maritbet girişmaritbet
Bursa'da Temiz Çevre projesi için düğmeye basıldı!

Bursa'da Temiz Çevre projesi için düğmeye basıldı!

BOSİAD, Temiz Çevre projesi için startı verdi. Proje, Avrupa Birliği'nden alınan destekle gerçekleşecek.

BOSİAD, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü akademisyenleri ve Uludağ Çevre Topluluğu (UÇET) ile birlikte AB finansmanlı yeni bir projeye imza atmaya hazırlanıyor. Temiz üretimin temelleri üzerine farklı toplum kesimlerini bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve uygulanabilir çevre proje fikirleri geliştirmek amacıyla “Avrupa Birliği Yolunda Temiz Çevre İçin Temiz Üretim” projesi hayata geçecek. Avrupa Birliği 112 bin Euro'luk projenin yüzde 89'una hibe desteği için ön onay verdi.

Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BOSİAD), kurulduğu günden itibaren hayata geçirdiği projelerle dikkat çekiyor. Önceliğine Bursa'yı koyan derneğin çalışmalarında ön sıraya ise ‘temiz çevre' çıkıyor. Sanayicilerin en az kirlilikle üretim yapması gerektiğini her fırsatta vurgulayan BOSİAD'ın, bu kapsamda hayata geçirdiği Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması kısa sürede farkındalık yaratmayı başardı ve marka oldu. En çevreci SİAD ünvanını haklı olarak sahiplenen BOSİAD, şimdi yeni bir projeye daha imza atmaya hazırlanıyor.

YÜZDE 89 HİBE

BOSİAD, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü akademisyenleri ve Uludağ Çevre Topluluğu (UÇET) üyesi üniversite öğrencileri ile birlikte, temiz üretimin temelleri üzerine farklı toplum kesimlerini bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve uygulanabilir çevre proje fikirleri geliştirmek amacıyla “Avrupa Birliği Yolunda Temiz Çevre İçin Temiz Üretim - Cleaner Production for Cleaner Environment towards European Union” projesi için düğmeye bastı. Projenin finansmanı için Avrupa Birliği'ne (AB) yapılan başvuru, ön elemeyi geçti. AB, 112 bin Euro'luk projenin yüzde 89'una hibe desteği için ön onay verdi.

AMAÇ EN AZA İNDİRMEK

BOSİAD Başkanı Rasim Çağan, ülkemizde de tıpkı dünyada olduğu gibi çevrenin sanayide rekabet koşullarını belirleyen faktörlerden biri olarak öne çıktığını, temiz üretim ve sürdürülebilirlik kavramlarının özellikle üretim sektöründe fark yaratabilmek için önemli olduğunu ifade etti. Çağan, projenin amacının çevre kirliliğinin kaynağında en aza indirilmesi olduğunu belirterek, “Proje sayesinde; sanayi kökenli bir sivil toplum örgütü olan BOSİAD, BUÜ akademisyenleri ve UÇET üyeleri ile birlikte çalışma olanağı bulacak. Bu sayede her iki STK da yerel düzeyde bu tür projelerde hizmet verebilir hale gelecek. Proje sonunda elde edilecek tecrübe ile her iki organizasyonun da problem çözme, stratejik analiz ve politika oluşturma becerileri geliştirilecek. Çevre konusunda ortak stratejiler geliştirerek savunuculuk gruplarının oluşması sağlanacak, kamu-özel sektör kurumlarıyla artırılan diyalog ile sürdürülebilir ve işlevsel mekanizmalar ve araçlar geliştirilecek. Proje sayesinde elde edilen veriler üniversite işbirliğiyle farklı STK'ların araştırma ve veri yönetimi becerilerinin geliştirilmesi için kullanılacak” diye konuştu.

NASIL UYGULANACAK?

Çağan, 15 ayda tamamlanması planlanan projenin nasıl hayata geçeceğini şöyle anlattı:

”Proje için seçilecek farklı sektörlerdeki Bursa Organize Sanayi Bölgesi içerisinde ve kentte yer alan 5 işletmeye ulaşılarak, projenin Bursa OSB dışındaki yapılara da yaygınlaştırılması sağlanacak. Projede Bursa Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nden 3 öğretim üyesi yer alacak. Her işletmeye Bursa Uludağ Üniversitesi Çevre Topluluğu'ndan 2'şer üniversite öğrencisi dahil edilecek. Projenin temel eğitimi bu 10 üniversite öğrencisi ve öğretim üyeleriyle gerçekleştirilecek. ‘Ağaç yaş iken eğilir' atasözünden hareketle her işletmenin çalışanlarının çocuklarından 2'şer ilkokul öğrencisi projede eğitilecek. Çocuklarımız, anne-babalarının sahip olduğu veya çalıştığı şirketleri sorgularken kendi okullarında da UÇET öğrencilerinin mentorluğunda projenin temel çevre faaliyetlerini gerçekleştirecek. İlkokullarda birer çevre uygulaması kurgulanacak ve projenin sonunda bu uygulamalar BOSİAD'ın geleneksel olarak gerçekleştirdiği Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması'nda bir kategori altında ödüllendirilecek.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bursa'da Temiz Çevre projesi için düğmeye basıldı!
  • 02.10.2020 08:46

Bursa'da Temiz Çevre projesi için düğmeye basıldı!

BOSİAD, Temiz Çevre projesi için startı verdi. Proje, Avrupa Birliği'nden alınan ...