maritbet girişmaritbet
İnşaat Yapım Aşamaları: Kaba-İnce Baştan Sona İnşaat Yapımı

İnşaat Yapım Aşamaları: Kaba-İnce Baştan Sona İnşaat Yapımı

İnşaat yapım aşamalarını merak edenler için hafriyat aşamasından kaba inşaat ve ince inşaata kadar baştan sona inşaat yapım sürecini anlattık.

İnşaat Yapım Aşamaları, Türkiye'de gayrimenkul yatırımcıları ve inşaat alanında okuyan öğrenciler tarafından fazlasıyla merak ediliyor. İnşaat yapım süreci, birbiriyle bağlantılı, sıralı ve büyük özen gösterilmesi gereken dinamiklerden oluşuyor. İnşaat yapım sürecinin her aşaması, inşa edilecek bina için hayati önem taşıyor. Bu nedenle bir binanın yapımında tüm detaylar ve hesaplamalar ciddi kontroller çerçevesinde gerçekleştirilmeli. İnşaatın kaba inşaat ve ince inşaat olarak iki temel dinamiği bulunuyor.

İnşaat Nasıl Yapılır?

İnşaata başlamak için öncelikle hafriyat aplikasyonu yapılması gerekiyor. Bu işlem harita mühendisi tarafından, mimari projeye uygun olarak gerçekleştiriliyor. Bu aşamadan sonra hafriyat kısmına geçiliyor. Burada önemli olan nokta ise zemine uygun kullanılacak iş makinesinin seçimi olarak ifade ediliyor. Bina yapılacak alan kentsel dönüşüm kapsamındaysa ciddi önlemlerle işlemler yürütülüyor. Boş arazi ya da yıkımı gerçekleştirilen binadan çıkan hafriyat, belediye tarafından gösterilen alanlara boşaltılıyor. Sonrasında kaba toprak sıyrılarak drenaj ve temel altı mıcır işlemine geçiliyor. Yer altı sularının tahliyesi için drenaj eğimi ve mıcırın 18 santimetreden az olmaması önem taşıyor. Bu aşamadan sonra mıcırın tesviyesi gerçekleştirilir ve etrafına nivo ile teraziye alınan kalıplarlar yerleştirilip grobeton dökümüne başlanıyor. Sonrasında radye temel altı izolasyon hazırlıkları gerçekleştirilir. Radye temelin altında kalacak olan bohçalama üzerine yalıtım için membran uygulanıyor ve üzerine 5 santimetre koruma betonu atılıyor. Bu aşamadan sonra statik projede belirlenen beton sınıfına göre temel betonu dökülüyor. Sırasıyla subasman perdelerinin imali, dolgu ve sıkıştırma, kompaktörlü sıkıştırma, subasman kotu hasır demirli grobeton işlemleri gerçekleştirilir. Sonrası için sıralama şöyle devam eder;

  • Beton dökümüne hazır grobeton
  • Hasırlı grobeton dökümü
  • Asmolen sistem tabliye kalıbı
  • Kolon kalıbı
  • Beton dökülmesine hazırlanmış olan kalıp
  • Tabliye betonu dökülmesi
  • Tuğla duvar imalatları
  • Lentolar ve duvar üstü dolgular
  • İç duvar örülmesi

İnşaatlarda Yapı Denetim Kontrolü

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı yapı denetim kuruluşları, inşaatların tüm aşamasını detaylıca kontrol etmektedir. Bu bağlamda inşaat aşamasındaki kusurlar, inşaatın durmasına, yeniden yapılmasına sebep olabiliyor. Bu nedenle inşaatın tüm aşamaları eksiksiz olarak yerine getirilmelidir.

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat Yapım Aşamaları: Kaba-İnce Baştan Sona İnşaat Yapımı
  • 28.01.2021 14:36

İnşaat Yapım Aşamaları: Kaba-İnce Baştan Sona İnşaat Yapımı

İnşaat yapım aşamalarını merak edenler için hafriyat aşamasından kaba inşaat ve ...