maritbet girişmaritbet
Ergene Nehri, kirlilik nedeniyle yaşam savaşı veriyor!

Ergene Nehri, kirlilik nedeniyle yaşam savaşı veriyor!

Trakya'nın en önemli kaynakalarından Ergene Nehri, kirlilikle adeta büyük bir savaşın içerisinde.

Uçsuz bucaksız gibi görünen Trakya düzlüklerinde, tarlaların arasında kıvrıla kıvrıla, usul usul akan Ergene Nehri'ni takip ediyoruz. Yanımızdan irili ufaklı köyler geçiyor. Bulduğumuz tek tük tepeye çıkıp nehre bakıyoruz. Soluk kış güneşinin ışığı yansıyor nehrin sularından. Işıl ışıl görünüyor. Gerçek ise nehrin yanına vardığımızda kendini gösteriyor. Simsiyah, zehir akan bir su...

“Bu bir cinayet” diye geçiriyorum içimden kokusunu tarif edemeyeceğim, kararmış suya bakarken. Bir ceset gibi görünüyor nehir gözüme. Hepimizin bir şekilde ölümüne ortak olduğumuz bir cinayet... Sanayicinin akla gelebilecek her türlü atıkla, çiftçinin tarımda kullanılan zehirli ilaçlarla, evdekilerin arıtılmadan nehre bırakılan kirli atıkla, devlet yetkilileri ve geri kalanımızın ise yıllarca bunu görmezden gelip, umursamayarak ortak olduğumuz bir cinayet.

Akademik çalışmalar her geçen gün bölgede artan kanser vakalarına dikkat çekiyor. Ancak sorunlar sadece bölgede yaşayanları ilgilendirmiyor. Çünkü nehrin artık su olmaktan çıkıp, kimyadaki elementler tablosuna dönen sıvısı tarım alanlarında sulama suyu olarak kullanılıyor. Bu suyla büyütülen başta pirinç ve buğday olmak üzere bölgede yetiştirilen meyve ve sebze de dahil birçok ürün sofralarımıza geliyor. Kısacası bir zamanlar çevresine hayat veren nehir, artık su değil zehir taşıyor ve zehrini bölgede yapılan tarımla memleketin her tarafına saçıyor.

Nehre arıtılmadan günde 240 bin metreküp evsel atık su, 460 bin metreküp de sanayi atığı karışıyor.  (Fotoğraflar: Sebati KARAKURT)

Ergene Nehri'nin temizlenmesi için mücadele veren Ergene Platformu Sözcüsü Bülent Kaçar'a, bakanlık tarafından yapılan ‘Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nın olumlu etkilerinin görülüp görülmediğini soruyorum. Gülerek “Bu kaçıncı plan” diye yanıtlıyor. Ekliyor:

“İlk davayı 1997 yılında açtık. Dokuz üreticinin ürünleri Ergene'nin suyu yüzünden kurumuştu. Çevre Bakanlığı bundan sorumludur demiştik, Danıştay da onamıştı. Çevre Yasası'nın 15 ve 30'uncu maddeleri de tehlikeli hallerde işletmelerin faaliyetleri durdurulur diyor. Ama işte nehrin hali ortada... Hiçbir şey değişmiyor.”

“Burada artık hiçbir canlı organizma yaşamıyor. Yaşamadığı gibi kışın taşıp ovayı kaplayan nehir, sadece etrafındaki canlıları değil Türkiye'nin başka yerlerindeki insanları da tehdit ediyor” diyen yılların Ergene savunucusu Hacer Doğrugüven, bitki analizlerinde ürünlere geçen ağır metallerin tespit edildiğini ileri sürerek bölgede mesane ve böbrek kanseri vakalarındaki artışa dikkat çekiyor.

Havzada 2100 civarı sanayi tesisi bulunuyor. Tesislerinin yüzde 76'sı Tekirdağ, yüzde 12'si Kırklareli ve yüzde 12'si Edirne'de yer alıyor.

1 MİLYON 50 BİN KİŞİ

Istranca Dağları'nda doğup 283 kilometre aktıktan sonra Meriç'e karışıp Saroz Körfezi'ne dökülen Ergene Nehri'nin etki alanında bulunan 68 belediyede 1 milyon 50 bin kişi yaşıyor.

PİRİNÇ, BUĞDAY DEPOSU

Ergene Havzası'nda ülkemizin buğday üretiminin yüzde 12'si, ayçiçeği üretiminin yüzde 61'i, pirinç üretiminin ise yüzde 54'ü yapılıyor.

BEŞTE DÖRDÜ ATIK

Uzunköprü Belediyesi'nin kasım ayında akredite laboratuvarda yaptırdığı analize göre Ergene Nehri'nin sadece beşte biri su. Geri kalan beşte dörtlük kısım ise niteliği belirsiz sıvı olarak adlandırılıyor.

4'ÜNCÜ SINIF SU

Analiz sonuçlarına göre Ergene Nehri'nin su kalitesi 4'üncü sınıf kirletilmiş su olarak geçiyor. Dünya standartlarına göre bu en kirlenmiş su ve yanına dahi yaklaşılmaması gerekiyor.

1 litre ergene suyunda;

30 mikrogram siyanür

10 mikrogram yağ ve gres

124 mikrogram sülfat

0.5 mikrogram kadminyum

0.5 mikrogram kurşun

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı hakkındaki Başbakanlık Genelgesi 13 Haziran 2013 tarihinde yayımlandı. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu plan, Ergene'yi kurtaracak 15 eylem içeriyor” diye duyurmuştu planı.  Buna göre dere yatakları temizlenecek, belediyelere ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri kurulacak, nehir boyunca dağılmış düzensiz sanayi tesisleri ‘Islah Organize Sanayi Bölgeleri'nde toplanacak, ortak atık su arıtma tesisleri kurulacak ve tarladan fabrikaya kadar nehrin temizliği için sıkı denetimler yapılacaktı.

Kâğıt üzerinde yapılması gereken her şey planda vardı. Bakan Eroğlu planın hedeflerini ise 4. sınıf kalitesindeki nehir suyunun 2016'da 3. sınıf, 2020'de ise 2. sınıf su kalitesine ulaştırılması olarak açıklamıştı. Geçen ay yapılan analizlerde ise durumun değişmediği, nehir suyunun halen 4. sınıf su kalitesinde olduğu görüldü.

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ergene Nehri kirlilikten kurtuluyor!
  • 14.11.2020 09:44

Ergene Nehri kirlilikten kurtuluyor!

Ergene Nehri'nin kirlilikten kurtarılması için hayata geçirilen "Derin Deniz Deş ...

Ergene Nehri, kirlilik nedeniyle yaşam savaşı veriyor!
  • 25.12.2016 08:18

Ergene Nehri, kirlilik nedeniyle yaşam savaşı veriyor!

Trakya'nın en önemli kaynakalarından Ergene Nehri, kirlilikle adeta büyük bir sa ...

Ergene Nehri kirlilik sorunundan kurtuluyor!
  • 02.02.2015 15:32

Ergene Nehri kirlilik sorunundan kurtuluyor!

Ergene 'deki su kirliliğinin önüne geçiliyor. 12 arıtma tesisi, Ergene Nehri'ni ...

Ergene Nehri’ndeki ıslah çalışmaları sonuç vermeye başladı!
  • 28.08.2013 13:26

Ergene Nehri’ndeki ıslah çalışmaları sonuç vermeye başladı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın talimatıyla başlayan Ergene Nehr ...

Ergene Nehri’ni kirletenlere 13 milyon lira para cezası kesildi!
  • 16.02.2013 11:14

Ergene Nehri’ni kirletenlere 13 milyon lira para cezası kesildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ergene’nin temiz akması için, mesai saati gözetmed ...

Ergene Nehri’ni kirletenlere 10 milyon liranın üzerinde ceza kesildi!
  • 14.11.2012 15:03

Ergene Nehri’ni kirletenlere 10 milyon liranın üzerinde ceza kesildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ergene nehri ıslah çalışmalarında büyük başarı eld ...