maritbet girişmaritbet
'Enerji sektörü son yıllarda gelişim ve değişim sürecine girdi'

'Enerji sektörü son yıllarda gelişim ve değişim sürecine girdi'

İEÜ Sürdürülebilir Enerji Anabilim Dalı tarafından "6. Enerji Yönetimi ve Politikaları Çalıştayı’ gerçekleştirildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Doğalgaz Meclisi Başkanı İbrahim Akbal, doğalgaz piyasasında serbest piyasa modelinin hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, "Rekabet ortamını özel sektörün payını arttırarak, ithalatı serbestleştirerek ve en önemlisi de fiyatlandırmada doğalgazın maliyetini dikkate alarak oluşturabiliriz. Avrupa'nın en ucuz gaz ve elektriğini biz tüketiyoruz. Bir diğer deyimle gazın ve elektriğin üzerinde görünmeyen bir destek var. Biz tüketiciler bundan istifade ediyoruz. Ama bunu yaparken piyasanın gelişiminin de önünü tıkıyoruz. Kapıları biraz açıp piyasayı hızlandırmamıza ihtiyaç var. Devlet şirketi BOTAŞ'ın ayrıştırılması prosesi var. Tamamlanacağını ümit ediyoruz" dedi. Enerji sektörünün son yıllarda gelişim ve değişim sürecine girdiğini, bazı ithalatçı ülkelerin ihracatçı konuma geçtiğini vurgulayan Akbal, şunları söyledi:

"ABD kaya gazından üretimiyle ihracatçı potansiyeline erişti. Mısır ise yeraltı rezervlerindeki aksamaları nedeniyle doğalgazda ihracatçılıktan ithalatçı konuma dönüştü. Enerji talebi de batıdan doğuya doğru kayıyor. Dünyada geçen yılın verilerine göre 13 milyar ton petrol eş değeri enerji tüketildi. Bunun yüzde 86'sını fosil yakıtlardan oluşturdu. 2035'te yüzde 30 artış ile 17 milyar ton petrol eş değere ulaşacağı hesaplanıyor. Türkiye'deki tüketim ise 130 milyon ton petrol eş değeriyle dünyanın yüzde 1'i kadar. Dünya ile aynı oranda tüketimin yüzde 86'sı fosil yakıtlardan oluşuyor."

"GSMH'NIN YÜZDE 10'U"

Akbal, Türkiye'de elektrikte özel sektör payının yüzde 62 ile 78 bin megavata ulaştığını ancak doğalgazda bu oranın yüzde 20'nin üzerine çıkamadığını söyledi. Geçen yılın verilerine göre elektrik piyasasının 55 - 60 milyar TL, doğalgaz piyasasının 48 - 50 milyar TL, petrol ve akaryakıt piyasasının ise 130 milyar TL seviyesinde olduğunu kaydeden Akbal, bunun toplamda gayri safi milli hasılanın yüzde 10'nunu temsil ettiğini ifade etti. Yatırımcının istikrarlı, güvenilir, yarınından emin olunacak bir piyasaya geleceğine dikkat çeken Akbal, "En büyük sıkıntımız sürdürülebilir ve öngörülebilir bir piyasa yapısına hala kavuşamamış olmak. Enerji Piyasaları İşletme AŞ'nin (EPİAŞ) girişimleriyle önümüzdeki sene inşallah doğalgazda da bir piyasasının düzenleneceği biliyoruz. Türkiye, doğalgaz borularına köprü olmak yerine enerji merkezi, ticaret merkezi haline gelmeyi mutlaka takip etmek ve başarmak zorundadır" diye konuştu.

"REFERANS FİYATLARI BELİRLEMEK"

Petrol Platformu Derneği (PETFORM) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Çamcı da, Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Avrupa bölgesinde referans fiyatları belirleyen bir doğalgaz ticaret merkezi olabileceğini, iç piyasa düzenlemelerinde hızlı hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, Türkiye'nin yüzde 6 büyümek zorunda olduğunu, bunda enerjinin payının da bulunduğunu belirtirken, İEÜ Sürdürülebilir Enerji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu da, enerjiyi sosyal bilimler açısından incelediklerini, enerji politikası, ekonomi, modellemesi çalışmaları yaptıklarını aktardı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yenilenebilir enerjinin payı katlanarak artıyor
  • 27.07.2023 14:20

Yenilenebilir enerjinin payı katlanarak artıyor

Türkiye'nin toplam elektrik kurulu gücündeki yenilenebilir enerjinin payı, son 2 ...

Türkiye'nin rüzgar enerjisi kapasitesi 47 şehirde 11 bin megavatı aştı
  • 15.05.2023 11:34

Türkiye'nin rüzgar enerjisi kapasitesi 47 şehirde 11 bin megavatı aştı

Türkiye'nin rüzgar enerjisindeki 11 bin 400 megavatı aşan kapasitesi 47 ildeki s ...

Türkiye'nin elektrik kurulu gücü son 10 yılda artış gösterdi
  • 28.03.2023 13:30

Türkiye'nin elektrik kurulu gücü son 10 yılda artış gösterdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Tancan, Türkiye'nin elektrik kurulu g ...

Deprem enerji sektöründe 11,2 milyar liralık hasara yol açtı
  • 20.03.2023 11:58

Deprem enerji sektöründe 11,2 milyar liralık hasara yol açtı

Deprem sonrası 11 ilde TEİAŞ'a ait elektrik iletim tesislerinde 717 milyon lira, ...

Prof. Dr. Özbalta: "Güneş, rüzgar ve jeotermal enerji inanılmaz bir potansiyel barındırmakta"
  • 18.10.2022 14:51

Prof. Dr. Özbalta: "Güneş, rüzgar ve jeotermal enerji inanılmaz bir potansiyel barındırmakta"

Balıkesir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türkan Göksal Özbalta ...

Her bir güneş paneli 50 ağaç kadar karbon emisyonunu azaltıyor
  • 25.04.2022 15:28

Her bir güneş paneli 50 ağaç kadar karbon emisyonunu azaltıyor

Global Enerji Derneği Başkanı Murat Dilek, güneş enerjisine sadece parasal avant ...