maritbet girişmaritbet
İdiris Güllüce, Akkuyu Nükleer Güç Santrali için ne dedi?

İdiris Güllüce, Akkuyu Nükleer Güç Santrali için ne dedi?

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Kütahya Belediyesi ile kentsel dönüşüm protokolünün imzalandığı protokolde NGS için açıklama yaptı

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce,Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun aceleyle onaylandığı iddiasına ilişkin, "Bu nasıl acele ki 2 seneden fazladır yapılıyor. 2011'in sonu 3 seneden fazla bir zamanda çok mu acele olmuş?" dedi.

Güllüce, Kütahya Belediyesi ile kentsel dönüşüm protokolünün imzalandığı törende gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 

"Akkuyu NGS için ÇED raporunun aceleyle onaylandığı ve gerekli teknik değerlendirmelerin yapılmadığı" şeklindeki iddiaların sorulması üzerine Güllüce, "Bu nasıl acele ki 2 seneden fazladır yapılıyor. 2011'in sonu 3 seneden fazla bir zamanda çok mu acele olmuş?" yanıtını verdi.

Güllüce, onayın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gelmesiyle de ilgisinin bulunmadığını belirterek, zaten bunun üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.

"Tut ki Putin'in geldiği güne denk geldi hiçbir mahzur görmüyoruz" diyen Güllüce, Rusya ile Türkiye'nin komşu ülkeler olduğunu ve dostlukların gelişmesini istediklerini ifade etti.

"Türkiye'ye bu bakış doğru değil"

Güllüce, Rusya ile ticari ilişkilerin daha da kuvvetlenmesini arzu ettiklerine belirterek, şöyle konuştu:
"Burada sadece bizim değil Rusya'nın da menfaati var. Dolayısıyla her iki taraf da menfaatleniyor. Teknik konulara gelince bunlar öyle değil. O kadarına cevap vereyim. O beyanat doğru değil. Türkiye böyle bahsedildiği kadar boş bir ülke değil. Bu ülkenin çok ciddi bilim adamları, kurumları, üniversiteleri var. Bir mühendis odası başkanı olarak bunları iyi bilmesi, benden daha iyi tahkik etmesi gerekiyor. Türkiye Atom Enerjisi diye bir kurum var. Türkiye'ye bu bakış, doğru bir bakış değil. Bu ülke büyük bir ülkedir. Bu ülkenin ilim adamlarını, üniversitelerini, profesörlerini, çevre profesörlerini, nükleer enerjiyle ilgili yetişmiş insanlarını küçük görmek doğru değil. Bunlar bizim insanımız diye hor görmek doğru değil. Bunlar bizim memleketin çocuklarıdır, Avrupa ve Amerika standartlarının ötesine geçmiş ilim adamlarıdır. Kendi üniversitelerimizi, ilim adamlarımızı küçük görmeyi doğru bulmuyorum."

Ovacık'taki siyanürlü atık iddiaları

Bakan Güllüce, Ovacık'taki siyanürlü atık iddialarına ilişkin soru üzerine, televizyon ve gazetelerde özellikle son 10 gündür konuya ilişkin çok ciddi iddiaların yer aldığını anımsattı.

CHP'li milletvekillerinin çok tuhaf iddialarının bulunduğunu vurgulayan Güllüce, şunları kaydetti:
"Bir kısım vekiller, 'Niye verilmiyor? Haksızlık yapılıyor, derhal daimi çalışma raporu verilsin. Olur mu böyle haksızlık' diye beyanatta bulunuyor. Bir kısım CHP'li milletvekilleri de 'Nasıl verilir? Etrafı kirletiyor. Herkes kanser oldu' diye beyanatta bulunuyor. Onlara diyorum ki 'Oturun, aranızda bir karar verin. Hanginizinki doğru' diye. Biz ikisini de ciddiye alırız. Onlar kendi içlerinde farklı düşünebilirler. Biz ciddiye alırız, inceleriz. Sonucun ne olduğunu şu anda bilemiyorum. Ona göre de karar veririz. 'Herkes ölüyor, kanser oluyor' dediği için ona da inanmayız. 'Hiçbir şey olmadı, tertemiz. Niye vermiyorsun' diyene de kanmayız. Bu iş bilim işidir, teknik işidir. Hukuka bakılır, tekniğe bakılır. Ne yapılacaksa onlar yapılır. CHP milletvekillerinin 'Herkes öldü ne duruyorsun' dediğine de bakmayız. 'Siz bu adamlara haksızlık ediyorsunuz. Bir gün evvel verin şu belgeyi' diyen CHP milletvekilline de bakmayız. Ama inceleriz. Sonuç nedir, teknik neyi gerektiriyorsa, hukuk neyi gerektiriyorsa onu yaparız."

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Akkuyu NGS'nin 3. ünitesinde iç koruma kabuğunun inşaatı devam ediyor
  • 04.11.2022 16:03

Akkuyu NGS'nin 3. ünitesinde iç koruma kabuğunun inşaatı devam ediyor

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 3. güç ünitesinin reaktör binasına, nüklee ...

Akkuyu NGS'nin 1. ünitesinde iç koruma kabuğu tamamlanıyor
  • 17.10.2022 15:57

Akkuyu NGS'nin 1. ünitesinde iç koruma kabuğu tamamlanıyor

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 1. güç ünitesinin reaktör binasına, nüklee ...

IC İçtaş İnşaat'tan Akkuyu NGS "sözleşme feshine" ilişkin açıklama
  • 30.07.2022 01:30

IC İçtaş İnşaat'tan Akkuyu NGS "sözleşme feshine" ilişkin açıklama

IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesin ...

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde son reaktörün temeli atılıyor
  • 21.07.2022 11:03

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde son reaktörün temeli atılıyor

Türkiye'nin devam eden en büyük yatırımlarından Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ...

Akkuyu NGS'nin reaktör üst yarı kabının üretimi tamamlandı
  • 07.04.2022 16:31

Akkuyu NGS'nin reaktör üst yarı kabının üretimi tamamlandı

Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki (NGS) ...