maritbet girişmaritbet
İnsanlık tarihinin en güzel 9 kayıp şehri!

İnsanlık tarihinin en güzel 9 kayıp şehri!

Bu kayıp şehirler yüzyıllar önce kuruldu, insanlara ev sahipliği yaptı ama daha sonra kayboldu.

Tarih boyunca uygarlıklar, nesiller ve kabileler kendi şehirlerini kurdu. Binalar yaptı, eserler ortaya koydu ama belki de yüzyıllar sonra sizin bundan hiç haberiniz olmadı. 

O şehirler kayboldu, eserler denizler altında kaldı, binalar yıkıldı. İnsanlık tarihini düşünürsek sayısız kayıp şehir olduğunu söyleyebiliriz. 

Son dönemde bulunan bu kayıp şehirlerden dokuzunu Time dergisinden David Plotz derledi. Dünyanın olağanüstü güzellikte 9 kayıp şehrinden iki tanesi Türkiye'de bulunuyor. İşte o 9 kayıp şehir;

1- Pripyat / Ukrayna 
pripyat

Ukrayna'nın kuzeyin terkedilmiş bir şehir olarak anılan Pripyat, Çernobil Nükleer Santrali çalışnaları için kurulmuştu. Tarihte gerçekleşen en kötü nükleer felaketten sonra Sovyetler Birliği, Çernobil nükleer elektrik santralinin yakınındaki şehirleri boşaltmıştı. Bu şehirler arasında Pripyat da vardı. 20 yıl sonra hala terk edilmiş duran şehrin yeni sahipleri vahşi hayvanlar. Kimsenin yaşamadığı bu şehri merak ederseniz günü birlik bir gezi düzenleyebilirsiniz. 

2- Termessos / Türkiye 
termessos

Türkiye'nin en iyi korunmuş antik kenti diyebileceğiniz Termessos, Antalya'da bulunuyor. Gerçek bir Game of Thrones kalesi gibi görünen Termessos, dağın 1000 metre üstünde bulunan akıl almaz bir şehirdi. Büyük İskender'in Türkiye'ye olan hücumu sırasında yanından geçip fethetmeye kalkışmadığı bu şehir bütün su kaynaklarını zamanla kaybetti ve terk edildi. 1800 yıldır tek bir insan evladının ayak basmadığı bu şehir görülmeye değer.

3- Baiae / İtalya
itayla baiae

Hedonist bir tatil şehri olan Baiae için Roma İmparatorluğunun Las Vegas'ı demek mümkün. Napoli yakınlarında sular altında kalan bu şehir günümüzde terk edilmiş antik kentler arasında. Bugün cam tabanlı bir tekne ya da oksijenli tüple gezebileceğiniz Baiae su altındaki binalarını çok iyi korumuş görünüyor.

4- Gedi Kalıntıları/ Kenya 
gedi kalıntıları

Afrika arkeolojisindeki en gizemli olaylardan biri muhtemelen Gedi Kalıntılarının oluşumu. Eski zamanlarda Kenya kıyısındaki en büyük ve en gelişmiş şehirlerinden biri olan Gedi tam 600 yıldır kimsenin ayak basmadığı bir yere dönüştü.

5- Ani / Türkiye
kars ani

Zamanında Bağdat ve İstanbul'a rakip olan bu kent şu anda Kars'ın merkezine 48 kilometre uzaklıkta. Tam 500 yıl önce terk edilen bu Ermeni yerleşkesinden geriye sadece çok güzel kiliselerin iskeletleri kaldı.

6- Geamana / Romanya
bakır

Romanya'da terk edilmiş bir kasaba olarak bilinen Geamana'nın üzücü bir hikayesi var. Bakır madeni bulunan bu kasaba 1978 yılında komünist diktatörlük tarafından tahliye edildi. Bakır sevdasına düşen diktatörlük güzelim kasabayı zehirli atıklara boğdu. Sadece birkaç binanın göründüğü bu kasabadan su üzerine çıkmayı başarmış az sayıda çatı dışında pek bir eser yok.

7- Heracleion/ Mısır 
mısır

2,200 yıl önce Mısır kıyıları açıklarında sular altına gömüldüğü rivayet edilen Heracleion 2000 yılında Fransız arkeologlar tarafından yeniden keşfedilen Heracleion büyük bir tapınağa, yüksek heykellere ve bir hayvan kurban etme alanına sahip.

8- Nan Madol Kalıntıları/ Mikronezya Federal Devletleri
nan madol kalıntıları

Yapımının 1000 yıl sürdüğü söylenen Nan Madol şehrinin kalıntıları, 100 yapay takımada arasında yer alıyor. 800 yıl önce yapılandırılan Nan Madol birkaç yüzyıl önce boşaltılmış. Amerikan yazar HP Lovecraft'ı da etkileyen bu ada kötü tanrı Cthulhu'nun su altında kış uykusuna yattığı bir Kuzey Pasifik şehri olarak romanlarında yer aldı.

9- Neversink / Amerika Birleşik Devletleri neversink

Muhtemelen Amerika'daki en ironik ismi alan bu yer (Neversink asla batmayan anlamına geliyor) 1798 yılında keşfedilmiş ve toplamda 2,000 nüfusa ulaşmış. Ancak 1953 yılında içinde bulunduğu New York eyaleti yeni bir rezervuara ihtiyaç duyduğunu fark etmiş. Bunun üzerine rezervuara dönüştürülen bölge terk edilen şehirler arasına girmeyi başarmış.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kayıp şehir Heracleion, işte böyle bulundu!
  • 13.03.2015 14:10

Kayıp şehir Heracleion, işte böyle bulundu!

Sayısız efsaneye konu olmuş kayıp şehir Heracleion, yakınlarda Akdeniz’de İskend ...

İnsanlık tarihinin en güzel 9 kayıp şehri!
  • 29.01.2015 16:54

İnsanlık tarihinin en güzel 9 kayıp şehri!

Bu kayıp şehirler yüzyıllar önce kuruldu, insanlara ev sahipliği yaptı ama daha ...

Medeniyetler şehri Ani, imar planı ve çevre düzenlemesiyle turizme kazandırılacak!
  • 25.10.2012 12:45

Medeniyetler şehri Ani, imar planı ve çevre düzenlemesiyle turizme kazandırılacak!

Türkiye-Ermenistan sınırındaki yedi kat yerin altındaki medeniyetler şehri ''Ani ...