maritbet girişmaritbet
İşte Enerji Kimlik Belgesi hakkında merak edilenler!

İşte Enerji Kimlik Belgesi hakkında merak edilenler!

Mevcut binalar için zorunlu hale gelecek olan Enerji Kimlik Belgesi (EKB) uygulamasında süre doluyor.

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu tarafından mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi çıkarılması için tanınan 10 yıllık süre için geri sayım başladı.  

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı. Buna göre 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu tarafından mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi çıkarılması için tanınan 10 yıllık süre uzatılarak 2 Mayıs 2017 tarihinden 1 Ocak 2020 tarihine kadar ertelendi. 

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ne göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren Enerji Kimlik Belgesi, 1 Ocak 2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı alan yeni binalar ile bu tarihten önce yapı ruhsatı alan mevcut binalar için geçerli olacak.

Isı kullanımı, teknik altyapı ve yalıtım malzemesi kalitesini gösterecek 'Enerji Kimlik Belgesi' olmadan binaların alım satımı yapılamayacak, kiraya verilemeyecek, elektrik ve su abonelikler dahi alınamayacak. 

BAKANLIK KRİTERLERİ BELİRLEMELİ 

Sektör temsilcileri Enerji Kimlik Belgesi ile ilgili merak edilenleri Emlaktasondakika.com'a anlattı. 

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “2007'de 10 yıl sonra yürürlüğe girecek şekilde hazırlanmıştı. Enerji Bakanlığı kiralarda ve satış işlemlerinde bu belgenin isteneceğini açıklamıştı. Bu sistemin kiralarda uygulanması çok efektif değil. Şuan devlet tarafından yönetmeliğin nasıl uygulanacağı belli değil. EKB düzenlenirken ortak alanların metrekaresi, bağımsız bölüm sayısı, mantolamasının olup olmadığı, ısıtma sisteminin nasıl olduğu gibi tüm bilgilerin girilmesi gerekiyor. Bunun için de yeterli bir mekanizma yok. Şuan 43 tane firma var. Bu belge binaya veriliyor, daireye verilmiyor. Alt yapı hazır değil. Bağımsız bölüm başına ya da metrekare bazında ücretlendiriliyor. Bakanlık bunun kriterlerini belirlemeli. 500 metrekare için 300 TL de 500 TL de isteyen firmalar var. Rantsal durum söz konusu olabilir. Zorunlu olarak yaptırılmasının sağlanması gerekiyor. Herhangi bir cezası yok” dedi.

Enerji Kimlik Belgesi'nin sağlayacağı avantajlar hakkında da bilgiler veren Özelmacıklı, EKB alan binaların gayrimenkul pazarlamasının daha iyi olacağını ve bu belgenin bina alırken önemseneceğinin belirtti. 
“Enerji daha verimli kullanılacak. Bina satılırken binanın enerji seviyesi gösterilecek. Vergisel bazı avantajlar getirilmesi planlanıyor” dedi. 

ENERJİ KİMLİK BELGESİ NE KADAR OLACAK?

GN Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Güney; “Binalar ile ilgili alım, satım ve kiralama işlemlerinde bu belgenin düzenlenmiş olması şartı aranacak. Ayrıca EKB olmadan elektrik ve su abonelikleri  alınamayacak. A sınıfından G sınıfına kadar her sınıf Enerji Kimlik Belgesi alabilmektedir. Bu sınıfların belirlenmesi ısı yalıtımı ile doğru orantılı olacak. Oturulan binaların ısı yalıtımı yoksa düşük sınıflarda ( E,F,G) çıkabilmektedir. Bu ise binanın enerji verimliliğinin kötü olduğunu göstermekte ve binanın değerinin düşmesine sebep olmaktadır. C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni yapılacak veya yapılmakta olan binalar kanunen iskan ruhsatı alamamaktadır.

Enerji Kimlik Belgesi için ne kadar ücret ödenecek? Sorusu ile ilgili olarak bilgi veren Bülent Güney, 
“Bu sıkça sorulan ve toplumun gözünde büyüttüğü bir konu maalesef ancak rakamlar yüksek değil. 0-10 daire arası binanın tamamı için yaklaşık 300 TL gibi bir rakam telaffuz edebiliriz. Daire başına düşen birim fiyat, daire sayısı arttıkça daha da düşmektedir.”

Bugüne kadar 600.000 ‘i aşkın binanın enerji kimlik belgesi aldığı gözlenmekte ve bu son zamanlarda hızlanarak artmaktadır.  

Türkiye'de EKB'de hangi iller önde? EKB hangi illerde daha az?

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerde bu bilincin oluşması sebebiyle yoğun bir talep söz konusudur. Diğer illerimizde tüketiciler bilinçlenmeye başlamıştır,  yavaş yavaş talepler artmaktadır.

Enerji Kimlik Belgesi'nin bina için çıkarıldığını ancak daire vb alanlar için bu belgeni nüshası ayrı ayrı düzenlendiğini ifade etti.

“Bina için 3 adet düzenlenen bu belgenin 1 tanesi yönetim de 1 tanesi bina giriş panosunda 1 tanesi de yönetim odasında bulundurulmak ve asılmak zorundadır” dedi.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ'NİN NE GİBİ AVANTAJLAR SAĞLAYACAK? 

Enerjikimlikbelgesi.com Kurucu Ortaklarından Enerji Verimliliği Uzmanı Emre Ilıcalı, Enerji Kimlik Belgesi uygulamasının avantajlarını anlattı. 

“Enerji kimlik belgesi ülkemizde binaların enerji ve karbon salımı özellikleri açısından sınıflandırılması ve bu konuyla ilgili bir envanter oluşturulması adına önemli bir adımdır. Yapı stoğunun net olarak tespit edilmesi ve bina malzeme kalitesi ve projesi olmayan veya eksik olan binaların tespit edilmesi gibi konularda da ciddi anlamda bir farkındalık oluşturacak. Halihazırda eksikleri bulunmakla beraber, enerji verimliliği adına atılmış önemli bir adım olup, ileride daha verimli bir yapı stoğu oluşturulması yönünde yol haritası çizecek” 

Türkiye'de Enerji Kimlik Belgesi'ne sahip binalarla ilgili bilgiler veren Emre Ilıcalı, yeni binalarda yapı kullanım izni için gerektiğinden EKB'nin sıkı takip edildiğini belirtti.

Ilıcalı "Şu anda mevcut binaların yaklaşık % 5', bu belgeyi almış durumda. Mayıs ayına çok az bir süre kaldığından bu talepte artış olmakla beraber yine de birçok binada bu belgenin zamanında alınamayacağını öngörüyoruz" açıklamasında bulundu.

Emine Pile/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bina yalıtımıyla elektrik ve doğal gaz faturaları yüzde 40 düşüyor!
  • 08.06.2022 09:30

Bina yalıtımıyla elektrik ve doğal gaz faturaları yüzde 40 düşüyor!

Binalarınıza yalıtım yaptırarak elektrik ve doğalgaz faturalarında yüzde 40 tasa ...

Cumhurbaşkanı, Devegeçidi Köprüsü'nün açılışına katıldı!
  • 09.01.2021 15:41

Cumhurbaşkanı, Devegeçidi Köprüsü'nün açılışına katıldı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERdoğan, Diyarbakır-Elazığ arasındaki Devegeçidi Köpr ...

MESA Orman 2 satışa çıktı!
  • 15.12.2020 10:24

MESA Orman 2 satışa çıktı!

Sektörde 50 yılı aşan tecrübesi ile güvenin sembolü olan MESA, bahçeli ve balkon ...

Süleymaniye Külliyesi, 463 yıldır dimdik ayakta!
  • 15.10.2020 11:47

Süleymaniye Külliyesi, 463 yıldır dimdik ayakta!

Mimar Sinan'ın, Kanuni Sultan Süleyman tarafından verilen anahtarla, "Ya Fettah" ...

Ankara'da Servis Park projesinde sona yaklaşıldı
  • 05.09.2020 10:48

Ankara'da Servis Park projesinde sona yaklaşıldı

Altındağ Belediye Başkanı Doç. Dr. Asım Balcı'nın talimatlarıyla, yapımına kısa ...

Bakan Kurum, Giresun'da sel bölgesinde incelemelerde bulundu
  • 24.08.2020 09:04

Bakan Kurum, Giresun'da sel bölgesinde incelemelerde bulundu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, selden zarar gören Giresun’da incelemelerde bu ...