maritbet girişmaritbet
Çatısındaki güneş paneli kurdu, elektrik faturasından kurtuldu

Çatısındaki güneş paneli kurdu, elektrik faturasından kurtuldu

İzmir'in Urla ilçesinde yaşayan Sevim Yatgın, çatısına kurdurduğu güneş enerjisi sistemi sayesinde 3 aydır elektrik faturası ödemiyor.

İzmir'in Urla ilçesinde yaşayan Sevim Yatgın, çatısına kurdurduğu güneş enerjisi sistemi sayesinde hem 428 liralık elektrik faturasından kurtuldu hem de ihtiyaç fazlası elektriği bölgesindeki elektrik dağıtım şirketine satarak gelir elde etti.

Yatgın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya'daki örneklerinden esinlenerek evinin çatısına güneş paneli kurdurmak için geçen yıl martta başvuru yaptığını, müracaatının kabulü ve proje onay işlemelerinin ardından 12 Eylül 2017'de çatısına güneş paneli kurdurduğunu söyledi.

Evinin çatısındaki 2,75 kilovatlık güneş enerjisi sistemiyle 3 ayda 428 liralık elektrik faturasından kurtulduğunu belirten Yatgın, ihtiyaç fazlası üretimini de bölgesindeki elektrik dağıtım şirketine sattığını ve karşılığında 55 lira gelir elde ettiğini dile getirdi.

Yatgın, çatısındaki güneş enerjisi sisteminden böylece ilk kazancını sağladığını ifade ederek, "Sistem için toplamda 30 bin liralık bir maliyet ortaya çıktı. Bu kararı geleceği düşünerek aldık ve evimize yaptığımız bir yatırım olarak gördük. Bürokratik süreçler zaman aldı fakat Solarçatı şirketi tarafından kurulum bir günde kolayca tamamlandı." dedi.

Çevreden de çok olumlu tepkiler aldıklarını söyleyen Yatgın, "Herkes 'Bu nasıl bir şey?' diye sordu. Öncelikle bizim elektriği kullanmaya başlamamızı beklediler. Bir anlamda gerçekten elektrik üretimi yapılabildiğini görmek istediler. Sonuçta bir referans oluşturduk. Şu an etrafımızdaki herkes bu işe olumlu bakıyor." diye konuştu.

Yeni yönetmelikle daha kısa sürecek

Çatı paneli kurulumu yapan Solarçatı'nın kurucusu Utku Korkmaz da Yatgın'ın santral yatırımının eski yönetmelik çerçevesinde sistemin başlangıcından fatura kesilmesine kadar 18 ay sürdüğünü belirtti.

Daha önce mesken abonesinin elektrik satışından para kazanabilmesi için şirket kurması gerektiğine işaret eden Korkmaz, bu zorunluluğun ortadan kalktığını ve haziran ayında yayınlanan son düzenlemeyle mesken abonelerinin ihtiyaç fazlası elektriğini satarak gelir elde edebildiğini bildirdi.

Korkmaz, Yatgın'ın da son düzenleme çerçevesinde gelir makbuzuyla tahsilat gerçekleştiren ilk vatandaşlardan biri olduğunu belirterek, "Daha önce 18 ay alan süreç, yeni düzenlemeyle 5 aya kadar düştü. Vatandaşlar şirket kurma ve fatura kesme zorunluluğu olmadan, kullanım fazlası elektriğin bedelini tahsil edebilecekler. Son düzenlemelerle hem süreç kısaldı hem de tahsilat kolaylaştı. Şimdi artık 'solarmortgage' gibi uzun vadeli bir finansman çözümüne ihtiyaç var." diye konuştu.

Son düzenlemeyle mesken aboneleri evlerinin çatı ve cephelerine 10 kilovata kadar güneş enerjisi sistemi kurdurabiliyor ve ihtiyaç fazlası elektriğini 10 yıl boyunca Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması kapsamında bölgesindeki dağıtım şirketine satabiliyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Güçlerini birleştirip deprem bölgesine güneş enerjisi taşıdılar
  • 16.02.2023 16:22

Güçlerini birleştirip deprem bölgesine güneş enerjisi taşıdılar

Güneş enerjisi alanında faaliyet gösteren firmalar, Kahramanmaraş merkezli depre ...

Türkiye, GES'te 2035'e kadar yüzde 500 artış hedefliyor
  • 03.01.2023 11:52

Türkiye, GES'te 2035'e kadar yüzde 500 artış hedefliyor

Türkiye'nin güneş enerjisi kapasitesinin 2035'e kadar yaklaşık yüzde 500 artışla ...

Güneş enerjisi yatırımları için 110 milyar dolarlık rekor başvuru!
  • 29.11.2022 16:51

Güneş enerjisi yatırımları için 110 milyar dolarlık rekor başvuru!

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, depolamalı rüzgar ve güneş enerjisi yatırımları içi ...

Akasya ve Akbatı’nın çatı GES’lerini Akenerji kuracak
  • 03.10.2022 16:03

Akasya ve Akbatı’nın çatı GES’lerini Akenerji kuracak

Akenerji ve Akiş Gayrimenkul arasında Akasya ve Akbatı alışveriş merkezlerinin ç ...

Esas Gayrimenkul’ün GES projesi 39 Burda AVM’de faaliyete geçti
  • 05.07.2022 11:07

Esas Gayrimenkul’ün GES projesi 39 Burda AVM’de faaliyete geçti

Esas Gayrimenkul, 39 Burda AVM’nin çatısına kurduğu Güneş Enerjisi Santrali’ni ( ...

Erzurum'da kapasitesi artırılan GES ile 2 bin haneyi aydınlanacak
  • 17.05.2022 16:07

Erzurum'da kapasitesi artırılan GES ile 2 bin haneyi aydınlanacak

Erzurum'un Aziziye Belediyesi, kapasitesini artırmak için çalışma başlattığı gün ...