maritbet girişmaritbet
'Florida Türk iş adamları için cazip bir bölge'

'Florida Türk iş adamları için cazip bir bölge'

Türkiye'nin Miami Başkonsolosu Burç Ceylan, Florida'nın Türk iş adamları için cazip bir bölge olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Miami Başkonsolosu Burç Ceylan, yatırım fırsatları ve parlak geleceğiyle Florida'nın Türk iş adamları için cazip bir bölge olduğunu belirterek, "Florida, Türkiye'yi ABD'deki pek çok eyalete göre nötr görüyor. Bu ciddi bir avantaj. Türk iş adamları, bu ortamı değerlendirip markalaşmalı." dedi.

Burç Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türklerin coğrafi ve kültürel yakınlığı dolayısıyla Orta Asya, Orta Doğu ve Balkanlar'da uzun yıllar iyi işler yaptığını, artık o pazarların belli kısmında doygunluğa ulaşıldığını söyledi.

Orta Asya, Orta Doğu ve Balkanlar'daki pazarlarda eskiye oranla ihtiyacın ve kazancın azaldığını belirten Ceylan, "Ayrıca, oralarda iş yapmanın bazı ilave risk maliyetleri var ve bölge çok değişken... İş adamlarımız, belli bir doygunluğa eriştikten sonra Avrupalı yatırımcı mantığına dönüp kar marjı daha az ama daha garanti yatırımlara yönelmeye başladı." şeklinde konuştu.

ABD pazarının da kendi içerisinde kar marjı daha düşük ve yüksek yerleri bulunduğunu ifade eden Ceylan, "New York gibi bölgelere nazaran Florida gibi arazi maliyeti ve vergilerin daha düşük olduğu, ayrıca gelişmeye açık yerlerde daha yüksek kar marjı elde edilebilir." dedi. 

Miami'nin yük transferi, hava ulaşımı, cruise limanı ve turistik bir destinasyona sahip olması nedeniyle önemli bir merkez olduğuna işaret eden Ceylan, şunları kaydetti:

"Bu özelliklerin pek çoğu bir araya geldiğinde burası iş için verimli toprak oluyor. Dolayısıyla Florida'nın geleceği var. Mesela, Georgia doymuş bir pazar. Son zamanlarda Türkiye'de yoğun ölçüde Florida algısı görüyorum. Florida'yı herkes Miami olarak görüyor. Bu abes değil, normal... ABD'den baktığımızda da her yer İstanbul... Bunu yadırgamıyorum. Buradaki şehirler çok daha küçük. ABD, genel olarak büyük bir ölçeğe sahip olmasına rağmen şehirleşme bağlamında çok daha eşit dağılmış durumda. ABD'nin en büyük şehri New York'un nüfusu 8 milyon, pek çok büyük kentinin nüfusu 1 milyon, Miami'nin nüfusu da 300 bin... Greater Miami diye tabir ettiğimiz birkaç tane ilçe birleştiği zaman ise nüfus 3 milyona yaklaşıyor. Bu rakam çok dinamik."

"Buraya sadece ABD pazarı olarak bakmamak lazım"

Burç Ceylan, Türk inşaat firmalarının, işçisi ve makine parkıyla yurt dışına giderek her şeyi yapıp çıkan bir kültüre sahip olduğunu ifade ederek, "Burada öyle bir şey mümkün değil, iş modeli biraz daha farklı. İnşaat sektöründe iş adamlarımız farklı bir yapılanmayla çalışmak zorunda." dedi.

Türkiye'deki iş çevrelerinin Florida bölgesindeki fırsatları keşfettiğini belirten Ceylan, "Türk iş adamları, dönem dönem gelip mekan ve yer bakıyorlar. Onlarla hangi ürünlerin alınıp satılabileceğini de zaman zaman konuşuyoruz. Florida'nın kendine özgü, ön plana çıkmış birtakım sektörleri var ama buraya sadece ABD pazarı olarak bakmamak lazım. Burası aslında bölgenin merkezi, toplanma noktası... Pek çokları için burası Amerika'nın en güneyi değil, Güney Amerika'nın en kuzey noktası." ifadelerini kullandı.

Florida'nın, Türkiye ile ABD ticaretinde ithalatta 4'üncü, ihracatta ise 9'uncu eyalet olduğuna işaret eden Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz buraya çok fazla ürün satıyor ve buradan çok fazla ürün alıyoruz. ABD ile ticarette Florida çok önemli eyaletlerden bir tanesi. Burada bulunan tüm şirketlerimizin tam sayısını bilemiyorum. Çünkü bunların pek çoğu Türk şirketi olarak kurulmuyor. ABD şirketi gibi kuruluyor. Bundan dolayı tam sayıyı bilemiyoruz. Ancak giderek artan ölçüde Türk yatırımı gelmeye başladı. Bence burası Türkiye'yi ABD'deki pek çok eyalete göre nötr görüyor. Bu ciddi bir avantaj. Türk iş adamları, bu ortamı değerlendirip markalaşmalı. A, B, C şirketinin markası değil, Türkiye markası olarak çalışılmalı." 

"Miami'nin gökyüzünde lale figürü göreceğiz"

Türkiye'nin Miami Başkonsolosu Ceylan, markaların Türk markası altında toplanmaya ihtiyacı olduğunu belirterek, "Firmalarımız birbirleriyle rekabet edeceklerine bir ortak paydada toplanırsa ve pazara doğru aktörlerle girilirse o zaman uzun vadede bu coğrafyada çok daha parlak bir gelecek var. İtalyanlar ve başka milletler bunu yapıyor." şeklinde konuştu. 

Ceylan, Okan Holding'in Miami'de yatırım yapması dolayısıyla memnun olduklarını dile getirerek, "Çok güzel bir lokasyonda 72 katlı otel, konut ve iş merkezi projesi yapıyorlar. Belediyedeki inşaat iznini aldıkları oturuma gittim ve gurur duydum. Belediye, Türk yatırımı olması nedeniyle çok memnun oldu. Ayrıca mimarinin dış tasarımı lale figüründe... İnşaat bittiğinde Miami'nin gökyüzünde lale figürü göreceğiz." ifadelerini kullandı. 

Yatırım fırsatları ve parlak geleceğiyle Florida'nın Türk iş adamları için cazip bir bölge olduğunu belirten Ceylan, "Florida'da ağırlıklı yatırım yapılan sektör turizm... Turizmi açarsak restoran, eğlence, otel işletmeciliği ve hatta cruise bile bu sektörün içine girer. Hava bakım-onarım, otomotiv, ilaç sanayi ve sağlık turizmi de bölgedeki önemli sektörler arasında yer alıyor." diye konuştu. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Dünyanın yeni gözdesi Miami oldu! Konut almak için sıraya giriyorlar
  • 11.01.2022 11:24

Dünyanın yeni gözdesi Miami oldu! Konut almak için sıraya giriyorlar

Miami’den konut almak, Avrupa’dan Rusya’dan ve Amerika'nın çeşitli eyaletlerinde ...

Miami'de çöken binada ölü sayısı artıyor!
  • 09.07.2021 09:06

Miami'de çöken binada ölü sayısı artıyor!

Miami'de çöken 13 katlı binanın enkazından çıkarılan ceset sayısı 64 oldu. ...

Türkler istedi, Amerikalılar kaptı!
  • 08.06.2015 10:30

Türkler istedi, Amerikalılar kaptı!

Miami’nin en pahalı gayrimenkulü The Setai Hotel, dünyanın en ünlü yıldızlarını ...

Aston Martin Residence'dan yeni görseller
  • 22.02.2018 17:37

Aston Martin Residence'dan yeni görseller

Miami'de inşa edilen Aston Martin Residence'dan yeni görseller paylaşıldı. En uc ...

Türkler, Miami'ye akın ediyor!
  • 25.06.2015 12:28

Türkler, Miami'ye akın ediyor!

ABD'nin en gözde bölgelerinden Miami, Türklerin akınına uğruyor. Bölgede hem tat ...

Bir zamanlar Jennifer Lopez'in malikanesiydi!
  • 17.06.2015 12:44

Bir zamanlar Jennifer Lopez'in malikanesiydi!

Florida’daki malikanesini satan Jennifer Lopez’in evini meslektaşı aldı. Şarkıcı ...