maritbet girişmaritbet
İPKB, çevre dostu bina uygulamalarıyla dikkat çekiyor

İPKB, çevre dostu bina uygulamalarıyla dikkat çekiyor

Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, enerji, su ve yapı malzemeleri alanlarında verimli uygulamalarıyla da sektörüne öncülük ediyor.

Deprem güvenliği düşünülerek yıkılıp yeniden inşa edilen Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, enerji, su ve yapı malzemeleri alanlarında verimli uygulamalarıyla da sektörüne öncülük ediyor. İstanbul Valiliği'ne bağlı İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) tarafındanAltensis'in danışmanlığında yeniden yaptırılan hastane Türkiye'nin ilk, dünyanın ise en büyük EDGE Yeşil Bina sertifikalı hastane yapısı olma özelliğini taşıyor.

İstanbul Valiliği'ne bağlı İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB), 2006 yılından bu yana ‘İSMEP' projesi kapsamında, sağlık sektöründe toplamda 18 hastane ve 61 poliklinik/sağlık ocağında güçlendirme ve yeniden yapım çalışmalarını tamamladı. İPKB'nin katkılarıyla İstanbul'a kazandırılan Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi depreme dayanıklı, kullanılan sismik izolasyon teknolojisi ile deprem anında da hizmet verebilecek nitelikte, güvenli, teknolojik ve çevre dostu modern birçok önemli hastaneden bir tanesi. İPKB Direktörü Kazım Gökhan Elgin'in önderliğinde İstanbul'daki kamu binalarında deprem riskini asgari düzeye indirmeyi hedefleyen İPKB, çevre dostu yeşil bina uygulamalarıyla da dikkat çekiyor.

İstanbul'da yıkılıp yeniden inşa edilen Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim Araştırma Hastanesi sadece deprem güvenliği açısından değil, aynı zamanda enerji ve su verimliliği sağlayan uygulamaları ve çevre dostu inşaat malzeme seçimleriyle de sektörüne öncü oldu. 

Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dünya Bankası Grubu üyesi IFC'nin EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) Yeşil Bina Sertifikasını alan Türkiye'de ilk hastane ve kamu binası oldu. Altensis danışmanlığında, EDGE Sertifikasını almaya hak kazanan KartalDr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, EDGE Sertifikalı en büyük hastane yapısı olma başarısıyla dünya yapı literatüründe yerini aldı. Böylelikle, uluslararası ortalama hastane yapılarına kıyasla, enerji kategorisinde %32, su kategorisinde %21, yapı malzemeleri kategorisinde ise %26 daha verimli olduğunu tescilledi.

Altensis Kurucu Ortaklarından Serkan Emin, projenin EDGE Sertifikası Uzman Danışmanı olarak Türkiye'nin ilk, dünyanın ise en büyük EDGE Sertifikalı hastanesine yeşil bina yolculuğunda rehberlik etmekten duydukları gururu dile getirdi. 

İPKB Direktörü Kazım Gökhan Elgin, projenin öncü bir kamu hastanesi olarak aynı anda hem yüksek düzeyde iç konfor hem de enerji tasarrufu sağlayan iklimlendirme sistemleri ile donatıldığını söyledi. Hastanedeki her odaya uluslararası standartların üzerinde taze dış havanın ileri filtrelerden geçirilerek verildiğini özellikle vurguladı. Uygulanan trijenerasyon sistemi ile binanın elektrik, ısıtma ve soğutma enerjisini kendi kendine üreterek yüksek verimlilik değerlerinin elde edildiğini belirtti. Bu sayede, ısıtma, soğutma ve sıcaksu ihtiyacının karşılanmasında işletme maliyetlerini kayda değer oranlarda düşürmek mümkün hale geldi. 

Bunların yanı sıra, su tasarruflu armatürlerin seçilmesi ve verimli peyzaj sulama sisteminin uygulanması ile Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi büyük ölçüde su tasarrufu sağlamayı başardı. Çevre dostu inşaat ve yalıtım malzemelerinin uygulanması sayesinde proje yapı malzemesi kategorisinde yerel yapılara oranla %26 daha verimli olduğunu kanıtladı.

Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi yeşil bina olma yolundaki sürdürülebilir stratejileri sayesinde, EDGE Değerlendirmesi sonucuna göre yıllık 2,000 ton CO2 salımını azaltmayı başardı.

  • Etiketler:

Yorum Yaz