maritbet girişmaritbet
İBB’nin İstanbul Kurbağalıdere'deki ıslah çalışması devam ediyor

İBB’nin İstanbul Kurbağalıdere'deki ıslah çalışması devam ediyor

Kentte etkili olan yağışlarda taşkınlarla gündeme gelen Kurbağalıdere'de Büyükşehir Belediyesi'nin ıslah çalışmaları devam ediyor

İstanbul'da etkili olan yağışlarda taşkınlarla gündeme gelen Kurbağalıdere'de ıslah çalışmaları devam ediyor. Kadıköy-Ataşehir sınırından başlayarak derenin denizle buluştuğu Yoğurtçu Parkı'na kadar olan hatta hem dere yatağı genişletiliyor hem de eski Salı Pazarı'nın olduğu Kuşdili'nde kolektör bağlantıları yapılıyor. 

Fikirtepe, Kızıltoprak, Feneryolu ve Bahariye semtlerinin arasında yer alan Kurbağalıdere, 67 bin 680 metre uzunluğuyla Kadıköy çevresinin en uzun deresi konumunda. Küçük derelerin aktığı büyük bir havzaya sahip Kurbağalıdere, Şerifali Gecekondu Önleme Bölgesi'nden başlayarak, Moda'ya kadar uzanan bir güzergahı takip ediyor ve Mühürdar Pompa İstasyonu'na kadar ulaşıyor. Bu güzergahtaki Sazlıdere Acısu Deresi, Çakmak I, Çakmak II dereleri, Akdeniz Caddesi Deresi, Küçükbakkalköy, Ünalan, Ayvacık Deresi (Esatpaşa) ve Kargadere gibi 10'un üzerinde küçük dere Kurbağalıdere'ye bağlanıyor. 

Kurbağalıdere, Kadıköy'de Marmara Denizi'yle buluşuyor ama bu dere Ümraniye ve Ataşehir ilçelerindeki irili ufaklı dere bağlantılarıyla tüm Anadolu Yakası'nın yükünü sırtlıyor. Yağmur yağdığında birçok ilçenin yağmur suyu bu derede birleşiyor.

Kurbağalıdere, 1900'lü yıllarda özellikle Kuşdili Çayırı ile ünlü bir mesire ve eğlence alanı iken, zamanla çarpık yapılaşma ve altyapı eksikliği nedeniyle etkili yağışlarda taşkınlarla anılmaya başlandı. 

İstanbul'un Anadolu yakasında 2010'da etkili olan yağışlarda taşkın sonucu bir belediye işçisinin hayatını kaybettiği Kurbağalıdere'de, son yağışta da taşkın meydana geldi. 

Dere yatağı genişletiliyor 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 1996'da başlatılan ıslah çalışmaları aşamalı olarak devam ediyor. 
 Kadıköy-Ataşehir sınırından başlayarak, derenin denizle buluştuğu Yoğurtçu Parkı'na kadar olan hatta hem dere yatağı genişletiliyor, köprüler yenileniyor hem de eski Salı Pazarı'nın olduğu Kuşdili'nde kolektör bağlantıları yapılıyor. Bazı noktalarda atık su hatlarının bağlı olması nedeniyle Dereağzı'nda mil ve çamur tabakaları birikmiş durumda. Mil ve çamur tabakası birçok kez taranarak alınmasına karşın kalıcı çözüm sağlanamadı. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışmaların hedefi, dereye gelen atık su hatlarının kolektörler vasıtasıyla toplanarak arıtma tesislerine aktarılması ve bu şeklide Marmara Denizi'nin kirletilmesinin önüne geçilmesi.
Çalışmanın bir diğer ana hedefi ise dere yatağının genişletilerek taşkın kontrolünün sağlanması. Çalışma uzun bir hatta sürdürülüyor. Seyit Ahmet Deresi gibi Acıbadem üzerinden Kadıköy Rıhtım'a inen yer altı derelerinin ıslahı da yine yer altından yapılmaya çalışılıyor.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'da 6 ilçede dere ıslahı projesi başladı
  • 01.02.2022 16:26

İstanbul'da 6 ilçede dere ıslahı projesi başladı

İstanbul'da 6 ilçe için atık su, yağmur suyu kanalı ve dere ıslahı projesi başla ...

Kurbağalıdere'de beton bloklar suya düştü
  • 10.01.2022 16:59

Kurbağalıdere'de beton bloklar suya düştü

Kadıköy'de Kurbağalıdere çevre düzenlemesi sırasında duvar şeridine yerleştirile ...

Deniz salyası Anadolu Yakası'nda bazı bölgelerde görülmeye devam ediyor
  • 07.06.2021 17:29

Deniz salyası Anadolu Yakası'nda bazı bölgelerde görülmeye devam ediyor

Marmara Denizi kıyılarını kaplayan ve halk arasında "deniz salyası" olarak da bi ...

Kurbağalıdere ıslah çalışmaları havadan görüntülendi
  • 20.04.2019 16:51

Kurbağalıdere ıslah çalışmaları havadan görüntülendi

Kurbağalıdere'de İSKİ tarafından yürütülen ve son hızıyla devam eden çalışmalard ...

Can Yaman İtalya dizisinde rekor ücret kazanacak!
  • 28.12.2020 10:12

Can Yaman İtalya dizisinde rekor ücret kazanacak!

Can Yaman, İtalya'nın hayali korsanı Sandokan'ı canlandıracak. Dizide bölüm başı ...

Kurbağalıdere'de hayat başladı!
  • 18.08.2016 11:23

Kurbağalıdere'de hayat başladı!

Kadir Topbaş, "Saatte 1200 metreküp temiz deniz suyu pompaladığımız Kurbağalıder ...