maritbet girişmaritbet
"Depremle Mücadele Üst Kurulu kurulmalı"

"Depremle Mücadele Üst Kurulu kurulmalı"

Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP), ‘Depreme Mekansal Hazırlık ve Kentsel Dönüşüm’ toplantısı gerçekleştirdi.

 

GİSP (Gayrimenkul İçin Strateji Platformu) tarafından düzenlenen ‘Depreme Mekansal Hazırlık ve Kentsel Dönüşüm' konulu Online Yuvarlak Masa toplantısında, ‘Çürük binalardan vatandaşın tasfiyesi, kentsel dönüşümde menkulleşme ve değer odaklı paylaşım modelleri, denetim - yaptırım yöntemleri ve ‘Depremle Mücadele Üst Kurulu' kurulması konusundaki görüşler tartışıldı. Tüm konuşmacılar ‘Deprem İçin Mekansal Seferberlik' başlaması gerektiği yönünde görüş bildirdi. 

Ali Faruk Göksu (Kentsel Strateji), Prof. Dr. Ali Hepşen (İstanbul Üniversitesi) ve Berna Akpınar (Sinpaş) sunumlarıyla gerçekleştirilen interaktif toplantıda, depremle ilgili konuşmamız gereken yegane konunun, zemini bozuk ve 20 yaştan büyük binada oturan vatandaşın nasıl tasfiye edileceği, nasıl bir finansman modeli kurulması gerektiği üzerinde duruldu. Faruk Göksu, ‘Arsa kapasitesi meselesinin çözülmesi, yeni uzlaşma ve finansman yöntemleri bulunması, sosyal etki analizlerinin yapılması ve  imar planlarının sil baştan ele alınması gerektiğinden bahsetti. İmar barışı dolayısıyla kitlenen kentsel dönüşüm sürecinin yeniden hızlanmasından bahseden Berna Akpınar, her bölgenin dönüştürülemeyeceğini, o yüzden bina güçlendirme çalışmalarının önemli olduğunu anlattı. Kentsel dönüşümle ilgili yeni finansal enstrümanlara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ali Hepşen, EBRD ve JESSICA gibi yurt dışı fonların devreye alınması gerektiğini, gayrimenkul sertifikaları gibi menkulleşme modellerinin tekrar gündeme getirilmesinin elzem olduğunu belirtti. 

Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP) Başkanı Hakan Gümüş söz alarak aşağıdaki önemli konuları vurguladı: ‘Binanın depreme dayanaklı olup olmadığını araştırmak vazifesi vatandaşa bırakılamaz. E-devlet üzerinden her binanın deprem riskini yüzde olarak vermek kamusal bir görevdir. Bu sayede, kötü zeminde, 20 yaşından büyük binaların alım satımına da müsaade etmemek gerekir. Acele kamulaştırma yöntemiyle, başka bir felaket beklenmeden bu binalar tasfiye edilmelidir. Sonra ne yapacağız sorusunun cevabı, menkulleşme, otomatik değerleme, değer odaklı hak paylaşımı ve eksi faizli kredi sağlanması gibi yenilikçi çözümlerdedir. Hızlanmak zorundayız. Denetleme ve yaptırım konusunda artık daha ciddi olmalıyız. Depreme mekânsal hazırlığı daha organize hale getirmek için ‘Depremle Mücadele Üst Kurulu' kurulmalı diyerek sözlerini noktaladı. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

“Metaverse ve Gayrimenkul Zirvesi” 23 Şubat’ta İstanbul'da gerçekleştirilecek
  • 15.02.2022 09:47

“Metaverse ve Gayrimenkul Zirvesi” 23 Şubat’ta İstanbul'da gerçekleştirilecek

GİSP tarafından düzenlenen Metaverse ve Gayrimenkul Zirvesi, Esas Gayrimenkul sp ...

GİSP'ten Gayrimenkul 2021 Ütopyası!
  • 06.01.2021 14:12

GİSP'ten Gayrimenkul 2021 Ütopyası!

Gayrimenkul İçin Strateji Platformu Başkanı Hakan Gümüş, 2021'de gayrimenkul sek ...

Bakanlık düğmeye bastı! Konutlara corona ayarı!
  • 06.01.2021 09:51

Bakanlık düğmeye bastı! Konutlara corona ayarı!

Salgınla konut talebini değiştiğini söyleyen Bakan Kurum, “Evden çalışma kültürü ...

"Depremle Mücadele Üst Kurulu kurulmalı"
  • 25.11.2020 07:30

"Depremle Mücadele Üst Kurulu kurulmalı"

Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP), ‘Depreme Mekansal Hazırlık ve Kentse ...

Emlak Vergisi hakkında flaş karar!
  • 08.10.2020 10:14

Emlak Vergisi hakkında flaş karar!

Kamu mali yönetim teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Teklift ...

Kariye Camisi’nde hazırlıklar sürüyor
  • 25.09.2020 16:30

Kariye Camisi’nde hazırlıklar sürüyor

Halen müze olarak hizmet vermeye devam eden cami, çalışmaların tamamlanmasının a ...