maritbet girişmaritbet
Edirne'de 27 tarihi yapının bakımı devam ediyor!

Edirne'de 27 tarihi yapının bakımı devam ediyor!

Selimiye, Üç Şerefeli ve Eski camilerin de bulunduğu 27 tarihi yapı, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılıyor.

Osmanlı Devleti'nin başkentlerinden Edirne'de Selimiye, Üç Şerefeli ve Eski camilerin de yer aldığı 27 tarihi yapının kurşun örtü bakım ve onarımları yapılıyor. 

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce yürütülen bakım çalışmasına ekipler, yerden yüksekliği yaklaşık 45 metre olan Selimiye Camisi'nin kubbesinden başladı. Caminin 31 metrelik genişliği ile Ayasofya'yı geçen 8 fil ayak üzerindeki kubbenin dış tarafında çalışan ustalar, bellerindeki iplerle güvenliklerini sağlayarak kurşunların bakım ve onarımlarını gerçekleştiriyor. 

Kurşun bakım ve onarım ekibi, hafta ortasına kadar Selimiye Camisi'nin kurşun örtülerindeki çalışmalarını tamamlayacak.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aralarında Selimiye, Üç Şerefeli, Eski camiler ile hanlar, çarşıların olduğu 27 tarihi yapıda kurşun örtü bakım ve onarımına başlandığını söyledi.

Kurşun bakımının periyodik olarak yapıldığını ifade eden Güneren, şu bilgileri verdi:

"İklimsel şartlar nedeniyle kenet yerlerinde açılmalar, kurşun kaymaları olabiliyor. Kontrolü Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait olan yapıların kurşun bakımlarına başladık. 27 tarihi yapının kurşun bakım ve onarımı gerçekleştiriliyor. Onarım kapsamında yerinden oynamış kurşunlar yerlerine oturtuluyor, tamamlama yapılıyor, vasfını kaybetmiş, incelmiş kurşunlar ise yenileniyor. Böylece yapıların su almasının önüne geçilmiş oluyor. 5-6 yıl herhangi bir sorun olmadan, yapıların ömrünü uzatmış oluyoruz."

Selimiye restorasyonu için kurul kararı bekleniyor

Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, Selimiye Camisi'nde gerçekleştirilecek restorasyonla ilgili restorasyon, rölöve, restitüsyon projelerinin tamamlandığını söyledi.

Rölöve projesinin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca onaylandığını belirten Güneren, restorasyon projesinin de kabul edilmesinin ardından Selimiye Camisi restorasyonun başlayacağını bildirdi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mimar adayları bu yıl da açık hava amfisinde ders görecek
  • 05.09.2018 16:09

Mimar adayları bu yıl da açık hava amfisinde ders görecek

Atölye çalışmasına, 28 farklı üniversiteden yapılan yaklaşık 150 başvurudan, bel ...

Edirne'de 27 tarihi yapının bakımı devam ediyor!
  • 15.10.2016 12:15

Edirne'de 27 tarihi yapının bakımı devam ediyor!

Selimiye, Üç Şerefeli ve Eski camilerin de bulunduğu 27 tarihi yapı, Vakıflar Ge ...