maritbet girişmaritbet
İskilip'te Kapı Müzesi çalışmaları başladı!

İskilip'te Kapı Müzesi çalışmaları başladı!

İskilip Belediyesi tarafından yeni bir turizm tanıtım atağı olacak Kapı Müzesi çalışmalarının ilk ve önemli aşaması tamamlandı

 

İskilip Belediyesi tarafından yeni bir turizm tanıtım atağı olacak Kapı Müzesi çalışmalarının ilk ve önemli aşaması tamamlandı. Geleneksel İskilip evlerinin kapılarını koruyacak, kültürel zenginliği yansıtacak ve Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıyacak olan projenin çalışmalarına başlandı. 
 
Çalışma kapsamında, mahalleler taranarak projenin ilk aşaması olan tarihi geçmişe sahip bütün kapıların görüntülenmesine başlandı. Çalışmanın başlaması ile birlikte 300'den fazla kapının fotoğrafı çekildi. Görüntüleme çalışmaları devam ederken, oluşturulan proje ekibi mahalleleri çarşı ve arastaları cadde cadde, sokak sokak tarıyor.
 
Proje sonucu görüntüleme çalışması tamamlandıktan sonra tasnif işlemi yapılacak. Her tarihi kapının bir kimliği olacak şekilde üzerine mahalle, sokak, kapı numarası ve kime ait olduğuna dair plaket hazırlanarak kapıya montajlanacak. Gece görünümünün sağlanması için de otantik aydınlatma sistemi uygulanacak. Tespit ve görüntüleme çalışmaları devam ederken, bu kapıların fotoğraflarının ve bilgilerinin yer alacağı broşür hazırlama çalışması da eş zamanlı olarak yürütülüyor. Broşürle birlikte harita hazırlanarak hangi kapının hangi noktada olduğu bu harita üzerinde işaretlenecek. Bu çalışma ile İskilip'e gelen konuklar rahat bir şekilde şehir turu yapabilecek. 
 
Şehir girişine dev bir İskilip evi kapısı yapılmasına Belediye Restorasyon Atölyesinde başlandı. İskilip'e gelen herkes bu kapıdan geçecek ve gezisine buradan başlayacak. Ayrıca, uygulanan bu proje sayesinde bazı evlerin yıkılarak apartmana dönüştürülmesi durumunda kapı, yıkımı gerçekleştirene verilmeyip, ya yerinde kalacak ya da Şeyh Yavsi Camii bahçesinde kurulan kapı müzesinde muhafaza altına alınacak. 
 
Türkiye'de ilk olacak bu projenin hatasız bir şekilde tamamlanması için çalışmalar devam ediyor. Çalışmanın bahar aylarında tamamlanması hedefleniyor. 
 
Ekonorm

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çorum’da çivisiz ahşap cami sökülerek yeniden tasarlandı
  • 10.02.2014 13:48

Çorum’da çivisiz ahşap cami sökülerek yeniden tasarlandı

Çorum'un İskilip ilçesinde atıl vaziyetteki 50 kişi kapasiteli 80 yıllık çatma c ...

İskilip'te Kapı Müzesi çalışmaları başladı!
  • 21.01.2013 09:44

İskilip'te Kapı Müzesi çalışmaları başladı!

İskilip Belediyesi tarafından yeni bir turizm tanıtım atağı olacak Kapı Müzesi ç ...

İskilip Belediyesi’nin mülk kazancı 1 milyon liraya yaklaştı!
  • 06.11.2012 11:54

İskilip Belediyesi’nin mülk kazancı 1 milyon liraya yaklaştı!

Belediye Başkanı Numan Sezer'in göreve geldiği 2009 yılından bu yana Çorum'un İs ...