maritbet girişmaritbet
Devir hem tasarruf hem birikim devri!

Devir hem tasarruf hem birikim devri!

“Bolluk için kendini bereket için tasarrufu keşfet” sloganı ile dikkat çeken başarılı iş kadını Özlem Denizmen, tasarrufun formüllerini verdi.

Türkiye'de finansal okuryazarlık hareketliliğini başlatarak birçok projeye imzalar atan, televizyon-radyo programları, yazıları ile milyonlarca kişiye tasarrufu öğreten Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği Başkanı (FODER) Özlem Denizmen Emlaktasondakika.com'a özel tüyolar verdi. 

Tasarrufu günlük yaşantımızın alışkanlıkları arasına sokmamız gerektiğini belirten Denizmen, paramızı nasıl yöneteceğimiz hakkında ipuçları verdi. Ailelere çocuklarını birikime nasıl teşvik edecekleri konusunda da uyarılarda bulundu.

 

İŞTE ÖZLEM DENİZMEN'DEN 7'DEN 70'E TASARRUFU SEVDİRECEK AÇIKLAMALAR:

Tasarrufa nereden başlamak gerekir? Tasarruf konusunda en sık yapılan yanlışlar nelerdir?
 
Önce bunu neden yapmak istediğimizi düşünmemiz gerek. Tasarruf bir kez ya da bir dönem için yapmaya karar vereceğimiz bir şey olmamalı. Bu bir davranış değişikliği gerektirdiği için önce tasarruf edebileceğimiz alanları belirlemek sonra da bu alanlardan artırabileceğimiz paranın hedefimize nasıl hizmet edebileceğini düşünmemiz iyi olur.
 
Tasarruf, kaynakları ihtiyacımız kadar kullanmaktır. Konumuz para olduğuna göre; tasarruf, gereksiz yere harcama yapmayarak, daha fazla para artırmak demektir.
 
Birikim yapmak, kişisel bütçeniz ve özgür iradenizle ilgiliyken, tasarruf etmek, bir dünya insanı olarak üzerinde yaşadığınız gezegenin sınırlı kaynaklarına ve canlı nesline karşı sorumluluğunuzdur. Üzerinde yaşadığımız dünyada, insanların ve diğer canlıların yaşamsal olarak kullandıkları kaynaklar sonsuz değil. Gözlerimizi de kulaklarımızı da kapatsak bir gün kaynaksız kalabileceğimiz gerçeğiyle yüzleşmek zorundayız. 
 
Tüm Türkiye'ye sesleniyorum: Devir hem tasarruf hem birikim devri. Kolları sıvayalım, kolay olanı değil, doğru olanı yapalım. Hayatımızın her alanında tasarruf, elimize geçen her lira ile de birikim yapalım.

HAYAL İÇİNDE YAŞAMA, HAYALSİZ DE KALMA

Maaşımızı elimize aldığımızda ilk yapılacak planlama ne olmalı?
 
“Hayal içinde yaşama, hayalsiz de kalma” demişler. Hepimizin finansal hayalleri var; ev almak, araba almak, düğün yapmak çocuğumuza iyi bir eğitim sağlamak, borçları kapatmak gibi. İlk önce hedeflerimizi gerçekleştirmek için ele geçen para ne olursa olsun, birikim için bir kenara para ayırmak olmalı. Hayatta her şey hepimiz için. Küpü akarken doldurmalı.
 
Paramızı ve kredi kartlarımızı nasıl kontrol altına alabiliriz? 
 
Kontrol altına almamız gereken paramız ve kredi kartlarımız değil, isteklerimiz ve ihtiyaçlarımız. İkisi de isteğimizi ya da ihtiyacımızı karşılamak için birer araç. Baktığımız zaman, daha fazlanın daha iyiye eşit olduğunu kanıtlayan hiçbir şey yok. Araştırmalar gösteriyor ki insanlar sahip oldukları şeylerin daha fazlasına sahip oldukları zaman üç, dört ay sonra dıştan gelen etkiler ile yine eskiye dönüyor.
 
The Guardian'ın haberine göre, İngiltere'de yapılan “Mutluluk İçin Aksiyon” araştırmasında mutluluğun nereden geldiği sorusuna yanıt aranmış. “Mutluluk sizce nereden geliyor?” sorusuna, “Ailem ve sevdiklerim” diyenlerin oranı yüzde 80, maddi olarak sahip olduğum her şey diyenlerin oranıysa yalnızca yüzde 4. İnsana hiçbir şey yetmiyor. Para yetmiyor, zaman yetmiyor, sevgili yetmiyor, sevgisi yetmiyor…
 
Her zaman daha fazlasını istiyoruz ama daha fazlasının daha iyi olduğunu kim söylüyor? Örneğin; yıllarca direksiyon sallamış taksi şoförü Ahmet, 1 milyon doların hayalini kuruyor. Peki, Ahmet'i daha fazla para mutlu etmeye yetecek mi? Belki bununla baş edemeyecek ve daha da mutsuz olacak… Örnekleri yok mu? Gazeteler piyangodan, lotodan zengin olup hem mutluluk hem para fakiri olanların hikâyeleriyle dolu değil mi?
 
Çocuklar birikime nasıl teşvik edilir? Tasarrufun ne olduğu nasıl öğretilebilir?
 
Çocuk ayna gibi, anne babadan ne görürse hemen kapıveriyor. Sizin parayla ilişkiniz, tutumunuz ve konuşmalarınız çocuk için önemlidir. Çocuklar sünger gibidir. Siz kendinize beş ayakkabı alırken ya da kredi kartıyla yemek ısmarlarken, onun istediği bir şeye “Hayır” diyemezsiniz. Çocuklar evde sizden ne görüyorlarsa, para ile ilk öyle tanışıyorlar. Duydukları değil, gördüklerinden öğreniyorlar. O yüzden en iyi para yönetim eğitimini, kendiniz iyi örnekler olarak verebilirsiniz. Çocuğunuzun her hedefi için bir kumbarası olsun. Örneğin istediği oyuncağın resmini bir kumbaranın üstüne yapıştırın, almak istediği bilgisayar oyununu başka bir kumbaraya. Teşvik şart. Çocuğunuzu birikime teşvik edin. 1 lira biriktirdiğinde siz de üzerine 1 lira koyun. Elektrik faturasından kazandırdığı her 5 lira onun olsun (bakın nasıl kapatıyor o ışıkları).
 
Yatırım araçlarından en çok hangisi yatırım yapacakların yüzünü güldürür? 
 
Yatırım son derecek kişisel bir konu, her kişi kendi birikimi ve hayattan beklentisine uygun, karakterine uygun bir yatırım yapmalı. Ben al-sat tavsiyesi vermiyorum ama tembel paradan da hiç hoşlanmıyorum. Her birey kendine uygun bir yatırım aracı bulmak için bu işi öğrenmeye çalışmalı. Aman arkadaş tavsiyesi ile bir şey yapmayalım. Mutlaka uzmanlara danışalım.
 

ERKEN REZERVASYON DA BİR TASARRUF 

Bireysel Emeklilik Sistemi'ni nasıl buluyorsunuz? 
 
Şirketlerin Yatırım Fonlarını değerlendirme yollarını geliştirmeleri gerek. Bakanımız da bu konuda uyarılarda bulundu. Bu önemli, ama her bireyin kendi emekliliği için BES yaptırması gerektiğini düşünüyorum. Ömür uzadı, ileride çok işe yarayacaklar. Ayrıca biliyorsunuz devletimiz de BES sisteminde para biriktirenlere yüzde 25 oranında katkı sağlıyor. Bu fırsat da kaçırılmamalı.
 
Evini yaza hazırlayanlara, tatile çıkacaklara neler söylemek istersiniz?
 
Planlı olmak burada da çok önemli, tatil bütçesi yapıp erken rezervasyon yaptıran takipçilerim var. Bana yazıyorlar, eskiden 5-6 Bin TL'ye mal olan senelik tatillerin şimdi 3-4 Bin TL ye yapıyorlar. Bu parayı biriktirip tatile çıkmak da çok önemli, tatil ihtiyaç, mutlaka yapmak gerek.
 
Emlaktasondakika.com/Emine Pile 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Prof. Dr. Özbalta: "Güneş, rüzgar ve jeotermal enerji inanılmaz bir potansiyel barındırmakta"
  • 18.10.2022 14:51

Prof. Dr. Özbalta: "Güneş, rüzgar ve jeotermal enerji inanılmaz bir potansiyel barındırmakta"

Balıkesir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türkan Göksal Özbalta ...

Zonguldak-Filyos tünelleri zaman ve akaryakıttan tasarruf sağlayacak
  • 13.07.2022 09:04

Zonguldak-Filyos tünelleri zaman ve akaryakıttan tasarruf sağlayacak

Zonguldak ile Filyos arasında yapımı süren tünellerle zaman ve akaryakıttan yıld ...

Koçtaş'tan ev ekonomisine katkı sağlayan öneriler!
  • 15.01.2022 14:40

Koçtaş'tan ev ekonomisine katkı sağlayan öneriler!

Koçtaş, evdeki ürünleri kullanırken hem tasarruf etmek hem de gereksiz kullanımı ...

"Sadece bölünmüş yollar her yıl 18 milyar liranın üzerinde ekonomik fayda sağladı"
  • 17.11.2020 15:41

"Sadece bölünmüş yollar her yıl 18 milyar liranın üzerinde ekonomik fayda sağladı"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü Yol ...

"Isı yalıtımıyla gazdan 1 milyar dolarlık tasarruf mümkün"
  • 03.10.2018 14:03

"Isı yalıtımıyla gazdan 1 milyar dolarlık tasarruf mümkün"

GAZBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan "Türkiye'de şu anda 5,6 milyon konut ...

Koçar Mermer, Komatsu PC450 ekskavatörden vazgeçmiyor!
  • 24.11.2020 10:06

Koçar Mermer, Komatsu PC450 ekskavatörden vazgeçmiyor!

Koçar Mermer, mermer ocaklarında kullanmak üzere Temsa İş Makinaları’ndan bir se ...