maritbet girişmaritbet
Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye genelinde 11 yeni stadyum için düğmeye bastı!

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye genelinde 11 yeni stadyum için düğmeye bastı!

2020 Olimpiyatları'nı ve Avrupa Şampiyonası'nı düzenlemeyi hedefleyen Türkiye, yapımını planladığı 18 stadyumdan 11'inin startını verdi

 

 

2020 Olimpiyatları'nı ve Avrupa Şampiyonası'nı düzenlemeyi hedefleyen Türkiye, yapımını planladığı 18 stadyumdan 11'inin startını verdi

Trabzon stadı dolgu üzerine, Sivas arena ise iklim şartları gözetilerek inşa edilecek. 389 spor alanının yapımına başlayan Gençlik ve Spor Bakanlığı, en büyük altyapı hamlesine de imza atmış olacak.

Türk sporunun ve futbolunun duraklama dönemini yaşamasında spor tesislerinin yeterli düzeye ulaşamaması önemli rol oynadı. Son yıllarda Fenerbahçe'nin stadını yıkıp yeniden yapması, Kayseri'nin kendi futbol arenasını kurması, Türk Telekom Arena gibi gurur duyulacak tesislerin açılması önemli hamleler olarak dikkat çekti. Ancak 2020'de yapılacak hem olimpiyatlara hem de Avrupa Futbol Şampiyonası'na aday olan Türkiye, yurdun dört bir yanına modern spor alanları kurarak bu hedefe ulaşmanın ilk adımlarını attı. Bu doğrultuda 2012 yılı içinde yapımı planlanan 18 stadyumun 11'i şekillenmeye başladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı Malatya, Mersin, Konya, Afyon statlarının temelini atıp kaba inşaatlarına başladı. Adana, Eskişehir, Gaziantep, Sivas, Samsun ve Trabzon stadyumlarının ise projeleri belirlenerek ihale aşamasına getirildi. Bakanlık ve Bursa Belediyesi'nin ortaklaşa yaptığı timsah görünümlü futbol arenası ise önümüzdeki sezona yetişecek.

Başta Türk futbolu olmak üzere  bir çok spor branşının çehresini değiştirecek bu arenalar mimari açıdan da oldukça estetik planlandı. Hatta aralarında iklim şartları gözetilerek yapılan akıllı stadyumlar da var. Bu arenaların tribün altları değerlendirilerek bireysel sporlar için 10-12 spor salonu kurulup hizmet verecek. Sivas'ın ekolojik akıllı stadyumu ile Trabzon'un deniz dolgusu üzerine inşa edilecek futbol arenası yapım şartları itibarıyla da dünyada ilk olacak. Yeni stadyumların mimari şekilleri şehrin tarihi ve kültür özelliklerini yansıtacak. Ayrıca şehrin sembollerinin öne çıkmasına özen gösterilecek. Mersin'in stadyumu karetta, Malatya stadyumu kayısı, Konya stadyumu da Selçuklu motifleri ile süslü. Bursaspor'un sembolü timsah stada şeklini vermiş durumda. Ankara'ya yapılacak 40 bin kapasiteli stadyum için yerli ve yabancı firmalardan proje teklifi istendi. Stadyumlar temel atıldıktan sonra 700 işgünü içinde bitirilmesi hedefleniyor. 2012 yılını yatırıma ayıran Gençlik ve Spor Bakanlığı 389 spor alanının inşası için kolları sıvadı. Böylelikle Cumhuriyet tarihinin en büyük spor altyapı hamlesi de başlamış oldu.

ANTALYA STADYUMU

136 dönüm arazi üzerine inşa ediliyor. 33 bin seyirci kapasiteli olacak. Yanına 10 bin kişilik spor salonu ve ayrıca 3 bin seyirci kapasiteli bir yüzme havuzu yapılacak.

ADANA STADYUMU

102 dönüm arazi üzerinde yapılıyor. 33 bin seyirci kapasiteli olacak. Tribünlerin altları spor salonu olarak değerlendirilecek.

ESKİŞEHİR STADYUMU

166 dönüm arazi üzerine inşa edilecek. 33 bin seyirci alacak. Tribün altları spor salonu olarak değerlendirilecek. Stadyum Es- Es'in kırmızı-siyah çizgilerini yansıtacak.

GAZİANTEP STADYUMU

103 dönüm arazi üzerine yapılıyor. 33 bin seyirci kapasiteli. Gece kentin görünümüne ayrı bir hava katacak olan bir proje hazırlandı.

BURSA TİMSAH ARENA

Bursa Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan protokolle yapılıyor. 45 bin kapasiteli stadyumun kaba inşaatı büyük oranda tamamlandı. Tribünlerin altlarında spor salonları olacak.

MERSİN STADYUMU

25 bin seyirci kapasiteli stadyumun temelini 19 Mayıs 2012'de Başbakan Erdoğan attı. Kaba inşaatı tamam. Seneye 17. Akdeniz Oyunları'na kadar tamamlanacak..

TRABZON STADYUMU

Akyazı'da 795 dönüm deniz dolgusu yapılarak 458 dönüm arazi üzerine inşa ediliyor. 40 bin seyirci kapasiteli. Tribünlerin altı ve etrafıyla bir spor kompleksi olacak.

MALATYA STADYUMU

Temeli 19 Mayıs 2012'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı. 65 dönüm arazi üzerinde yapılıyor. 25 bin seyirci kapasiteli olacak stadyumda kayısı motifi olacak.

SAMSUN STADYUMU

334 dönüm arazi üzerine kuruluyor. 33 bin seyirci kapasiteli olacak. Yanındaki 7 bin 500 seyirci kapasiteli spor salonunun kaba inşaatı büyük oranda tamamlandı.

SİVAS STADYUMU

160 dönüm üzerinde 25 bin kapasiteli stadyum, kendi enerji ve suyunu üretecek. Türkiye'nin ilk akıllı ekolojik stadı olacak. İhalesini TOKİ 18 Haziran 2012'de gerçekleştirdi.

KONYA STADYUMU

38 bin 656 kapasiteli olacak. 1660 araçlık otopark yer alacak. Zemin ve tribünde ısıtma olacak. Tribün altlarında 12 adet spor salonu bulunuyor. 17 Ekim'de temeli atıldı.

Haber 7

Yorum Yaz

Benzer Haberler

UEFA'ya göre son 10 yılda en güçlü statları Türkiye yaptı!
  • 06.05.2021 15:56

UEFA'ya göre son 10 yılda en güçlü statları Türkiye yaptı!

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Niğde'ye gençlik ve spor yatırımı kapsamınd ...

İşte Bursa'ya 440 milyon lira kazandıran hareket!
  • 18.04.2016 17:06

İşte Bursa'ya 440 milyon lira kazandıran hareket!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, şehirde yapılmakta olan yatırıml ...

Türkiye yeni statlar için gün sayıyor!
  • 27.03.2016 14:51

Türkiye yeni statlar için gün sayıyor!

Yapımı devam eden stadyumların 7'sinde yüzde 70'inin yapım çalışmaları tamamland ...

Bursa'da stadyumun açılışı için geri sayım başladı!
  • 07.08.2015 13:59

Bursa'da stadyumun açılışı için geri sayım başladı!

Büyükşehir Stadyumu ismine sahip Timsah Arena'da çalışmalar sona geldi, tahliye ...

Devrilen vinç Bursaray'ı 3 günlüğüne iptal etti!
  • 01.02.2015 14:05

Devrilen vinç Bursaray'ı 3 günlüğüne iptal etti!

Saatte 100 kilometre hıza çıkan lodos nedeniyle devrilen vinç, Bursaray hattının ...

Bursa Timsah Arena'da vinç devrildi, bir ölü!
  • 01.02.2015 11:42

Bursa Timsah Arena'da vinç devrildi, bir ölü!

Bursaspor'un yapımı devam eden stadyumu Timsah Arena'nın vinci, rüzgar nedeniyle ...