maritbet girişmaritbet
Güzellik kraliçesi, Kuşadası Caferli’yi dönüştürdü!

Güzellik kraliçesi, Kuşadası Caferli’yi dönüştürdü!

Güzellik kraliçesi Nazlı Deniz Kuruoğlu, köyü Kuşadası Caferli’yi cennete dönüştürdü.

Nazlı Deniz Kuruoğlu, 1981 Miss Turkey ve 1982 Miss Europe birincisi bir güzellik kraliçesi. Ama aynı zamanda balerin ve öğretim görevlisi. Türkiye'yi motosikletle, dünyayı da İzmirli ünlü modacı Zuhal Yorgancıoğlu'nun defilelerinde dans ederek gezmiş.

En büyük tutkusu olan doğa onu Kuşadası Caferli'ye getirmiş. Ulaşım olmadığı için göç veren, yerleşik halkın 22 hanede yaşadığı köy, onun gelişinden sonra artık eski Caferli değil, gelen geçenin imrenerek baktığı, evlerini pansiyon sandığı cennete dönüşmüş.

Nazlı Deniz Kuruoğlu

KIVILCIM OLMAK İSTİYOR

Yıllardır Caferli'deki çiftçiliğinde yaşayan Kuruoğlu, Kuşadası Caferli Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği sayesinde bambaşka bir çehreye dönüştürdükleri köye katkısıyla da göz kamaştırıyor. Binaları beyaza, saksılardan çöp kovalarına kadar her türlü detayı da çeşit çeşit renklere boyamanın öncülüğünü yapan, köyde bir fırının açılmasına öncülük eden, kahveden çıkarılınca yılmayıp bir taş evi restore ederek yeni bir dernek binasının kurulmasını sağlayan, köye minibüs gelmesi için yetkililerin kapısını aşındıran ve bunu başaran Nazlı Deniz Kuruoğlu'nun hayalleri bitmemiş. Kırsal turizmle köyü kalkındırmak, doğal pazarlarda müzikle satış yapmak, dernek binasında şenlikler, felsefe etkinlikleri, konserler bunlardan sadece birkaçı. Ancak bir şartla; köyün, köylünün doğasını bozmadan. Çünkü derdi ikinci bir Alaçatı olmak değil, tüm köylere yayılacak bir gelişim kıvılcımının Caferli'den çıkması.

Nazlı Deniz Kuruoğlu kuşadası caferli

MÜZİKLİ PAZAR HAYALİ

Bugünlerde tüm mesaisini dernek başkanlığına ayıran Kuruoğlu, yeni hedeflerini şöyle anlattı: “Çiftliğimi kurdum, işleri yoluna koydum. Birikim oluştu. Faydalı olmak için bir şeyler yapmaya karar verdim. Fırçayı elimize aldık, evleri beyaza boyadık. Merdivenleri, saksıları rengarenk yaptık. Çiçekler ektik. Buraları bozmadan, kötü yapılaşmalara fırsat vermeden, tarlaların tarla olarak kalması için köy turizmi konusuna yoğunlaştık. Şimdi esas amacımız insanları çekip burada direkt satış yapacağımız pazar oluşturmak. İçine sanatı da sokabilmek. O gün muhakkak bir etkinlik de sunabilmek.”

EFEKÖY-ENTELKÖY'Ü YAŞIYORUZ

Caferli'nin nüfusu 140. Köyde 35 hane var, 17'si yaşıyor. Hayvancılık var ama çok az, genel olarak çiftçilikle uğraşılıyor. Biz burada bazen Efeköy- Entelköy filmini yaşıyoruz. Elbette destekleyenler, değişime inananlar kadar buna karşı olanlar da var. Bu zamanla görülür. Benim için hiç fark etmez. Önemli olan yaşadığım sürece elimden geleni yapabilmek. Çünkü bir köyü değiştirmeye kalkmak zannettiğiniz kadar kolay değil. Sancısı büyük ama mutluluğu da öyle. Mesela biz bir proje yapmıştık, kataloğumuzla Aydın Valiliği'ne başvurunca onlar ekolojik turizm için gelen bir grubu yönlendirdiler. Temmuzda İsveçli bir grup ziyarete gelecek. Burası bir Alaçatı olmasın. Her yer kendi olsun. Caferli'nin doğal dokusu bozulmasın istiyoruz. Sığacık ise çok güzel bir model. Yerel yönetim desteği çok büyük.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Güzellik kraliçesi, Kuşadası Caferli’yi dönüştürdü!
  • 18.05.2015 09:34

Güzellik kraliçesi, Kuşadası Caferli’yi dönüştürdü!

Güzellik kraliçesi Nazlı Deniz Kuruoğlu, köyü Kuşadası Caferli’yi cennete dönüşt ...