maritbet girişmaritbet
İGA'dan havalimanı iddialarına yanıt!

İGA'dan havalimanı iddialarına yanıt!

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı Kadri Samsunlu Yeni Havalimanıyla ilgili iddialara yazılı açıklamayla cevap verdi.

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı Kadri Samsunlu, "Aykut Erdoğdu'nun öne sürdüğü asılsız iddialara ilişkin İGA ve hissedarları gerekli tüm yasal yollara başvuracaktır" dedi

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı Kadri Samsunlu  CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu'nun Yeni Havalimanıyla ilgili iddialarına yazılı açıklamayla cevap verdi.

Samsunlu, "Sayın Aykut Erdoğdu tarafından daha önce de ileri sürülen bu iddialar, geçmişte de yanıtlanmış ve resmî belgelerle asılsız olduğu kamuoyuna o zaman da belirtilmiştir. Buradan hareketle ortaya yeniden atılan aynı minvaldeki iddialar; 29 Ekim 2018 tarihinde açılışı yapılacak olan İstanbul Yeni Havalimanı ve İGA hakkında sürdürülen karalama kampanyasının devamı niteliğindedir. Tüm propagandanın kamuoyu nezdinde olumsuz algı yaratmak amacını güttüğü açıktır. Öncelikle ve önemle belirtmek gerekir ki, şirketimizin ve pay sahiplerinin yeni havalimanı projesinden 4,5 milyar Avro haksız kazanç elde ettiği iddiası, tamamen gerçek dışı olup ve son derece ağır bir iftiradır. İGA, tüm faaliyetlerini, yer teslimi, kot seviyesi ve kira ödeme takvimine ilişkin hususlar da dahil olmak üzere; mevzuata, Uygulama Sözleşmesi´ne ve İhale Şartnamesi´ne uygun olarak gerçekleştirmiştir ve gerçekleştirmeye devam etmektedir" dedi.

"DHMİ'NİN KREDİ BORCUNA KEFALETİ KESİNLİKLE SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"

Samsunlu, "Haksız kazanç elde etmek bir yana; bilakis, İGA ve pay sahipleri projenin yapım aşamasında, Uygulama Sözleşmesi´ndeki esaslı bazı maddi haklarından feragat etmiştir. Türkiye´yi dünya sivil havacılık sektörünün vazgeçilmez ülkesi yapmayı hedefleyen proje, İGA ve pay sahibi şirketler için milli bir görev niteliğindedir. Bu sebeple de yapılan fedakârlıklar, hiçbir zaman gündeme getirilmemiştir, getirilmesi de düşünülemez. İddialarda yer aldığı üzere, DHMİ´nin kredi borcuna kefaleti kesinlikle söz konusu değildir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Basın ve Halka İlişkiler Müşavirliği´nin 26 Eylül 2018 tarihli basın açıklamasında da belirtildiği gibi, İstanbul Yeni Havalimanı projesinde hazine garantisi de bulunmamaktadır. Bu gerçek gerek medya gerek kamuoyu nezdinde defalarca tekrarlanmıştır" ifadelerini kullandı.

"BÜYÜK BİR SORUMSUZLUK ÖRNEĞİDİR"

Yeni havalimanıyla ilgili gerekli testlerin de yapıldığını kaydeden Kadri Samsunlu, "İstanbul Yeni Havalimanı ihalesinin kazanılmasından yer teslimine kadar olan süreçte İGA, gerekli zemin etüdü çalışmaları ile rüzgâr dahil sair çevresel etkilerin uluslararası standartlara uygun olarak ölçümlemesini yapmıştır. Bu konuyla ilgili düzenli olarak DHMİ, ilgili diğer resmi kuruluşlar, projeye finansman sağlayan kurumlara bilgi sağlanmıştır. Ne devlet kurumlarının ne de dünyaca saygınlığı bilinen finans kuruluşlarının iddia edilen teknik riskleri ihtiva eden bir projeye finansman temin etmeyeceği aşikardır. Sadece `kulaktan dolma duyumlara dayanan´, `resmî belgelerle desteklenemeyen´ iddialarla özverili çalışmaları gölgeleyecek söylemlerde bulunmak, büyük bir sorumsuzluk örneğidir. Dahası, yöneltilen asılsız iddialar, havalimanını 42 ay gibi dünya rekoru bir sürede yetiştiren emekçilere yapılmış bir hakarettir. Bu minvalde, projenin tamamlanması için bugüne kadar ter döken çalışanlarımızın iş koşullarına yönelik mesnetsiz ithamlar, işçi haklarını koruma kisvesi altında esasen projeye yönelik olarak sergilenen yıkıcı ve provokatif yaklaşımın bir tezahürüdür" dedi.

"İGA VE HİSSEDARLARI GEREKLİ TÜM YASAL YOLLARA BAŞVURACAKTIR"

Samsunlu, "İGA, İstanbul Yeni Havalimanı projesini bir `gurur projesi´ olarak görmektedir ve bu gurur bir şirkete ya da bir kesime değil, tüm milletimize aittir. Ortak milli kültür ve değerlerimiz, toplumun övünç kaynaklarını engelleyebilecek, onların önüne geçecek her türlü yanlışlığın karşısında durmamızı gerektirir. İGA, şu an yanında bulunan 32 bin işçisiyle ortak kültür ve değerlerimizin bu şekilde istismar edilmesinin karşısında durmaya, istismara engel olmaya devam edecektir. Projeyi ve projeyi gerçekleştirmekte olan şirket ya da pay sahiplerini karalama gayesiyle Sayın Aykut Erdoğdu´nun öne sürdüğü ve / veya aynı mantıkla öne sürülen/sürülecek tüm asılsız iddialara ilişkin İGA ve hissedarları gerekli tüm yasal yollara başvuracaktır" açıklamasında bulundu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İGA, Hatay'da 350 depremzede ailenin barınacağı konteyner kent kuruyor
  • 17.02.2023 11:37

İGA, Hatay'da 350 depremzede ailenin barınacağı konteyner kent kuruyor

İGA İstanbul Havalimanı, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'da ...

İGA ekipleri depremde hasar gören Hatay Havalimanı'nı onarıyor
  • 09.02.2023 11:03

İGA ekipleri depremde hasar gören Hatay Havalimanı'nı onarıyor

İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın deprem bölgesine gönderdiği ekipler, Hat ...

İstanbul Havalimanı 'bağlantısı en fazla' havalimanlarından oldu
  • 19.01.2023 11:56

İstanbul Havalimanı 'bağlantısı en fazla' havalimanlarından oldu

Havacılık sektörüne ilişkin araştırmalara imza atan Cirium'un verilerine göre İs ...

İstanbul Havalimanı'nda "Star Alliance Biometrics" geçiş sistemi denenmeye başladı
  • 21.12.2022 15:33

İstanbul Havalimanı'nda "Star Alliance Biometrics" geçiş sistemi denenmeye başladı

İGA İstanbul Havalimanı, Türk Hava Yolları (THY) iş birliğiyle temassız bir yolc ...