maritbet girişmaritbet
İmar barışında proje fırsatçılığı!

İmar barışında proje fırsatçılığı!

Yapı kayıt belgesini alıp, proje tadilatı için mimarların kapısını çalan vatandaş, yüksek fiyatlarla karşı karşıya kaldı.

Yapı kayıt belgesini alıp kat mülkiyet tapusuna başvurmak isteyen vatandaş, proje tadilatı için kapısını çaldıkları mimarların yüksek fiyatlarıyla karşı karşıya kaldı. 

Bakanlık bu konuda vatandaşı uyarıyor: “Yapı kayıt belgesini 31 Ekim'e kadar alın. Ama kat mülkiyeti başvurusu yapmanız için gereken proje tadilatına acele etmeyin. Bu konuda zaman sınırlaması yok” diyor.
Türkiye genelindeki 13 milyon yapının imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen ve ‘imar barışı' olarak bilinen ‘Yapı Kayıt Belgesi'ne başvurular 8 Haziran'da başladı. Bir aylık sürede başvuru sayısı 2 milyonu aştı. Başvurular 31 Ekime kadar devam edecek. Ödeme için ise 31 Aralık tarihine kadar süre var. 65 bin 361 yapının sahibi ödemesini tamamladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kasasına “İmar Barışı” düzenlemesi kapsamında, Yapı Kayıt Belgesi bedeli olarak şimdiye kadar 315 milyon lira girdi.

5 BİN LİRA İSTEYEN VAR

Parasını ödeyip bağımsız birimine kat mülkiyeti tapusu almak isteyen vatandaş ise proje tadilatı için mimarlık ofislerinin kapısını çalmak zorunda kalıyor. Bu talebi fırsat bilen bazı ofislerin yüksek fiyatlarla iş yaptığı eleştirisi var. Mimarlara çizim yaptırmak zorunda olan vatandaştan daire başına 5 bin lira isteyen de var 500 lira isteyen de.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE BUNU YAŞAMIŞTIK

Düzenlemeden kaynaklanan yeni talebi fırsata dönüştürme gayretlerine benzer bir durumla; altı yıl önce kentsel dönüşümün başladığı ilk aylarda karşı karşıya kalmıştık. Mühendisler tarafından belirlenen riskli yapı tespit fiyatında ve bina yıkım fiyatlarında rakamlar havada uçuşmuştu. Bazı bölgelerde daire başına 50 bin liraya kadar fiyat isteyenler vardı. Aradan geçen zaman diliminde bu fiyatlar ciddi oranlarda aşağıya çekildi. Buna benzer tablo şimdi de “İmar Barışı”nda vatandaşların yaptırmak zorunda oldukları proje tadilatları için yaşanıyor. Kapısı çalınan mimarlar, çizim için daire başına farklı fiyat istiyor.

ACELE ETMEYİN TAVSİYESİ

Konuyla ilgili görüştüğümüz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, Yapı Kayıt Belgesi alan vatandaşın kat mülkiyeti için acele etmemesini söyledi.

Gürgen, “Vatandaş öncelikle 31 Ekim'e kadar bu tür binaları için Yapı Kayıt Belgesi alsın. Bizim süre sınırlamamız yapı kayıt belgesinin alınması ve ödemelerin en geç 31 Aralık 2018'e kadar yapılması konusunda var. Bağımsız yapıya kat mülkiyet tapusu almak için ise süre kısıtlamamız yok. Vatandaş acele edip yüksek fiyatlardan binalarına mimari çizim yaptırmasın. Bu çizimler sıfırdan çizimler olmayacak, rölöve edilecek. Serbest ekonomide fiyatlar zamanla makul seviyelere gelecek” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İmar Barışı’nı 1 gün ile kaçıranlar itiraz ediyor!
  • 24.08.2021 07:45

İmar Barışı’nı 1 gün ile kaçıranlar itiraz ediyor!

3194 saylı İmar Karunu’nun 16. Maddesiyle getirilen düzenlemeyle kaçak yapıların ...

Uzungöl'de yıkımlar başlıyor
  • 05.09.2019 13:53

Uzungöl'de yıkımlar başlıyor

Turizm sezonunun sona ermesinin ardından Uzungöl'de imar barışına uygun olmayan ...

“Tıpkı Ayder gibi Uzungöl de dönüşecek”
  • 13.07.2019 14:18

“Tıpkı Ayder gibi Uzungöl de dönüşecek”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Uzungöl’de dönüşümün başlayacağını belir ...

“Yatırım için tam zamanı”
  • 02.07.2019 10:40

“Yatırım için tam zamanı”

İmar barışının yılsonuna kadar uzatılmasını değerlendiren Huzurlu İnşaat Yönetim ...

"9 milyon 500 bin vatandaşımız imar barışından faydalandı"
  • 29.12.2018 20:01

"9 milyon 500 bin vatandaşımız imar barışından faydalandı"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: "31 Aralık'a kadar vatandaşımızın ödemel ...

"İmar barışından 8 milyon 900 bin kişi yararlandı"
  • 10.12.2018 17:57

"İmar barışından 8 milyon 900 bin kişi yararlandı"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum "Türkiye genelinde şu ana kadar 8 milyon ...