maritbet girişmaritbet
Karayolları Genel Müdürlüğü 2013 yılında 2 bin kilometre yol yapacak!

Karayolları Genel Müdürlüğü 2013 yılında 2 bin kilometre yol yapacak!

Karayolları Genel Müdürlüğünce (KGM) 2013 yılında 20,5 kilometresi otoyol, 1050 kilometresi devlet yolu olmak üzere toplam 1070,5 kilometre bölünmüş yol, 998 kilometre tek platformlu yol yapılacak

Karayolları Genel Müdürlüğünce (KGM) 2013 yılında 20,5 kilometresi otoyol, 1050 kilometresi devlet yolu olmak üzere toplam 1070,5 kilometre bölünmüş yol, 998 kilometre tek platformlu yol yapılacak.

AA muhabirinin KGM'den aldığı bilgiye göre, Akdeniz ve Karadeniz limanlarını sınır kapılarına, Orta Anadolu ve GAP'a yüksek standartlı yollarla bağlaması planlanan ve toplam uzunluğu 11 bin 797 kilometreye ulaşan kuzey-güney akslarının yapımına bu yıl hız verilmesi planlanıyor.

KGM, bu yıl, 20,5 kilometresi otoyol, 1050 kilometresi devlet yolu olmak üzere 1070,5 kilometre bölünmüş yol, 998 kilometre tek platformlu yol, 3 bin 100 kilometre bitümlü sıcak karışım kaplama (BSK), 16 bin kilometre asfalt kaplama yapım ve onarımı yapacak.

Kuruluşun 2013 yılı çalışmaları arasında 120 köprü yapımı, 65 köprü onarımı, 550 köprü bakımı, 16 tarihi köprünün restorasyonuyla 190 köprü projesinin hazırlanması, trafik güvenliği çalışmaları kapsamında 130 kaza kara noktası ile 105 sinyalize kavşağın iyileştirilmesi, 24 milyon 940 bin metrekare yatay, 156 bin metrekare düşey işaretleme ve 2 bin 250 kilometre oto korkuluk yapımı, tesisler ve bakım çalışmaları kapsamında 270 metre çığ tüneli, 50 kilometre kar siperi yapımı, ayrıca 3 milyon 550 bin fidan dikimi de yer alıyor.

Otoyollar YPK kararı bekliyor

KGM, bu yıl Kınalı-Sakarya Otoyolu'nda (Anadolu Otoyolu Kurtköy Kavşağı bağlantı yolu) 1,5 kilometre, İzmir-Aydın Otoyolu'nda (İzmir çevre yolu Harmandalı-Koyundere kesimi, Aydın-Denizli devlet yolu bağlantısı) 12,5 kilometre, Bursa Çevre Yolu'nda (Yalova ayrımı-Turanköy köprülü kavşak kesimi) 11,8 kilometre, Ankara-Pozantı Otoyolu'nda (Kemerhisar-Niğde bağlantı yolu kesimi) 8 kilometre olmak üzere 33,8 kilometre yolu tamamlamayı planlıyor.

Kayseri-Niğde ve Antalya-Denizli devlet yolları ile Malatya Çevre Yolu'nun finansmanının, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli uygulaması olan katkı paylı ödeme modeliyle sağlanması öngörülürken, ekonomik ve finansal fizibilite etüdü çalışmaları tamamlanan bu projeler için YPK kararı bekleniyor. Ankara-Niğde Otoyolu Projesi için YPK onayının ardından görevlendirme ilanına çıkılması planlanıyor.

Öte yandan YPK'ya müracaatta bulunulan Ankara-Samsun Otoyolu (Ankara-Delice kesimi), Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu, Aydın-Denizli-Burdur Otoyolu projelerinin fizibilite raporlarında revizyon çalışmaları yapılıyor.

Fizibilite, koridor etüdü, ÇED ve ön proje işlerinin ihaleleri gerçekleştirilen, yapım ihaleleri YİD ile daha sonra yapılacak projeler ise Ankara-İzmir Otoyolu, Afyonkarahisar-Antalya-Alanya Otoyolu, Sivrihisar-Bursa Otoyolu, Şanlıurfa-Habur Otoyolu ve Diyarbakır bağlantısı, Gerede-Gürbulak otoyolunun Gerede-Merzifon kesimi, Ankara-Samsun Otoyolunun Delice-Samsun kesimi.

YİD projeleri "tam gaz"

KGM sorumluluğu altındaki karayolu ağı bu yıl başı itibariyle 63 bin 255 kilometre devlet ve il yolu, 2 bin 236 kilometre otoyol (bağlantı yolları dahil) olmak üzere 65 bin 491 kilometreye ulaşırken, 2023'e kadar yapımı planlanan 9 bin 715 kilometre bölünmüş yol ve YİD kapsamında gerçekleştirilecek 5 bin 550 kilometre otoyolun hizmete girmesiyle Türkiye'deki bölünmüş yol ağı 36 bin 827 kilometreye ulaşacak. Cumhuriyetin 100. yılında, BSK kaplamalı yol uzunluğu ise 70 bin kilometreyi bulacak.

2023 yılına kadar, belirlenen otoyol proje hedefleri kapsamında Türkiye'de batıdan doğuya kesintisiz ulaşım sağlanması için hazırlanan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nun İzmit Körfez Geçişi, Sabuncubeli Tüneli, 3. Boğaz Köprüsü'nün de dahil olduğu Kuzey Marmara Otoyolu projelerindeki çalışmalar bu yıl hızlandırılacak.

Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve bağlantı yolları dahil) Otoyolu'nda proje çalışmaları görevli şirket olan Otoyol AŞ tarafından yürütülüyor. Kredi temini sağlanan projenin şantiye kurma çalışmalarının çoğu sonuçlandırılırken, yüklenici ve alt yüklenici anlaşmaları yapılıyor. Gebze-Orhangazi kesimi ile yapımı başlayan projede, İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'nde çalışmalar sürdürülüyor.

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi Oda Yeri-Paşaköy (3. Boğaz Köprüsü dahil) kesimi geçen yıl Nisan ayında ihale edilmiş ve IC İçtaş İnşaat-Astaldi Ortak Girişimi en uygun teklifi vermişti. Tasarım çalışmaları sürdürülen köprünün konsept model rüzgar tüneli testleri gerçekleştiriliyor ve çalışmaların bu yıl başlaması öngörülüyor.

Sabuncubeli Tüneli Projesi'nde İzmir tarafında çift tüpte tünel kazıları devam ediyor, Manisa tarafında ise portal kazı çalışması yapılıyor. Bu projede kredi anlaşmalarının tamamlanması ve yapım çalışmalarının başlatılması hedefleniyor.

Seval Ocak Adıyaman -AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

FSM Köprüsü'nde asfalt bakım çalışması yapılacak
  • 12.08.2022 11:45

FSM Köprüsü'nde asfalt bakım çalışması yapılacak

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün Edirne istika ...

Kurban Bayramı'nda hangi köprü ve otoyollar ücretsiz olacak?
  • 08.07.2022 10:05

Kurban Bayramı'nda hangi köprü ve otoyollar ücretsiz olacak?

Kurban Bayramı tatili dolayısıyla Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) sorumluluğun ...

OGS kaldırılıyor! Geçiş ücretleri artık HGS'den tahsis edilecek!
  • 14.02.2022 16:00

OGS kaldırılıyor! Geçiş ücretleri artık HGS'den tahsis edilecek!

KGM'den yapılan açıklamada, otoyol ve köprü geçiş ücretlerinin, OGS ve HGS olmak ...

Karayolları Genel Müdürlüğü, İstanbul Sultanbeyli'de arsa satacak
  • 11.12.2021 11:02

Karayolları Genel Müdürlüğü, İstanbul Sultanbeyli'de arsa satacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü, mülkiyeti kendisine ...

2021 Kurban Bayramı'nda köprü ve otoyollar ücretsiz olacak
  • 13.07.2021 09:14

2021 Kurban Bayramı'nda köprü ve otoyollar ücretsiz olacak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından kritik açıklamalard ...

DSİ ve KGM bazı taşınmazları acele kamulaştıracak
  • 14.07.2021 10:08

DSİ ve KGM bazı taşınmazları acele kamulaştıracak

DSİ ile KGM'nin devam eden projeleri kapsamında bazı taşınmazların acele kamulaş ...