maritbet girişmaritbet
Dünya Mimarlık Günü'ne özel açıklamalar!

Dünya Mimarlık Günü'ne özel açıklamalar!

Türkiye'nin önde gelen mimarları, Dünya Mimarlık Günü kapsamında emlaktaosndakika.com'a özel açıklamalarda bulundu.

Şehirleşme, yaşayan kentler, nitelikli yaşam alanları ve fazlası.. Hepsi mimarlık dünyasının hayatımıza kattıkları arasında yer alıyor. Mimarlık dünyasının önde gelen isimleri, Türkiye'de olduğu kadar dünya genelinde de büyük başarılara imza atıyor. Bu başarılar, Türkiye'nin dünya vitrinindeki başarısı anlamında da geliyor.

Peki mimarlık dünyası ne düşünüyor, neyi hedefliyor? Yeni nesil için mimarlık noktasındaki tavsiyeler, eğitimin önemi neler?

Mimarlık dünyasının önde gelen isimleriyle konuştuk, önemli yorumlar aldık.. İşte Dünya Mimarlık Günü'ne özel gelen mesajlar..

Murat Kader

İki Design Group Kurucu Ortak

Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından oluşturulan Dünya Mimarlık Günü; mimarların şehirlerimizi tasarlarken taşıdıkları sorumlulukları dünyaya hatırlatmak amacıyla, her yıl farklı bir tema ile ekim ayının ilk pazartesi günü kutlanır. Bu sayede, profesyonellerin yanı sıra halkın dikkatini de şehirler ve habitat ile ilgili sorunlara çekmeyi amaçlar.

Mimarlık Günü, mimarlığın taşıdığı değerlere ve  bu değerler için çalışanlara saygı için oluşturuldu. Mimarlar, yaşadığımız dünyayı çalışmaları ile değiştirme yeteneğine sahip insanlardır. Mimarlık Günü ise, mimarların çalışmalarını ve mimarinin sahip olduğu önemli rolü vurgular.  Covid-19 felaketi ile geçen 2020  yılının teması ise ‘Herkes İçin Konut: Daha İyi Bir Kentsel Gelecek' (Housing For All: A better Urban Future) olarak belirlendi.  Yaşamakta olduğumuz küresel salgın, dünyadaki sosyal gelenekleri ve alanları yeniden şekillendirdiği gibi planlaması ve nufüs yapılanması zayıf şehirleriyse bu süreçte daha fazla etkiledi.  Dünyanın pek çok şehrinde insanlar, temiz su ve havaya ve hatta kamusal bir boşluğa bile sahip olmadıkları için güvenliklerini riske atarak yaşıyor. Kentsel politikalar, tüm vatandaşlar için yeterli hizmet, barınma ve dinlenme alanı sağlamalıdır. Kentsel tasarım ve mimari, daha iyi bir yaşam kalitesinin anahtarıdır.

UIA ve üye ülkeler olarak, kentsel tasarım ve mimarinin topluluklarımızı nasıl güçlü, güvenli ve adil hale getirebileceğini, bizi daha iyi bir kentsel geleceğe nasıl taşıyabileceklerini - göstermek için Dünya Mimarlık Günü'nde ‘Daha İyi Bir Kentsel Gelecek' teması altında çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Sabri Paşayiğit

Sabri Paşayiğit Architects Kurucusu

5 Ekim Dünya Mimarlık Günü kapsamında bu senenin teması “Daha İyi Bir Kentsel Geleceğe Doğru” olarak belirlenmiş. Daha iyi bir kentsel gelecek adına biz mimarlara çok önemli sorumluluklar düştüğüne inanıyorum. Bu sorumlulukları başarıyla yerine getirebilmek adına geçmişimizden ve bugünümüzden dersler çıkarmalı; bugünün kentlerinin, aslında geleceğimizin kültürel miras alanları olduğunu unutmamalıyız.

Türkiye özelinde kentler ve bunların sürdürülebilir durumuna karşın yapılan hamlelere bakınca, ülke olarak son 10 senede hem doğru hem de yanlış hamleleri tecrübe ettiğimizi düşünüyorum. Özellikle kentsel dönüşüm anlamında yapılan tekil dönüşümlerin, artık yerini üst ölçek planları baz alan ve bulunduğu kent ile uyum içinde tasarlanan bölgesel planlara bırakması gerektiğine inanıyorum. Yapılan bölgesel planların, tasarlanan yapıların, konutların ve sosyal donatıların yalnızca günümüz için değil, bundan 40-50 yıl sonraki ihtiyaçları da karşılayabilecek şekilde düşünüp tasarlanması gerekiyor.  Tasarımın makro ölçekten başlayıp mikro ölçekte bitmesi çok önemli. Daha iyi bir kentsel gelecek için mimarlar olarak sadece binayı değil çevreyi, insanları ve tüm kenti; sadece bugünü değil, geçmişi ve yarını da düşünebilirsek sürdürülebilir ve en önemlisi herkes için yaşanabilir kentler hayalimize erişebiliriz.

Uğur Özgüven

Özgüven Mimarlık Kurucusu

İnsanlar şehirleri inşa eder, bu şehirler insanların geleceğini şekillendirir. Nasıl bir dünya oluşturuyorsak fiziksel anlamda, insanların davranışına karakterine, dünyaya bakışına ve birbirine saygısına etki ediyor. Dolayısıyla bu yaşadığımı şehirleri elbette mimarlar tek bşıana inşa etmiyor. Ancak yapısal ve tasarım anlamında en büyük alkış, eleştiri, tebrik mimarlara geliyor. Geleceği inşa ettiğimizin bilinciyle davranabilmeyi, yeni genç meslektaşlar yetiştirebilmeyi Allah hepimize nasip etsin. Mesleğimizin kıymeti, 99 depremine kadar bilinen bir meslek değildi ve yeterli düzeyde saygı duyulmuyordu. Yapı sağlığı itibariyle mesleğe bakış değişti, daha kaliteli mekan isteği itibariyle oldukça büyük gelişmeler var. Mesleki saygı, toplumsal saygı arttı. Mesleğimizin bilim ve snat tarafı ve ikisi birbirinden ayrılamaz. 99'da acı bir tecrübeyle bunu öğrendik. Allah bu tarz acıları bizlere yaşatmasın.

Murat Yılmaz

Dome+Partners Kurucusu

Pandemi sürecinde tüm toplumların, bizim moral motivasyona ihtiyacımız var. Mimarları, canlıların motivasyon hormonu olarak görüyorum. Mimarlar eğer keyifli olurlarsa, topluma çok ciddi fayda sağlayabiliyorlar. Bütün mimarların mesleki inançlarını korumaları gerektiğine inanıyorum. Kendi üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Tüm mimar arkadaşlarımız bu konuda kendilerini motive etmeleri gerekiyor. 1999 depreminde hep beraber ülke olarak acı çektik ancak çok ders almadık. Kendimizi, daha yaşanabilir ortamlar oluşturmak için çok emek harcadık ancak bazı kaygılar nedeniyle bunun yüzde 10'luk kısmını gerçekleştirdik. Biz mimarların bu dönemde depremin risk oluşturduğunu anlatmamız ve dönüşümü yapmak için uyarıcı olmamız gerekiyor. Bizim topluma deprem olduğunda ne olacağını aktarmamız gerekiyor. Yeni nesil mimarlar bizim için büyük önem taşıyor. Sosyal sorumluluk olarak gençlere destek oluyoruz. Bu anlamda eğitim seviyelerini artırmalarına olanak veriyoruz. İş bulmak evet ama meslek tecrübelerini artırmak için çalışmalarını destekliyoruz.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Dünya Mimarlık Günü'ne özel açıklamalar!
  • 05.10.2020 16:37

Dünya Mimarlık Günü'ne özel açıklamalar!

Türkiye'nin önde gelen mimarları, Dünya Mimarlık Günü kapsamında emlaktaosndakik ...

Kalebodur'dan 5 Ekim Dünya Mimarlık Günü mesajı!
  • 24.09.2020 06:00

Kalebodur'dan 5 Ekim Dünya Mimarlık Günü mesajı!

Dünya Mimarlık Günü ile BM Dünya Konut Günü, her yılın 5 EKim tarihinde kutlanıy ...

YEM, Dünya Mimarlık Günü'nü kutluyor
  • 30.09.2017 17:00

YEM, Dünya Mimarlık Günü'nü kutluyor

YEM, her yıl Ekim ayının ilk pazartesi günü tüm dünyada kutlanan “Dünya Mimarlık ...

UIA, 1 Ekim 2012’nin Dünya Mimarlık Günü temasını Kenti Dönüştüren Mimarlar olarak belirledi
  • 01.10.2012 11:09

UIA, 1 Ekim 2012’nin Dünya Mimarlık Günü temasını Kenti Dönüştüren Mimarlar olarak belirledi

Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) bu yıl 1 Ekim 2012’de kutlanacak Dünya Mimar ...