maritbet girişmaritbet
Ergene Nehri kirlilikten kurtuluyor!

Ergene Nehri kirlilikten kurtuluyor!

Ergene Nehri'nin kirlilikten kurtarılması için hayata geçirilen "Derin Deniz Deşarj Projesi" kapsamında arıtılmış sular ilk kez denize deşarj ediliyor

Ergene Nehri'nin kirlilikten kurtarılması için hayata geçirilen "Derin Deniz Deşarj Projesi" kapsamında arıtılmış sular ilk kez denize deşarj edilmeye başlandı.

Bölgedeki sanayi tesisleri nedeniyle 1970'li yıllardan beri kirlenen Ergene Nehri nefes alacak.

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında Derin Deşarj Sistemi Doğu Hattı hizmete alındı. Kara boru hattının devreye girmesiyle arıtılmış sular ilk kez Marmara Denizi'ne deşarj edildi. 

Türkiye'nin en büyük çevre projesinin omurgasını oluşturan etap, başarıyla tamamlandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile yürütülen, Tekirdağ Valiliğinin koordinatör valilik yaptığı, 9 OSB'nin içinde yer aldığı Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'ndaki derin deniz deşarjı kara boru hattının doğu bölümü açıldı.

Ergene Nehri'ndeki kirli atıklar temizlendikten sonra arıtılmış sular, denizle buluştu. Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde diğer bağlantılar da tamamlandıktan sonra bu hatta bağlanacak. Böylece hem Ergene Nehri temizlenecek hem de atık sular arıtılarak Marmara Denizi'ne taşınacak.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı

Dün, AK Parti Tekirdağ İl Kongresi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ergene'yi kurtarmak için Ergene Havzası Eylem Planı'nı devreye aldıklarını, bölgede dağınık halde bulunan ve çevreyi kirleten sanayi kuruluşları için müşterek atık su artıma tesisleri kurmak için harekete geçtiklerini söyledi. 

Tekirdağ'daki 5 müşterek arıtma tesisinden Muratlı Organize Sanayi Bölgesi'ndeki arıtma tesisinin çalışmaya başladığını belirten Erdoğan, "Ergene 1, Ergene 2 ve Çorlu 1 Organize Sanayi Bölgelerindeki arıtma tesislerini tamamladık. Önümüzdeki sene de inşallah Velimeşe Arıtma Tesisi'ni tamamlıyoruz." ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ergene Havzası'nda arıtılarak temiz hale getirilmiş suların, Marmara Denizi'ne deşarj edilmesi için Derin Deşarj Projesini de başlattıklarını ifade ederek, "Deniz, kara boru hattı ve tünel hattından oluşan projenin kara botu hattını tamamladık. Bugün kara boru hattından arıtılmış sular ilk kez denize deşarj ediliyor." bilgisini verdi. 

2003 yılında nehirdeki kirlenmenin çok ciddi boyutlara ulaştığını anımsatan Erdoğan, "Sonuçta karşımıza insan sağlığı başta olmak üzere bütün canlılar için tehlike oluşturan vahim bir tablo çıktı. Biz bu kötü gidişatı durdurmak için Ergene Havzası Eylem Planı'nı devreye aldık. İlgili tüm kamu kurumlarının dahil olduğu bu planı yaklaşık 2,5 milyar liralık bir harcamayla ve kararlılıkla hayata geçirdik." değerlendirmesinde bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tekirdağ programına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde başlatılan Koruma Eylem Planı çerçevesinde Ergene Havzası aslına dönüyor. Arıtılmış temiz su, havzaya değil kara boru hattıyla doğrudan derin denize deşarj edilecek. Sanayi tesislerinden kaynaklanan kirlilik son bulacak." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eylem planı ile ilgili değerlendirmeler yaptığı sırada bir de video gösterildi.

Eylem planında gelinen aşamanın görüntülerle anlatıldığı videoda, "İlk defa, kirli atıklar temizlendikten sonra karaya değil doğrudan denize karışacak. Bu sayede Ergene Havzası, eski görkemli günlerine dönerek bölgenin nefesine nefes katacak. Hem yüzeysel hem de yeraltı suyunun kalitesi en yüksek seviyelere çıkacak ve daha önce Ergene Nehri'ni kirleten atıklar can suyu olarak doğaya geri dönecek. Doğa hayattır, Ergene yaşamdır. Bize düşen onu korumak ve kollamaktır." ifadeleri dikkati çekti. 

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'de şubatta 80 bin 31 konut satıldı
  • 15.03.2023 12:05

Türkiye'de şubatta 80 bin 31 konut satıldı

Türkiye genelinde konut satışları şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18 d ...

İşsizlik oranı tek haneye düştü
  • 10.03.2023 14:18

İşsizlik oranı tek haneye düştü

Türkiye'de işsizlik oranı, ocakta bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak yüzde 9, ...

 İnşaat maliyet endeksi ocakta aylık bazda yüzde 15,32 arttı!
  • 10.03.2023 10:56

İnşaat maliyet endeksi ocakta aylık bazda yüzde 15,32 arttı!

İnşaat maliyet endeksi ocakta aylık bazda yüzde 15,32, yıllık yüzde 78,52 artış ...

Türkiye nüfusunun yüzde 49,9'unu kadınlar oluşturuyor
  • 06.03.2023 16:36

Türkiye nüfusunun yüzde 49,9'unu kadınlar oluşturuyor

Türkiye İstatistik Kurumu, "İstatistiklerle Kadın, 2022" çalışmasının sonuçların ...

İnşaatta güven endeksi şubat ayında yüzde 3,6 düştü!
  • 27.02.2023 10:17

İnşaatta güven endeksi şubat ayında yüzde 3,6 düştü!

Ekonomik güven endeksi, şubatta aylık bazda yüzde 0,3 azalarak 99,1 değerini ald ...

İnşaatta güven endeksi şubat ayında yüzde 3,6 geriledi!
  • 22.02.2023 10:33

İnşaatta güven endeksi şubat ayında yüzde 3,6 geriledi!

Güven endeksi, şubatta geçen aya oranla hizmet sektöründe yüzde 2,2, perakende t ...