maritbet girişmaritbet
Heybeliada'daki Deniz Lisesi basına tanıtıldı

Heybeliada'daki Deniz Lisesi basına tanıtıldı

Kasımpaşa'da 18 Kasım 1773'te devrin Kaptan-ı Deryası Cezayirli Gazi Hasan Paşa’nın önderliğinde temelleri atılan ve 1834'te Heybeliada'ya taşınan Deniz Lisesi Komutanlığı basına tanıtıldı

Tur kapsamında ilk olarak Okul Komutanı Deniz Kurmay Albay Murat Şirzai, tarihi komutanlık binasında gazetecilere brifing verdi. Şirzai, milli eğitimin temel hedeflerine ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin öngördüğü amaçlara uygun olarak Deniz Harp Okulu eğitim-öğretimini takip edebilecek düzeyde akademik ve fiziki yeterliliğe sahip öğrenciler yetiştirmeyi amaçlayan okulun vizyonunu, "iyi bir insan, iyi bir asker, iyi bir denizci olmanın temellerinin atıldığı, bilgi çağındaki gelişimi en üst düzeyde takip edebilecek seviyede öğrenci yetiştiren iyi bir eğitim kurumu olmak" şekline özetledi. Liseden mezun olan öğrencilerin, Tuzla'daki Deniz Harp Okulu'nun modern tesislerinde eğitim ve öğretime devam ettiğini belirten Şirzai, lisede, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nca onaylanan, fen liseleri programları eğitimi seviyesinde, Harp Okulu'ndaki mühendislik eğitimini takip edecek şekilde desteklenen eğitim programlarının uygulandığını anlattı. Şirzai, lisede yaşayarak ve yaparak öğrenme ilkesinin benimsendiğini, öğrencilerin ezbercilikten uzak bir anlayışla öğrenim görmesi amacıyla öğretilen bilgilerin uygulamaya dönüştürülmesine özel önem verildiğini vurguladı. 

Deniz Lisesi'nin parasız yatılı bir askeri okul olduğunu, lisede öğrencilerin ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılandığını dile getiren Şirzai,  "Buradaki öğrencilerin 13-16 yaş aralığında olduğu göz önüne alındığında askeri disiplin içerisinde ama aynı zamanda bir kolej havasında öğrencilerle daha yakın, onların birçok sorunlarıyla, özel hayatlarıyla iç içe şekilde ilgi ve alakalı bir eğitim verilmektedir. Onları şımartmadan disiplin ve saygıyı göstererek, bahriye örf ve adetlerine uygun şekilde eğitim vermeye çalışıyoruz. İngilizce ve seçmeli ders olarak Almanca öğretiliyor. Öğrencinin yüzme ve yelken sporları başta olmak üzere en az bir spor dalını iyi düzeyde bilmesi hedef olarak benimsenmektedir. Daha sıcak bir ilişkimiz var" dedi.

Liseyi başarıyla bitiren öğrencilerin üniversite seviyesinde eğitim veren Deniz Harp Okulu'na sınavsız geçmeye hak kazandığını ifade eden Şirzai, şu bilgileri verdi: "Halihazırda 650 Türk öğrencimiz mevcuttur. Ayrıca Arnavutluk, Azerbaycan ve Kazakistan'dan toplam 28 misafir askeri öğrenci bulunmaktadır. Okulumuzun öğrenci kaynağı askeri liseler sınavına başvuran ortaokul mezunu öğrencilerdir. Bu yıl yapacağımız öğrenci alımları kapsamında ön kayıt başvurularımız 10 Şubat'ta başlamış olup, 7 Mart'ta sona erecektir. Ön kayıt için başvuru kılavuzuna ÖSYM'nin ve TSK'nın internet sitelerinde ulaşılabilmektedir. Sınav, ÖSYM tarafından 20 Nisan'da yapılacaktır."
Okul Komutanı Kurmay Albay Murat Şirzai, güçlü Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en önemli unsurlarından biri olan Deniz  Lisesi'nin, deniz kuvvetlerini geleceğe taşımak için kalbi Atatürk sevgisi ile dolu deniz subaylarını yetiştirmeye devam edeceğini belirtti.

Binalar tarihi
Okul Komutanı Deniz Kurmay Albay Şirzai, daha sonra basın mensuplarına Deniz Lisesi Müzesi'ni gezdirdi. Müzeden sonra makamında gazetecileri ağırlayan Şirzai'nin, 2. Mahmud'un şehzadelerinden birinin okulda eğim gördüğü sırada yaptığı masası dikkati çekti.

Tescilli kültür varlığı olduğu için bir çivi bile çakılamayan tarihi Dershane Binası'nda geometri ve müzik derslerine konuk olan gazeteciler, daha sonra Öğretim Başkanlığı Binası'nda biyoloji laboratuvarında ders dinledi. Bu binanın duvarlarında Necip Fazıl Kısakürek, Ataol Behramoğlu, Attila İlhan, Ümit Yaşar Oğuzcan gibi şairlerin şiirleri ile Atatürk ilke ve devrimlerini anlatan panoların yer aldığı görüldü. Öğrenci yatakhaneleri de gezdirilen basın mensuplarına, görsel lisan ve astronomi dershaneleri de tanıtıldı. Daha sonra okulun bahçesinde tabura geçen öğrenciler, bando eşliğinde yemekhaneye sevk edildi. Komutan Şirzai'nin öğrencileri selamlaması ve denizcilik hakkında bilgi verildikten sonra edilen duanın ardından öğrenciler, basın mensuplarıyla öğle yemeği yedi. Öğrencilerin havuzda eğitim faaliyetleri ile yat, yelken ve kürekli teknelerin gösterisi de ilgi çekti.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Heybeliada'da 5 hektarlık alan kül oldu
  • 13.07.2020 09:55

Heybeliada'da 5 hektarlık alan kül oldu

Heybeliada'da ormanlık alanda çıkan yangının hasarı günün aydınlanması ile ortay ...

Hangi prens adasının imar planı askıya çıktı?
  • 12.08.2014 10:38

Hangi prens adasının imar planı askıya çıktı?

Heybeliada’nın 1/1000’lik imar planı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde askıya ...

Heybeliada Müzik Merkezi imza bekliyor
  • 19.07.2014 13:07

Heybeliada Müzik Merkezi imza bekliyor

2010 Avrupa Kültür Başkenti projeleri arasına katılan merkezin onarım ve restora ...

Heybeliada'daki Deniz Lisesi basına tanıtıldı
  • 27.02.2014 17:01

Heybeliada'daki Deniz Lisesi basına tanıtıldı

Kasımpaşa'da 18 Kasım 1773'te devrin Kaptan-ı Deryası Cezayirli Gazi Hasan Paşa’ ...

Heybeliada Ruhban Okulu eğitime hazır!
  • 29.09.2013 11:50

Heybeliada Ruhban Okulu eğitime hazır!

Heybeliada'nın Ümit Tepesi'nde yer alan ve 1971'de kapatılan Heybeliada Ruhban O ...

Heybeliada'da yanan ağaçların yerine yenileri dikildi!
  • 24.03.2013 12:32

Heybeliada'da yanan ağaçların yerine yenileri dikildi!

Heybeliada'yı yeniden yeşillendirmek amacıyla fidan dikim töreni düzenlendi... ...