maritbet girişmaritbet
Bursa'nın 'UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde 3. yılı!

Bursa'nın 'UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde 3. yılı!

Bursa'nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alışının 3. yıldönümü gerçekleşirken Bursa'nın turizm değerleri mercek altına alındı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa'nın ‘UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alışının 3. yıldönümünde gerçekleştirilen ‘UNESCO Dünya Miras Alanları ve Kültür Turizmi Uluslararası Paneli', kentin eşsiz güzellikteki köklü mirasına ve üstün evrensel değerine ışık tutuyor.

Bursa'nın ‘UNESCO Dünya Mirası' ilan edilişinin 3. yıldönümünde ICOMOS Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü 2017 etkinliği nedeniyle, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘UNESCO Dünya Miras Alanları ve Kültür Turizmi Uluslararası Paneli', Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Hüdavendigar Salonu'nda gerçekleştirildi.

“Bursa, bir cazibe merkezi”

Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık, alanında uzman isimlerin yoğun katılım sağladığı panelin açılışında, Bursa'nın köklü kültürel değerleri olan bir şehir olduğunu ifade etti. Büyükşehir Belediyesi'nin Bursa'nın değerlerine sahip çıktığını anlatan Karlık, “Bursa, 8500 yıllık tarihe sahip bir şehirdir. Her yanımız doğal ve kültürel zenginliklerle dolu… Uludağ'ı, Karagöz ve Hacivat'ı, kestane şekeri, havlusu, şeftalisi ve termal suları ile ünlenmiş olan ülkemizin en nadide şehirlerindendir, Bursa. Tarihte olduğu kadar turizm faaliyetleri açısından da Bursa, ülkemizde lokomotif şehirlerdendir. Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmalarımızla Bursa'nın turistik bir cazibe merkezi olmasına gayret gösteriyoruz” diye konuştu.

Başkanvekili Karlık, Bursa'nın Bitinyalılar'dan Osmanlı'ya kadar birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirterek, evrensel bir değer olan şehirde tarihi miras çalışmaları kapsamında 7 yılda 200'e yakın eserin ayağa kaldırıldığını, 450 yeni eserin restorasyon çalışmalarının devam ettiğini, Muradiye Külliyesi'nde yılda 1,5 milyonun üzerinde ziyaretçi ağırlandığını, turizm bölgesi olan Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin restorasyonlarla ayağa kaldırıldığını söyledi. Karlık, İznik'in de ‘Dünya Mirası' olabilmesi için çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi. Karlık, Dünya Miras Listesi konulu çalışmalarda eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri ile tanıtım ve kurumlar arası koordinasyona da önem verdiklerini sözlerine ekledi.

Kültür turizmi

Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu da Bursa'nın evrensel değerine dikkati çekerek, “Bursa'nın UNESCO Dünya Mirası ilan edilişini kutlamak ve koruma bilincini kentte yaygınlaştırmak amacıyla her yıl çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu sene Bursa'nın Unesco Dünya Mirası ilan edilişinin 3. yıl dönümü… Bu nedenle panelin konusu ‘Kültür Turizmi' olarak belirlendi” dedi.

Prof. Dr. Dostoğlu, UNESCO sürecinde Bursa'ya çok büyük destek veren UNESCO Milli Komisyonu Başkanvekili Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı'ya da teşekkür etti. Botsalı ise konuşmasında, ‘UNESCO Dünya Mirası' Bursa'nın, kültürel değerlerine sahip çıkılması ve geleceğe taşınmasının önemine vurgu yaptı. Konuşmaların ardından, panelin, Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu'nun başkanlığını gerçekleştirdiği ilk oturumunda, ICOMOS Türkiye Milli Komite Başkanı Prof. Dr. İclal Dinçer, ‘Tarihi ve Doğal Değerlerin Korunmasında Sürdürülebilir Turizm İlkeleri' konusunda çalışmalarını paylaştı. Ayrıca Edinburgh Alan Başkanı Adam Wilkinson ‘Edinburgh Dünya Miras Alanındaki Kültür Turizminde Fırsatlar ve Zorluklar', Dubrovnik Belediyesi, Kıdemli Uluslararası İlişkiler Danışmanı Biserka Simatovic ‘UNESCO Dubrovnik: Kültür Turizminin Zorlukları' ve Kazan Devlet Kültür Enstitüsü, Rusya ICOMOS Komitesi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Rafael M. Valeev de ‘UNESCO Dünya Miras Alanı Olarak Kazan Kremlini ve Kültürel Turizm' konularında da katılımcılara bilgiler verdi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Togg, İstanbul ve Bursa'da mobil deneyim merkezi açtı
  • 22.03.2023 13:04

Togg, İstanbul ve Bursa'da mobil deneyim merkezi açtı

Akıllı cihazlarını kullanıcılarla doğrudan buluşturan Togg, kullanıcıya daha yak ...

Bursa'daki 6 asırlık medrese bilim meraklılarını ağırlamaya başladı
  • 08.03.2023 13:42

Bursa'daki 6 asırlık medrese bilim meraklılarını ağırlamaya başladı

Fatih Sultan Mehmed'in hocalarından Molla Yegan'ın Bursa'da ders verdiği 6 asırl ...

Depremin 222. saatinde enkazdan sağ çıkarıldı!
  • 15.02.2023 11:25

Depremin 222. saatinde enkazdan sağ çıkarıldı!

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerin 222. saatinde, Kahramanm ...

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"
  • 02.01.2023 16:10

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adi Karaismailoğlu, Bursa-Emek-YHT-Şehir Hastanesi M ...

Bursa ve İstanbul arasında seyahat hızlı tren ile 2 saat 15 dakika olacak
  • 16.07.2022 14:20

Bursa ve İstanbul arasında seyahat hızlı tren ile 2 saat 15 dakika olacak

Osmaneli-Bursa-Bandırma-Balıkesir Hızlı Tren Hattı T04 Tüneli Işık Görme Töreni ...

Togg Gemlik fabrikası inşaatı havadan görüntülendi!
  • 29.12.2021 12:21

Togg Gemlik fabrikası inşaatı havadan görüntülendi!

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (Togg) Bursa'nın Gemlik ilçesindeki üret ...