maritbet girişmaritbet
Erzurum’da dağcılar Türkiye'nin en uzun donmuş şelalesine tırmandı

Erzurum’da dağcılar Türkiye'nin en uzun donmuş şelalesine tırmandı

Erzurum'da düzenlenen "Buz Tırmanışı Çalıştayı"na katılmak üzere kente gelen dünyaca ünlü dağcılar, Türkiye'nin en yüksek buz tutan şelalelerine tırmandı

Everest Dağı'na tırmanan tek kadın Türk dağcı Eylem Elif Maviş, dünyanın 8 bin metre yüksekliğindeki 14 dağından 10'una tırmanan tek Türk dağcı Tunç Fındık ile milli dağcılar Doğan Palut, Emrah Özbay, Efecan Aytemiz,  Aykut Türem ve Bora Maviş'in de aralarında bulunduğu 15 dağcı, uzunluğu 85 metre olan Sarı Gelin ile 65 metrelik Lucifer şelalelerine tırmanış gerçekleştirdi. Tortum ilçesine bağlı Uzunkavak köyüne kadar araçlarla giden dünyaca ünlü dağcılar, yaklaşık 1,5 kilometre karla kaplı patika yollarda yürüyerek buz tutan şelalelere ulaştı. Buz Tırmanışı Çalıştayı'nın proje koordinatörü ve ATAK Spor Kulübü antrenörü Çetin Bayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ve dünyanın ünlü dağcılarının Erzurum'da buz tırmanışı yapmasının yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu söyledi. Buz tırmanışını geliştirmek amacıyla yapılan girişimlerin olumlu sonuçlar verdiğini belirten Bayram, şunları kaydetti: "Dünyanın ünlü dağcıları Erzurum'da buluşturmak ve Türkiye'nin en yüksek buz tutan şelaleleri Sarı Gelin ile Lucifer'e tırmanmaları bölgenin tanıtımı için çok önemli. Buz tırmanışını yaparken ortaya buz resitali çıktı. Türkiye'de buz tırmanışının yapıldığını göstermek çok önemli. 

Burayı en iyi şekilde tanırsak çok sayıda yabancı dağcının buraya gelmesini sağlarız. Türkiye'nin en yüksek buz şelalesine ilk tırmanışı Tunç Fındık gerçekleştirdi. Tunç Fındık gibi dünyanın ünlü dağcıları da yine Türkiye'nin en yüksek şelalesi olan Sarı Gelin'e tırmandı. Yükseklikleri 85 ve 65 metre olan iki şelalenin ülkemizde bir başka örneği daha yok. Amacımız buradaki bu potansiyeli ön plana çıkarmak."

Türkiye'nin donmuş en yüksek şelalesi Sarı Gelin'e tırmanan ünlü dağcı Doğan Palut da Erzurum'da önemli bir potansiyelin olduğunu dile getirdi.

Dağcı arkadaşlarıyla geldiği Erzurum'da beklemedikleri bir ilgiyle karşılandıklarını belirten Palut, şunları kaydetti: "Başta Vali Ahmet Altıparmak olmak üzere buz tırmanışlarını yapmamız için büyük destekleri oldu. Buradaki potansiyelden haberimiz yoktu ve ilk tırmanışları ile bölgede keşif yapan Tunç Fındık burada böylesine bir potansiyeli söylediklerinde şaşırmıştık fakat burada gelip gördüğümüz ortam gerçekten çok güzel. Türkiye'de buz tırmanışının olduğunu göstermek hele hele böylesine eşsiz buz kalitesinin olduğunu tanıtmanın bölge için çok önemli olduğuna inanıyorum. Erzurum'da hava güzel, ortam güzel, donmuş buz şelaleleri güzel ve hepsinden önemlisi buz tırmanışı yapmak güzel. Türkiye'de artık buz devrinin başladığını söylemek mümkün."

Dağcılar, yaklaşık 6 saat süren tırmanışı tamamladıktan sonra zorlu bir yolculuğun ardından Uzunkavak köyüne döndü.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin büyük depremleri!
  • 02.03.2023 14:27

Türkiye'nin büyük depremleri!

1924'te Erzurum'da gerçekleşen depremden günümüzde Kahramanmaraş merkezli deprem ...

Bakan Karaismailoğlu, yeni Yusufeli yollarıyla ilgili paylaşımda bulundu
  • 28.11.2022 11:20

Bakan Karaismailoğlu, yeni Yusufeli yollarıyla ilgili paylaşımda bulundu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yeni Yusufeli yollarıyla ilgili ...

 Turistik Doğu Ekspresi'ne yoğun ilgi!
  • 03.02.2022 14:23

Turistik Doğu Ekspresi'ne yoğun ilgi!

Kovid-19 salgını nedeniyle ara verilen seferlerine yeniden başlayan Turistik Doğ ...

Adrenalin tutkunlarının vazgeçilmez adresi "Palandöken"
  • 19.02.2021 09:32

Adrenalin tutkunlarının vazgeçilmez adresi "Palandöken"

Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise 3'üncü uzunluktaki pistiyle kayakseverlere 15 ...

Erzurum kentsel dönüşüm konutları teslim edildi!
  • 21.10.2020 17:26

Erzurum kentsel dönüşüm konutları teslim edildi!

Erzurum Büyükşehir Belediyesince Yakutiye ilçesi Kavak Mahallesi'nde yapımı tama ...

Erzurum’un rengarenk mahallesi
  • 07.08.2019 11:51

Erzurum’un rengarenk mahallesi

Erzurum’da yıkılmaya yüz tutmuşken onarılarak rengarenk hale getirilen evler ilg ...