maritbet girişmaritbet
Ev temizliğinde hastalıklardan koruyacak öneriler

Ev temizliğinde hastalıklardan koruyacak öneriler

Kovid-19 salgını ile değiştirdiğimiz temizlik alışkanlıklarımıza yenilerini ekleyecek ve evde hijyen standartlarımızı artıracak ipuçları…

Yapmaya alışık olduğumuz bayram ve bahar temizliklerine Kovid-19 pandemisi sonrası bir yenisi daha eklendi: Düzenli olarak ev hijyenini sağlamak. Mikrop, virüs gibi hastalığa neden olan patojenlerden korunmak ve evde hastalanan biri olduğu zaman diğer aile bireylerine bulaşmasını önlemek için evde hijyenin sağlanması daha da önem kazandı.

Hastalıkları uzak tutacak temizlik önerileri hakkında bilgi sahibi olarak siz de sağlığınızı koruyabilirsiniz. İşte, ¨Evde hijyen nasıl sağlanır?¨ sorusunun cevapları:

El teması olan bölgeler

Eve geldiğimizde hemen elimizi yıkasak bile banyoya girmek için önce elektrik düğmesi ve kapı kulpuna dokunuruz. Bu nedenle mobilyanın tozunu alır gibi düzenli olarak dokunulan bu tip yüzeylerin temizliğini yapmakta fayda vardır. Kapı kolu, çekmece kulpu, buzdolabı kapağı, priz ve kapı anahtarlarını sirkeli ya da sabunlu bezle temizleyebilirsiniz. 

En sık kullanılan ve evdeki yüzeylere temas eden eşyalardan birisi de cep telefonudur. Cep telefonunu, elektronik eşyalara özel temizleyici spreylerle silebilirsiniz. Evde kullandığınız kumanda ve oyun konsolu gibi elektronik aletlerin rutin temizliğine de dikkat edebilirsiniz. Çanta ve cüzdan gibi dışarıda kullandığımız eşyaları ise bir dezenfektan ile temizleyebilirsiniz.

Sık kullanılan eşyalar 

Günün büyük bir bölümünü geçirdiğimiz salon ve yatak odasındaki ev tekstili ürünlerinin temizliği, sağlığın korunması açısından büyük önem taşır. Özellikle ailenizdeki hasta kişiler için ayrı havlu bulundurabilir, tüm yatak çarşaflarını ise düzenli olarak silkeleyip yıkayabilirsiniz. 

Hatta daha sağlıklı bir kullanım için çarşaf, havlu ve yastık gibi eşyaları belirli periyotlarda değiştirebilirsiniz. Sık kullandığınız eşyaları ne zaman yenilemeniz gerektiğine dair bilgileri paylaştığımız ¨Sağlığınız İçin: Evde Sık Değiştirilmesi Gereken 9 Eşya¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Dışarıda giyilen kıyafetlerin temas ettiği salon koltuk ve kırlent kılıflarını da düzenli olarak yıkamakta fayda vardır. 

Dikey yüzeyler

Mobilya üstü gibi gözle görebildiğimiz yerlerin yanı sıra dikey yüzeyler de toz tutar. Özellikle dokulu bir duvar boyası ya da desenli bir duvar kağıdı varsa biriken tozu görmeniz daha zor olabilir. Bu nedenle duvarlar ve mobilyaların yanlarını nemli bir bezle temizleyebilirsiniz. Duvarları silerken süpürgeliklerde biriken tozları da silmeye özen gösterebilirsiniz.

Eşyaların altları

Buzdolabı, çamaşır makinesi ve fırın gibi eşyaların görünen yüzeyleri temizlense de altları unutulabilir. Ancak yerdeki toz, bu eşyaların altında birikerek sağlıksız bir ortam oluşturur. Özellikle evcil bir dostunuz ya da peluş seven bir çocuğunuz varsa beyaz eşyalar kadar mobilya altlarını da kontrol etmenizde fayda vardır. Alerjiye neden olabilen tozlar sadece zemine değil, mobilyaların alt kısımlarına da yapışabilir. Elektrik süpürgesi ile bu alerjenlerden kurtulabilirsiniz.

Temizlik malzemeleri

Evde temizliği en sık unutulan şeylerden birisi de temizlik eşyalarıdır. Tuvalet fırçası, bulaşık süngeri, yer ve mutfak bezi gibi temizlik malzemelerini düzenli olarak yenileyebilirsiniz. Toz bezlerini ise haftada bir çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Elektrik süpürgesi ve bulaşık makinesi gibi elektronik aletlerin filtrelerini de kullanım kılavuzlarında belirtilen aralıklarla temizleyebilirsiniz.

Çöp kutuları

Atılan yiyecekler nedeniyle zamanla çöp kutularında küf oluşabilir. Sızan çöp poşetleri veya bekleyen çöpler de mikrop oluşumuna neden olabilir. Sağlıklı bir ev ortamı için çöp kutularını haftada bir deterjan ile yıkamakta fayda vardır. Tekrar küf oluşmaması için de çöp kutuları yıkandıktan sonra kurutulabilir. 

Banyodaki eşyalar

Banyo temizliği denildiği zaman akla küvet, zemin ve tuvalet gelebilir. Ancak banyoda en sık dokunduğumuz musluk, sifon ve duş başlığı gibi alanlar, bakterilerin yoğun olarak yaşadığı yerlerdir. Banyo temizliği yaparken musluk, çamaşır makinesi düğmeleri, sifon ve duş kabini gibi yerlere dezenfektan sprey sıkabilirsiniz. 

Buzdolabı

Yiyecek konduğu için temiz olduğu düşünülse de gıda artıkları küf ve bakteri oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle rafları, arkadaki yiyecekleri göremeyecek kadar doldurmadan kullanmaya ve haftada bir buzdolabını karbonatla temizlemeye özen gösterebilirsiniz. 

Kapı ve pencereler

Evin dışarıya açılan yerleri olan kapı ve pencereler üzerinde çok miktarda kir birikebilir. Kapı ve pencereyi açtığınızda içeriye sadece temiz hava girmesi için bu alanları deterjanlı bezle temizleyebilirsiniz. 

Evinizi hijyenik bir şekilde temizlemenin yanı sıra dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden birisi el ve ayak temizliğidir. Eve geldiğinizde ellerinizi ve ayaklarınızı sabunlu su ile yıkayarak dışarıda maruz kaldığınız mikropları evinizin dışında bırakabilirsiniz.

Evde temizlenmesi unutulan en önemli noktaları sizinle paylaştık. Ev hijyenini doğru şekilde sağladıysanız şimdi sıra, mevsim geçişlerinde ve kış aylarında bağışıklığınızı güçlü tutmanın yollarını keşfetmekte. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin doğal yollarından bahsettiğimiz ¨Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin 6 Doğal Yolu¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Kartalkaya'da kayak sezonu nisana uzayabilir"
  • 16.03.2022 16:28

"Kartalkaya'da kayak sezonu nisana uzayabilir"

Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden Bolu'daki Kartalkaya Kayak Merkezi' ...

Ev onarım hizmetlerinde güvenin adresi YARS
  • 10.11.2020 16:14

Ev onarım hizmetlerinde güvenin adresi YARS

Bünyesindeki mimar ve mühendislerle şehirli ve çalışan insanın evinin ihtiyacını ...

Karaca’dan Vantuz Turbo Cyclone ile kusursuz temizlik
  • 13.10.2020 16:33

Karaca’dan Vantuz Turbo Cyclone ile kusursuz temizlik

Karaca, VANTUZ Turbo Cyclone elektrik süpürgesi ile ev temizliğine kusursuz temi ...

Ev temizliğinde hastalıklardan koruyacak öneriler
  • 22.09.2020 17:09

Ev temizliğinde hastalıklardan koruyacak öneriler

Kovid-19 salgını ile değiştirdiğimiz temizlik alışkanlıklarımıza yenilerini ekle ...

38 bin dekar arazi Kartalkaya ile suya kavuşacak
  • 26.10.2017 09:39

38 bin dekar arazi Kartalkaya ile suya kavuşacak

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Sivas'ta yapılan Gemerek Karta ...

Bolu nüfusundan 3 kat fazla turisti ağırladı
  • 01.01.2017 13:22

Bolu nüfusundan 3 kat fazla turisti ağırladı

Abant, Yedigöller, Gölcük ve Kartalkaya gibi önemli turizm noktalarıyla dikkat ç ...