadar 41 bin konut ve 5 bin köy evinin teslimini planlıyoruz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Topl ...