maritbet girişmaritbet
İstanbul, yaşam maliyeti en yüksek 173. şehir oldu

İstanbul, yaşam maliyeti en yüksek 173. şehir oldu

‘Yaşam Maliyeti Araştırması’nın sonuçlarına göre, İstanbul, bu yıl 17 sıra ucuzlayarak listeye 173. sıradan girdi.

Mercer'ın mobil işgücüne yönelik ücret ayarlamalarında ve politikalarında son derece önemli bir referans kaynağı olan ve bu sene 27'incisi gerçekleştirilen ‘Yaşam Maliyeti Araştırması'nın sonuçları açıklandı. Ülkeler COVID-19'un neticesinde ortaya çıkan ekonomik ve siyasi sorunların yanı sıra sağlık sorunlarıyla mücadele etmeye devam ederken, pandemi Mercer 2021 Yaşam Maliyeti Araştırması şehir sıralamasında büyük değişikliklere yol açtı. Beş kıtada 209 şehri kapsayan araştırmada 2021 yılında dünyanın en pahalı şehri Aşkabat olurken; en ucuz şehir ise Bişkek olarak belirlendi. Geçtiğimiz yıl 156'ıncı sırada yer alan İstanbul, bu yıl 17 sıra ucuzlayarak listeye 173'üncü sıradan girdi.

Mercer, her yıl gerçekleştirdiği ‘Yaşam Maliyeti Araştırması'nın sonuçlarını açıkladı. Aşkabat en pahalı şehir olarak listenin başında yer alırken, yıllardır ilk sırada yer alan Hong Kong 2'inci sıraya geriledi. Dünyanın finans merkezi New York, listede 20. sırada yer aldı.

Her yıl güncellenen listede Lübnan'ın başkenti Beyrut ise, 42 basamak birden yükselerek en pahalı üçüncü şehir olarak listede yer aldı. Lübnan geçtiğimiz yıl limanda meydana gelen patlamada büyük zarar görmüş, onlarca insan hayatını kaybetmişti.

Uluslararası çalışanlar için dünyanın en ucuz şehri ise 209'uncu sırada yer alan Orta Asya ülkesi Kırgızistan'ın başkenti Bişkek oldu. İki kıtayı buluşturan İstanbul ise kurdaki değişimin de etkisiyle gerileyerek listede 173. sırada yer aldı.

Yurt dışındaki çalışanlara ödenecek ücretler konusunda hükümetler ve çokuluslu şirketlere rehberlik eden ‘Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması', 5 kıtada 209 şehirde gerçekleştirildi. Araştırmada bu kentlerin yaşam maliyetleri hesaplandı.

Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması, işverenlerin kur dalgalanmalarını izlemenin ve tüm faaliyet yerlerinde mal, hizmet ve konaklama üzerindeki enflasyona ve deflasyona neden olan baskıları değerlendirmenin önemini anlamalarına yardımcı oluyor.

Bu veriler ayrıca işverenlerin uluslararası görevlendirmelerde ve yurt dışında çalışanlar için tazminat paketlerini belirlemelerine ve bunları kalıcı hâle getirmelerine yardım ediyor.

Pekin 

Buna ek olarak, bir yerin yaşam maliyeti, yetenek için bir destinasyon olarak cazibesi üzerinde önemli bir etkiye sahip olabiliyor ve coğrafi ayak izlerini genişleten ve dönüştüren şirketlerin yer seçimi kararlarını etkiliyor.

Aşkabat 

Her şehirde konut, ulaşım, yiyecek, giyim, ev eşyası ve eğlence dahil olmak üzere 200'den fazla kalemin karşılaştırmalı maliyetlerinin ölçüldüğü araştırma sonuçlarına göre, 2021 yılının en pahalı şehri Aşkabat, yaşam maliyeti en düşük şehir ise Bişkek oldu.

Hong Kong 

Yıllardır dünyanın en pahalı şehri olan Hong Kong ikinci sıraya gerilerken, 2020 yılında Beyrut Limanı'nda gerçekleşen patlama ve koronavirüs gibi nedenlerle medyana gelen geniş çaplı ekonomik buhran sonucunda 42 basamak birden yükselen Beyrut ise en pahalı üçüncü şehir olarak sıralandı.

Singapur 

Tokyo 4'üncü, Zürih 5'inci sırayı paylaşırken, geçen yıla göre bir basamak yükselen Şangay 6'ıncı sırada yer aldı. Araştırmaya göre; Singapur 7'inci, Cenevre 8'inci, Pekin 9'uncu ve Bern 10'uncu ise sırada.

Tiflis 

Uluslararası çalışanlar için dünyanın en ucuz şehri ise 209'uncu sırada yer alan Bişkek oldu. 207'inci sırada yer alan Tiflis ve 208'inci sıradaki Lusaka diğer ucuz şehirler olarak sıralandı.

İstanbul 

Geçtiğimiz yıl aynı araştırmada 156'ıncı sırada yer alan İstanbul ise, kurdaki değişimin de etkisi ile bu yıl 17 sıra gerileyerek 173'üncü sıraya yerleşti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul, yaşam maliyeti en yüksek 173. şehir oldu
  • 10.07.2021 09:22

İstanbul, yaşam maliyeti en yüksek 173. şehir oldu

‘Yaşam Maliyeti Araştırması’nın sonuçlarına göre, İstanbul, bu yıl 17 sıra ucuzl ...

Çeşme’nin içme suyu problemi tarih oluyor
  • 04.09.2020 12:15

Çeşme’nin içme suyu problemi tarih oluyor

Türkiye'nin ünlü tatil merkezi Çeşme'de özellikle yaz aylarında yaşanan su kesin ...

İstanbul, yaşam maliyetinde 163. sıraya yerleşti
  • 26.06.2018 11:10

İstanbul, yaşam maliyetinde 163. sıraya yerleşti

İnsan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer’in 5 kıtada 209 şehri kapsa ...