maritbet girişmaritbet
Contemporary Istanbul artık Tabanlıoğlu Mimarlık imzası taşıyacak

Contemporary Istanbul artık Tabanlıoğlu Mimarlık imzası taşıyacak

Çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul (CI) artık, Tabanlıoğlu Mimarlık’ın kavramsal tasarımlarıyla kapılarını aralayacak.

Bu yıl 14–17 Eylül tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi ile Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda 12'nci kez düzenlenecek Contemporary Istanbul'un Tabanlıoğlu Mimarlık imzasını taşıyan ilk kavramsal tasarımı “Parkta Sanat” konseptini taşıyor.

Contemporary Istanbul'un 12'nci Edisyonu itibari ile gerçekleştirdikleri işbirliğine değinen Murat Tabanlıoğlu, “uluslararası sanatçıları ve eserlerini ağırlayacak bu mekana,serginin gerçekleşeceği “yer”e dair, İstanbul'a dair bir his kazandırmak istedik” açıklamasında bulundu.

Tabanlıoğlu Mimarlık ve Contemporary Istanbul arasındaki bu önemli işbirliği ile sanat fuarının mimarlık adına da güçlü bir mesaj taşıyacağına dikkat çeken Melkan Gürsel ise “Mimar olarak sanatla buluşmaya açık olmanın ötesinde projelerimizde sanatçılarla işbirliğini çok önemsiyoruz. Contemporary Istanbul için tasarlanan yerleşim planıyla sanat eserlerinin en uygun koşullarda sergilenmesi ve izlenmesi birincil hedefti” şeklinde konuştu.

Contemporary Istanbul 2017 – “Parkta Sanat”

Bölge galerilerinin yanı sıra Avrupa, Amerika ve Asya'nın en önemli galerilerini, sanatçılarını ve koleksiyonerlerini de bir araya getirerek İstanbul'u, geniş bir sanat izleyici kitlesinin odak noktası yapacak CI 2017'nin iç mekan tasarımı; – özellikle açık havada yer alan – kamusal alanlara vurgu ile bir kent parkı çeşitlemesi olarak, ancak kesinlikle bir park temsili ya da taklidi olmadan, özgün bir anlayışla hayata geçirildi. Galerilerin yer aldığı sergi mekanının “tasarı bir topoğrafya”ya dönüştürülmesi, aynı zamanda yerel kaynakları ve ihtiyaçları vurgulamayı da amaçlıyor.

Ortak kullanılan yeşil alanlar; – ne kadar fazla insana açılırsa o kadar çok – yaşayanlarda huzur üretecek, farklılıklar arasındaki etkileşimi daha sağlıklı hale getirecek ve sanatın özgürleştirici potansiyelini teşvik ederek, üretim kanalları oluşturacak.

Yapay olarak düzenlenmiş bu iç mekan, aynı zamanda, etkinlik sırasında açık havada heykellerin sergileneceği sergi merkezine bitişik Park'ın bir uzantısı olarak ele alınıyor. Bu mütevazı park, halihazırda İstanbul'un nadide ve değerli yeşil mekanlarından biri olan, Maçka Parkı'na bağlanıyor.

İç mekan ile dış alan arasındaki ahenk, galeriler arasında kalan boş alanları ve sergi ünitelerini birbirine bağlayan yollarda fizikselleşerek ifade ediliyor. Tüm alanı kaplayan yeşil zeminin kesintisiz bir uzantısı olarak, farklılaşan boyut ve yüksekliklerde üretilen geometrik formlar, özellikle oturma ve dinlenme amacına hizmet edecek şekilde, çok amaçlı kullanılmak üzere tasarlanıyor. Bu alanda, doğada olduğu gibi bir süreklilik sağlanıyor. Ancak tasarım, insan yapımı steril bir ortam kurulduğu ifadesini özellikle taşıyor.

Gerçek, yaşayan bir parkın temsili olmaktan uzak dursa da, malzeme kullanımı tercihi, çevre dostu bir yaklaşımla, mümkün olan en yüksek geri dönüştürülebilirlik kriterinde yapılıyor. Yine bu niyetle, etkinliğin sona ermesini takiben, kullanılan suni çim/ yeşillik gibi malzemenin, spor ve eğlence amaçlı kullanılmak üzere yakındaki okullara bağışlanmak suretiyle, yeniden ve uzun ömürlü değerlendirilmesi hedefleniyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

QUA Granite, Contemporary Istanbul’un partneri oldu
  • 08.09.2022 16:09

QUA Granite, Contemporary Istanbul’un partneri oldu

QUA Granite, dünyanın önde gelen sanat fuarlarından Contemporary İstanbul’un par ...

Tabanlıoğlu Mimarlık, 'Ortadoğu’nun en etkili 5 mimarı' arasında
  • 13.07.2021 11:28

Tabanlıoğlu Mimarlık, 'Ortadoğu’nun en etkili 5 mimarı' arasında

Tabanlıoğlu Mimarlık, tasarım dünyasının önde gelen yayını The Design Story tara ...

Melkan Tabanlıoğlu MIPIM 2014'ü değerlendirdi
  • 12.03.2014 16:27

Melkan Tabanlıoğlu MIPIM 2014'ü değerlendirdi

Tabanlıoğlu Mimarlık kurucularından Melkan Tabanlıoğlu, MIPIM 2014 Fuarı'yla ilg ...

Melkan Gürsel, dünyaca ünlü 36 kadın mimar arasında!
  • 15.04.2021 11:14

Melkan Gürsel, dünyaca ünlü 36 kadın mimar arasında!

Tabanlıoğlu Mimarlık ortağı Melkan Gürsel, dünyanın en önemli kadın mimarları ar ...

ÖİB, 5 ihale için son teklif verme tarihini uzattı
  • 08.10.2020 08:54

ÖİB, 5 ihale için son teklif verme tarihini uzattı

ÖİB, Aydın, İstanbul, Diyarbakır, Ankara, Muğla'da bulunan taşınmazlar için yapı ...

Bursa'da kubbesi açılıp kapanan, klimasız cami!
  • 22.08.2020 08:45

Bursa'da kubbesi açılıp kapanan, klimasız cami!

Bursa'da kubbesi uzaktan kumandayla açılıp kapanan camide, korona tedbirleri kap ...