maritbet girişmaritbet
Fadıl Akgündüz 'Alternatif tatilde yeni gözde Maldivler'

Fadıl Akgündüz 'Alternatif tatilde yeni gözde Maldivler'

Burcu Çetinkaya, Fadıl Akgündüz ile Maldivler'deki otel projesini konuştu

İş adamı Fadıl Akgündüz, '106 özel villa, 250 özel plaj ve bin oda kapasiteli tesisi hicri yılbaşında Maldivler'de hizmete açacağız' dedi.

Bu haftaki söyleşimi son dönemde Maldivler'de ”alternatif tatil” ilanlarıyla ve uygun fiyatlarıyla yeniden gündeme gelen işadamı Fadıl Akgündüz, nam-ı diğer Jet Fadıl ile yaptım.

> Otelcilik fikri ilk nasıl oluştu?
Yıllar önce ailemle bir tatil yapmak istedim. Çanakkale'de bir yer bulduk. Hiç tatil yapmadığımızdan sahil otellerinin imkânlarını da bilmiyorduk. Hanımlar için havuz sorduk, yok dediler. Bir gece kaldık ve ertesi gün başka otel arayamaya yola çıktık. Ege sahillerine indik, Edremit, Ayvalık, İzmir, Kuşadası'na kadar geldik. Gece oldu, yine böyle bir otel bulamadık. 2 gün orada bulduğumuz bir otelde kaldık, ben çocuklarla yüzdüm. Ama tabii hanım ve annem denize giremediler. Bir sene sonra Didim'deki otelin satışı ile ilgili bilgi geldi. Otelci değiliz ama oteli gezdikçe o seyahatim aklıma geldi ve alıyoruz dedim.
> Ne zaman aldınız oteli ve kar ettiniz mi?
Oteli almaya karar verdiğimde, 'Zarar edersin, böyle bir müşteri yok ki.' dediler.  1995'te aldım oteli, 1996 Haziranında işletmeye açtık. 2 ay öncesinden satışa açtık, açıldığımız gün odalara koyduğumuz ek yataklarla % 117 kapasiteyle açıldık. 19. sezonu yaşıyoruz şu an. 
> Denizi ikiye bölünce mahkemelik oldunuz, bu süreç nasıl gelişti?
Oteli açınca hanımlara nasıl denizi sunarız diye düşünerek; sahili kumsaldan bir branda ile ayırdık.  Tapulu yerimiz değil ama Allah'ın denizi hanımlar girsin, yüzsün diye düşündük. O zaman kamu davası açıldı. 3 yıl direndik mahkeme süresince. Allah'tan hukuk yavaş yürüyor memlekette. (Gülüyor.) 3 yıl hanımlar tadını çıkarttı denizin, sonra mahkeme yıkım kararı verdi. Onun üzerine deniz suyunu bahçede büyük bir havuza taşıyarak, biraz da kum taşıyarak çözüm üretmeye çalıştık.
> Maldivler projesi burada gerçekleşemeyen bir hayalin devamı mı? Nasıl gelişti bu fikir?
Maldivler'de tamamlanamayan bir projenin haberini aldık. Oradaki firmayla gö-rüştük. Bu olaya o kadar açız ki. 1200 adadan oluşan Maldivler'de her adanın bir km karasuları var. Adanızın 1 km'den fazla yanına sizin izniniz olmadan kimse yaklaşamıyor.. 6 yıl önce yatırıma başlamış bir Maldivler grubu finansman eksikliğinden projeyi tamamlayamamış. Proje yüzde 70 tamamlanmış seviyede durmuş ve ortak arıyorlardı. 
> Hanımların talepleri için mi bu tatil şekli?
Erkeklerin de talepleri var. Ayrı bir plajda yüzmek istiyorlar. Hanım içeride havuzda yüzüyor, ben burada başka hanımlarla yüzüyorum, diyorlar. Kıyılar Türkiye'de özel mülkiyet olamıyor. Bu ihtiyaç hem erkekler, hem hanımlar cephesinde var.
> Adadaki plaj sistemini biraz anlatır mısınız? Nasıl düzenlenecek?
Hanımların plajları 3 çeşit olacak. Biri gayrimüslimler için, diğer iki tanesi de haşemalı ve haşemasız olarak ayıracağız. Çünkü bu talepler de geliyor. Erkeklerde de haşemalı ve haşemasız olarak ikiye ayıracağız. Kişilerin talepleri farklı oluyor, arz talep meselesi. Adanın verdiği daha geniş bir imkân daha var. 106 tane villa var hepsi de sahilde. Her villanın önündeki kumsalı, denizi de çevirerek özel bir plaj sunalım dedik. Böyle olunca 106 villa ile birlikte adada 1000 oda imkânımız olmuş oluyor. Oda alan misafire özel plaj imkânı da sunacağız. Günde 3 saat her odanın kullanım hakkını sağlayacak 250 adet özel plaj yapacağız. 1992 yılında 1. Uluslararası İslami turizm konferansında, Didim'deki otelimize bu konuda dünyanın ilk oteli ödülü ve hilal sertifikaları verildi. Bu ada için de 7 hilal plaketi aldık. İnşallah 
HAYALLERİNİZ NEYDİ?
> 99 Euro'dan başlayan fiyatlar çok az değil mi?

Oda tipi değişirse fiyatlar değişiyor. 2 kişilik misafirse kişi başı 99 Euro'dan 10 günlük paket yani 990 Euro olmuş oluyor. Bu fiyata Maldivlere uçuş, Maldivler 'den adaya deniz uçağıyla uçuş ve oteldeki 24 saat açık büfe hizmetini sağlıyoruz.
> Nasıl kar edeceksiniz?
Otelin yüzde 20 kapasitesini sadece bu fiyatlarla satışa açtık. Otelin yatırımını finanse edelim diye. Çünkü biz bankalardan fon kullanmıyoruz. Öz kaynak olarak aktardığımız paranın oradan, otelin yüzde 20'lik kapasitesini önden satıp çıkartmak gayesiyle öyle bir fiyat uyguluyoruz ve çok da başarılı bir satış yaptık çok şükür.
> Hep değişik projeleriniz, fikirleriniz var. Nasıl bir çocuktunuz? Hedefleriniz hayalleriniz neydi?
Ben Siirt'te, küçük bir yerde büyüdüm. Küçük yerde olan insanlar biraz daha fazla hayal kurarlar. Televizyonda izlediğiniz bir dizi, sinemada izlediğiniz bir Amerikan filmi apayrı bir dünyaya götürüyor sizi. Ben niye bu şehirde böyle yaşıyorum diye başlıyorsunuz düşünmeye. Hayalleriniz sizi kendi ülkenizde çok değişik şeyler yapmaya zorluyor. Mesela Siirt'te otomobil fabrikası kurma kararım da böyle. 1999'larda batıda iş yapmak çok daha kolayken, ben o zor dönemlerde memleketimde kurmak istedim hayalimi. Ve yapacağız da onu inşallah. Seviye farkı hayalinizi büyütüyor. İstanbul'da olunca her yerde otomobil fabrikası var, oysa Siirt'te, Batman'da bugün hala hayal.

EMİNÖNÜ'NDE BALIK EKMEK

İlk İstanbul'u ne zaman gördüğünü soruyorum Fadıl Akgündüz'e. İstanbul'daki çocukluk tatilini anlatıyor. Eminönü'nde yediği balık ekmeği, nohutlu pilavı anlatıyor. Hala balık ekmeği çok sevdiğini söylüyor ve ekliyor; 'Halkın verdiği sıcaklığı lüks ünlü restoranlarda bulamazsınız.' Mecidiyeköy'deki ofisindeyiz ve aşağıda lüks kendisine ait restoranda yemekler hazır ama biz röportajı bitirip doğru Eminönü'ne balık ekmek yemeye gidiyoruz.

Burcu Çetinkaya/ Türkiye Gazetesi

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fadıl Akgündüz 'Alternatif tatilde yeni gözde Maldivler'
  • 09.02.2014 10:02

Fadıl Akgündüz 'Alternatif tatilde yeni gözde Maldivler'

Burcu Çetinkaya, Fadıl Akgündüz ile Maldivler'deki otel projesini konuştu ...