maritbet girişmaritbet
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan kurban tebliği

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan kurban tebliği

Diyanet İşleri Başkanlığı, kurban satış yerlerinin bayramdan 15 gün önce hazır olacağını ve bu tarihten önce hayvan nakli başlatılamayacağını açıkladı

Diyanet İşleri Başkanlığı '2015 yılı Kurban Hizmetlerinin uygulanmasına dair' yayımladığı tebliğde, 2015 Yılı Kurban Bayramı'nda ibadet maksadı ile kurban kesmek isteyenlerin kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak hayvana en az acı verecek şekilde kesmelerine veya vekalet yoluyla kestirmelerine yardımcı olunması, kurban satış ve kesim yerlerinin belirlenmesi, kesim yapacak kişilerin eğitilmesi ve bu konulara ilişkin diğer hususlarla ilgili tedbirlerin alınması uyarısı yaptı.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğe göre, illerde vali veya görevlendireceği bir yardımcısının, ilçelerde ise kaymakamın başkanlığında çeşitli kurumların temsilcisinden oluşan "Kurban Hizmetleri Komisyonu" oluşturulacak. Tebliğe göre, kurban satış yerleri bayramdan 15 gün önce hazır hale getirilecek ve bu tarihten önce kurbanlık hayvan nakli başlatılamayacak.

Hayvanlara eziyet edene ceza

Satış ve kesim yerlerinde görüntü kirliliği oluşmaması için belediyeler tarafından gerekli tedbirler alınacak. Kesim yerine götürülürken, araca bindirilirken, araçtan indirilirken ve kesilirken kurbanlık hayvanlara eziyet edenlere bu tebliğin 18. maddesinde belirtilen cezalar uygulanacak.

İl ve ilçelerde hazırlanan kurban satış ve kesim yerleri 14 Eylül 2015 Pazartesi gününden itibaren Kurul ve Komisyon üyesi kurum ve kuruluşların (özellikle valilik, kaymakamlık, müftülük ve belediyelerin) internet sitelerinde yayınlanacak. Kurban ibadetinin dini ve sosyal boyutları hususunda bilgilendirme yapılacak.
Başta kist hidatik, şarbon, bruselloz, tüberküloz gibi hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar olmak üzere toplum ve çevre sağlığı, etin usulüne uygun işlenmesi, pişirilmesi, tüketilmesi, sakatatların çöpe atılmaması, evcil ve yabani hayvanlara verilmemesi ve benzeri konularda vatandaşlar aydınlatılacak.

Park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlara Çevre Kanunu 20 nci maddesinin (s) bendi gereğince, kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren tesislere ise Çevre Kanunu 20 nci maddesinin (j) bendi gereğince cezai işlem aynı Kanunun 24 üncü maddesi kapsamında uygulanacak.

Cadde, sokak ve parkları kurban kesim yeri olarak kullananlar ile kurban kesiminden sonra kan, atık ve iç organları sokak, cadde ve parklarda bırakanlara, yetkili birimlerce gerekli yasal yaptırımlar uygulanacak.  

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Arafat'ta Türk hacı adayları klimalı çadırlarda vakfe yapacak
  • 26.08.2017 10:03

Arafat'ta Türk hacı adayları klimalı çadırlarda vakfe yapacak

Diyanet İşleri Başkanlığı, hava sıcaklığının 58 derece olması beklenen Arafat'ta ...

Ayasofya'da 85 yıl sonra sabah ezanı okundu!
  • 02.07.2016 08:56

Ayasofya'da 85 yıl sonra sabah ezanı okundu!

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in katıldığı Kadir Gecesi programının ardın ...

Kadir Gecesi 1 Temmuz'da idrak edilecek
  • 29.06.2016 10:30

Kadir Gecesi 1 Temmuz'da idrak edilecek

"Bin aydan daha hayırlı" kabul edilen Kadir Gecesi, bu sene 1 Temmuz Cuma günü n ...

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan kurban tebliği
  • 12.08.2015 14:59

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan kurban tebliği

Diyanet İşleri Başkanlığı, kurban satış yerlerinin bayramdan 15 gün önce hazır o ...

Kadıköy sahile Ulu Cami geliyor!
  • 17.02.2015 17:04

Kadıköy sahile Ulu Cami geliyor!

Diyanet İşleri Başkanlığı, Haydarpaşa Garı'nın yer aldığı ve İSKİ arıtma tesisi ...

Kurban Bayramı namazı saat kaçta?
  • 03.10.2014 18:19

Kurban Bayramı namazı saat kaçta?

Diyanet İşleri Başkanlığı tüm Türkiye'de hangi illerde saat kaçta kurban bayramı ...