maritbet girişmaritbet
İzaleyi şuyu davası nedir, nerede açılır, nasıl engellenir?

İzaleyi şuyu davası nedir, nerede açılır, nasıl engellenir?

İzaleyi şuyu davası nasıl engellenir konulu yazımızda izaleyi şüyu davası nedir, nerede ve hangi mahkemede açılır sorularının cevapları yazımızda

İzaleyi şuyu davası nasıl engellenir sorusunun yanıtı, binlerce insan için yol gösterici oluyor. Ortaklığın giderilmesi anlamını da taşıyan izaleyi şüyu davasında, ülkemizde çok sık rastlanan bir dava türü olarak bilinmektedir. Paylı bir mülkiyetin ortakları arasındaki paydaşlığı sona erdirip kişisel mülkiyet noktasına geçiş sağlayan bir dava türüdür. İzaleyi Şuyu davası kime açılır diye sorulacak olursa bu dava, menkul ya da gayrimenkule ortak tüm hak sahiplerine karşı açılabilir. Paydaşlar, sahip oldukları menkul ya da gayrimenkullerin nasıl pay edileceği noktasında kendi aralarında anlaşmaları durumunda, izaleyi şüyu davasının açılmasına gerek kalmamaktadır. Bu dava türünde, tüm paydaşların dava sürecinde yer alması mecburi olarak bilinmektedir.

İzaleyi Şuyu Davası Nerede, Hangi Mahkemede Açılır?

İzaleyi Şuyu davası nere ve hangi mahkeme tarafından açılır sorusu için, örnek olarak gayrimenkulün bulunduğu ilçe önemlidir. Davaya konu taşınmaz örnek olarak Kadıköy ilçesindeyse, açılacak izaleyi şüyu davasına Kadıköy Sulh Hukuk Mahkemesi bakar. Yani, izaleyi şüyu davalarına sulh hukuk mahkemeleri bakar ve karar verir. İzaleyi şüyu davasının açılması için mutlaka bir avukatla çalışılması gerekmektedir. Bu noktada, tüm süreçlerin doğru yönetimi, davalı ve davacı tarafından büyük önem taşımaktadır.

İzale-i Şuyu Davası Ücreti Ne Kadar, Dava Ne Kadar Sürer?

İzale-i Şuyu davasının ücretlendirmesi farklı metotlarla hesaplanmaktadır. Örneğin 100 bin TL tutarındaki bir izalei şuyu davasının, başvuru harcı, peşin harç, dosya gideri, tebligat gideri, bilirkişi ve ücret masrafları dahil dava masrafı 3 bin 500 TL civarında tutmaktadır. Genel itibariyle incelendiğinde izaleyi şuyu davası ne kadar sürer sorusu fazlasıyla sorulmakta. Bu dava türünde ortalama sonuç alma süresi 3-6 ay arası olarak belirlenmektedir. Ancak davanın sürecine göre bu süre farklılık gösterebilmektedir. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin verdiği kararın temyiz hakkı bulunması sebebiyle, Yargıtay'a temyizde bulunulması durumunda bu davayla ilgili süreçler uzayabilmektedir.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzaleyi şuyu davası nedir, nerede açılır, nasıl engellenir?
  • 05.12.2020 09:22

İzaleyi şuyu davası nedir, nerede açılır, nasıl engellenir?

İzaleyi şuyu davası nasıl engellenir konulu yazımızda izaleyi şüyu davası nedir, ...