maritbet girişmaritbet
Gebze-İzmir Otoyolu'nun 2.8 milyar TL'lik ilk kısmı 2016 yılında bitiyor!

Gebze-İzmir Otoyolu'nun 2.8 milyar TL'lik ilk kısmı 2016 yılında bitiyor!

Otoyol Genel Müdür Yardımcısı Bülent Esendal, toplam 6.5 milyar dolarlık yatırım ile gerçekleştirilecek olan Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyolu'nun yapım çalışmalarının hızla devam ettiğini dile getirdi

Toplam 6.5 milyar dolarlık yatırım ile gerçekleştirilecek olan Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyolu'nun yapım çalışmalarının hızla devam ettiğini dile getiren Otoyol Genel Müdür Yardımcısı Bülent Esendal, Otoyol'un Gebze-Orhangazi kesiminin 2016'nın başında işletmeye alınmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi. Esendal, Gebze-Orhangazi etabı yatırım tutarının yaklaşık 2 milyar 800 milyon dolar civarında olduğunu ve bu tutarın yüzde 50'sinin öz kaynaktan, diğer yüzde 50'nin ise krediden karşılanacağını söyledi. 

Bülent Esendal, proje bünyesinde gerçekleştirilecek olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'nün, dünyanın sayılı büyüklükteki asma köprülerinden biri olacağına dikkat çekti. Köprünün bin 550 metre orta açıklık uzunluğu bakımından dünyanın en büyük 4'üncü köprüsü olacağını bildiren Esendal, Körfez Bölgesi'nde sismik inceleme için 15 milyon dolarlık harcama yapıldığını kaydetti. Projenin, 377 kilometre otoyol ve 44 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 421 kilometre uzunluğunda olacağını dile getiren Bülent Esendal, 2009 yılında gerçekleştirilen ihale sonucunda Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-YükselGöçay (NÖMAYG) Grubu'nun 22 yıl 4 aylık teklifinin kabul edildiğini kaydetti. Görevli şirket olarak kurulan Otoyol Yatırım ve İşletme AŞ ile işin yapım kısmından sorumlu olmak üzere kurulan NÖMAYG Adi Ortaklığı arasında 2011'de işin tamamını kapsayacak şekilde ana yapım sözleşmesinin imzalandığını belirten Esendal, işin tamamının yapım süresinin, 7 yıl olduğunu bildirdi.
 
'Planlanandan önce bitecek' 
 
Projenin toplam yatırım tutarının finansman maliyetleri hariç olmak üzere 6.5 milyar dolar olduğunu dile getiren Esendal, hem kamulaştırma konusunda Karayolları Genel Müdürlüğü'nün (KGM), hem de inşaat faaliyetleri konusunda kendilerinin sözleşme süresinin sonunu beklemeden projenin muhtelif kısımlarını hizmete açmak için yoğun çaba gösterdiklerini belirtti. 
 
Esendal, bu doğrultuda İzmit Körfez Geçişi Köprüsünü de içine alan Gebze-Orhangazi kesiminin önümüzdeki 3.5 yıl içerisinde hizmete açılmasını hedeflediklerini kaydetti. 15 milyon dolarlık harcama ile dünya çapında konusunda uzman firmalara körfez bölgesinde daha önce Türkiye'de gerçekleştirilmemiş detayda sismik inceleme yaptırıldığını kaydeden Esendal, zeminde tespit edilen tüm fay hatları ve bunların olası etkileri dikkate alınarak asma köprünün projelendirildiğini bildirdi. Esendal, otoyol bünyesindeki diğer kısımlarda tamamlanan hazırlık, tasarım ve hali hazırda devam eden inşaat faaliyetleri kapsamında finansman anlaşmasının sonuçlanmasını beklemeden, Nurol-Özaltın-MakyolAstaldi-Yüksel-Göçay firmalarının kendi ceplerinden bugüne kadar toplam 250 milyon dolarlık harcama yaptığını kaydetti. 
 
2016'nın başında hizmete açılması planlanan Gebze-Orhangazi kesiminin yatırım tutarının yaklaşık 2 milyar 800 milyon dolar civarında olduğunu ve bu tutarın yüzde 50ı'sinin öz kaynaktan, diğer yüzde 50'nin ise krediden karşılanacağını bildiren Esendal, proje kapsamında toplam 18 bin 212 metre uzunluğunda 35 adet viyadük, toplam 5 bin 142 metre uzunluğunda 2 adet tünel, 109 adet köprünün yapılacağını belirtti. Esendal, "Proje kapsamında inşa edilecek tünellerden birisi 3.3 km. uzunluğu ile Türkiye Cumhuriyetimin en uzun otoyol tüneli olacaktır" dedi. Esendal, projenin İstanbul'dan 3 saat olan Bursa ulaşımı 1 saate, İstanbul'dan 8-10 saat olan İzmir ulaşımını ise 3.5 saate indireceğini sözlerine ekledi. 
 
Özüm ÖRS/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

Aydın-Denizli Otoyolu'nda 80 kilometrelik Kuyucak-Denizli etabı trafiğe açıldı
  • 06.11.2023 15:49

Aydın-Denizli Otoyolu'nda 80 kilometrelik Kuyucak-Denizli etabı trafiğe açıldı

Aydın Çevre Yolu Otoyol Ayrım Kavşağı'ndan başlayarak Dalama üzerinden Yenipazar ...

Ulaştırma ve haberleşmede yeni yatırımlar yolda
  • 08.06.2023 10:40

Ulaştırma ve haberleşmede yeni yatırımlar yolda

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca kara yollarında, demir yollarında, hava yollar ...

Bakan Karaismailoğlu, yeni Yusufeli yollarıyla ilgili paylaşımda bulundu
  • 28.11.2022 11:20

Bakan Karaismailoğlu, yeni Yusufeli yollarıyla ilgili paylaşımda bulundu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yeni Yusufeli yollarıyla ilgili ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Kıtaları birleştirerek gönülleri yakınlaştırdık"
  • 19.03.2022 10:09

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Kıtaları birleştirerek gönülleri yakınlaştırdık"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale ...

Bakan Karaismailoğlu: "1915 Çanakkale Köprüsü, şanlı tarihimize mühür vuran bir abide olmuştur"
  • 19.03.2022 10:08

Bakan Karaismailoğlu: "1915 Çanakkale Köprüsü, şanlı tarihimize mühür vuran bir abide olmuştur"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malka ...