maritbet girişmaritbet
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehitler için dua etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehitler için dua etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım, Çanakkale Şehitler Abidesi'nde düzenlenen törene katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı dolayısıyla Şehitler Abidesi'nde düzenlenen törene katıldı.

Çanakkale'den ayrı helikopterlerle Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitlik Abidesi'ne gelen Erdoğan ve Yıldırım, tören kıtasını selamladı. Erdoğan, kendisini karşılayan atlı jandarmalarla bir süre sohbet etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, ayrı ayrı anıta çelenk sundu. Başbakan Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ve 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Yaşar Arslanhan birer konuşma yaptı. 

Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından Diyanet İşleri Başkan Vekili Prof. Dr. Yavuz Ünal, Çanakkale cephesinde şehit düşmüş askerler için dua etti. Bu sırada eş zamanlı olarak yarımadadaki tüm şehitliklerde Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

Duanın ardından Erdoğan, Yıldırım ve Akar, "Şehitlik Defteri"ni imzaladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım ile beraberindekiler, şehitliklere karanfil bıraktı, ardından "15 Temmuz" temalı Afiş Tasarım ve Video Sanatı Yarışması'na ait sergiyi gezdi.

Törene, Başbakan Yıldırım'ın eşi Semiha Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve eşi Sevgi Kurtulmuş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, kuvvet komutanları ve askeri erkan katıldı.

"Türk Yıldızları" gösteri yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve beraberindekilerin alandan ayrılmasının ardından Çanakkale Boğazı semalarında Türk Hava Kuvvetleri Akrobasi Timi "Türk Yıldızları" gösteri uçuşu gerçekleştirdi.  

Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait unsurlar da boğazda resmi geçit yaptı. Töreni, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile kuvvet komutanları da izledi.

Bu arada, tören sırasında alanda yer alan ve 16 Türk devletini temsil eden dönemin askeri kıyafetlerini giyen bir asker, baygınlık geçirerek düştü. Tören alanına gelen sağlık ekipleri ilk müdahaleyi yaptıktan sonra askeri bulunduğu yerden alarak tedavi için ambulansa götürdü. 

"Şehitlerimizin huzurunda bulunuyoruz" 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehitlik defterine şunları yazdı: "Kendilerine vefamızı ve minnettarlığımızı ifade etmek üzere bir kez daha şehitlerimizin huzurunda bulunuyoruz. Yakın tarihimizin Türk'ün yedi düvele karşı verdiği en önemli savaşlardan biri olan Çanakkale Zaferi'nin kazanılmasında emeği geçen askerlerimize ve bağrından çıktıkları milletimize şükranlarımızı sunuyoruz. Başta Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, Çanakkale Savaşları'nda görev almış tüm gazilerimizi, bu toprakları kanlarıyla sulamış tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun."

"Türkiye aziz şehitlerine minnettardır"

Başbakan Yıldırım ise şehitlik defterine, şehitlerin, bir milletin makus kaderini değiştirmek için vatan, vazife, bayrak uğruna en kıymetli varlıkları olan canlarını bir an dahi tereddüt etmeden feda ettiğini yazdı.

Yıldırım, şunları kaydetti: "Sizin, yolunda mübarek bedenleriniz şehit düştüğü tüm değerleri ilelebet yaşatmak bizler için mukaddes bir görevdir. Sizler bir milletin küllerinden yeniden doğuşunun müjdesi olarak asırlar boyu yad edilecek kutlu bir zaferin, destansı bir başarının kahramanlarısınız. Sizler sayesinde ülkemizin her bir ferdi için çok ehemmiyet arz eden Çanakkale Zaferi ile tüm cihan Türk milletinin onur ve haysiyetiyle yürüttüğü mücadeleye şahit oldu ve takdir etti. Çanakkale Zaferi'nin 102'inci yıl dönümü vesilesiyle bağımsız bir ülkede yaşamamızı temin eden başta Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarıyla Çanakkale Zaferimizin tüm şehit ve gazilerini rahmet ve minnetle anıyorum. Türkiye aziz şehitlerine minnettardır. Ruhlarınız şad olsun."   

"Aziz şehitlerimiz, ebedi mekanlarınızda huzur içinde uyuyunuz"

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar da şehitlik defterine, toprağı vatan yapan aziz şehitlerin, şanlı maziye altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi'nin, asil Türk milletinin varlığının, birliğinin ve yeniden dirilişinin meşalesini ateşlediğini yazdı.

Akar, şunları kaydetti: "Türk ve dünya tarihinin dönüm noktalarından biri olan Çanakkale'de bundan 102 yıl önce şehadete koşan askerlerimizin kahramanlıkları ve Türk milletinin emsalsiz fedakarlıkları, vurulmak istenen prangaları tek tek parçalamıştır. Döktükleri mübarek kanlarıyla kumaşı bayrak yapan şehitlerimizin manevi mirasından güç alan Türk Silahlı Kuvvetleri aziz şehitlerimize layık olma sorumluluğu içinde hiçbir hainliğe, tehdide boyun eğmeden ve hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan dimdik vazifesinin başında ve milletimizin emrindedir. Dün olduğu gibi bugün de vatanın bütünlüğüne, devletin bekasına ve Türk milletinin huzur ve güvenliğine göz dikenler karşılarında 'ölürsem şehit, kalırsam gazi' anlayışıyla görev yapan ordumuzun fedakar evlatlarını bulacaklardır. Aziz şehitlerimiz, ebedi mekanlarınızda huzur içinde uyuyunuz. Hiçbir güç, emanetiniz olan ve canlarınız pahasına koruduğunuz vatan topraklarıyla asil milletimizin birlik ve bütünlüğünü bozamayacak. Varlığımızın ve özgürlüğümüzün timsali olan al bayrağımızı şanlı gönderden indiremeyecektir. Sizlere olan gönül borcumuzu hiç unutmadan Allah'tan rahmet diliyor, aziz hatıralarınızı şükranla yad ediyor, huzurunuzda minnet ve saygıyla eğiliyorum." 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"
  • 29.01.2024 17:21

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-G ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Amacımız, İstanbul'da 5 yılda acil dönüşüm gerektiren binaları yenilemektir"
  • 07.12.2023 15:01

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Amacımız, İstanbul'da 5 yılda acil dönüşüm gerektiren binaları yenilemektir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Dönüşüm çalışmalarında, pazartesi günü 5,1 ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yıl bitmeden 46 bin deprem konutu ve köy evini teslim etmeyi planlıyoruz"
  • 29.11.2023 16:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yıl bitmeden 46 bin deprem konutu ve köy evini teslim etmeyi planlıyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'na katıldı. ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Sene sonuna kadar 41 bin konut ve 5 bin köy evinin teslimini planlıyoruz."
  • 01.11.2023 14:08

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Sene sonuna kadar 41 bin konut ve 5 bin köy evinin teslimini planlıyoruz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Topl ...