maritbet girişmaritbet
Beyoğlu'ndaki Mısır Apartmanı bugüne kadar birçok ünlü ismi ağırladı!

Beyoğlu'ndaki Mısır Apartmanı bugüne kadar birçok ünlü ismi ağırladı!

İstanbul'un en özel yapılarından biri de kuşkusuz 102 yıllık Mısır Apartmanı. İstiklal'deki bu eşsiz binada İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy'dan, siyasetçi Hüsamettin Cindoruk'a kadar birçok isim yaşadı...

 

Mısır Apartmanı'nı araştırırken ve yazarken çok keyif aldığımı belirtmek isterim. Beyoğlu'nda sevdiğim birkaç binadan biri kuşkusuz burası. Osmanlı, Türkiye Cumhuriyeti ve İsrail için bu apartmanın önemi çok fazla. Galatasaray Lisesi'ni biraz geçince solunuzda beliren 303/305 numaralı bina yani Mısır Apartmanı'nı bilmiyorsanız hemen öğrenmelisiniz. 
 
İPAR AİLESİ SATIN ALDI 
Mısır Apartmanı, yaşayan bir canlı gibi. Yanından geçerken gayri ihtiyari başınızı çeviriyorsanız, aldığı nefesi duyduğunuzu garanti edebilirim. Mısır prenslerinden Abdülhalim Paşa'nın Kahire'de doğan oğlu Abbas Halim Paşa, İsviçre'de okudu ve 1902'de İstanbul'a geldi. Bina, Ermeni mimar Aznavuryan'a konak olarak yaptırıldı. 1905'te inşaatına başlanan bina, 5 yılda tamamlandı. Apartmana, Hollywood yıldızı Virginia ile evli olan Hayri İpar'ın oğlu Ali yerleşti. Aile burada ihtişamlı balolar ve çok önemli toplantılar organize etti. Ali İpar, Rio'ya yerleşince apartman bir kaç daire dışında yıllarca sessiz kaldı ve Koray İnşaat, 2000'de apartmanın yüzde 70'ini aldı. 
 
SAFİYE AYLA VE EMEL SAYIN 
Mısır Apartmanı'ndan kimler geçmiyor ki. İstiklal Marşı'nın o muhteşem dizelerini yazan Mehmet Akif Ersoy, en önemli isimlerde biri. Osmanlı ve Cumhuriyet'in dişçisi Sami Grünzberg'in muayenehanesi de buradaydı. Atatürk'ün gelip de diş çektirdiği apartmandır burası. Canan Yaka, annesi Mualla Hanım, Nedret ve Lütfiye Hanım da müşterilerini burada ağırladı. Safiye Ayla, Emel Sayın ve Muazzez Abacı da sık sık apartmanı ziyaret etti. İsim yelpazesi öyle renklere sahip ki, siyaset adamı Hüsamettin Cindoruk'un 55 yıldır ofis olarak kullandığı daire üçüncü katta bulunmakta.
 
AKİF KİRACI OLDU
Apartman, 100 yılı aşkın süre içinde birçok ünlüye ev sahipliği yaptı. İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy, 16 Haziran 1936'da 10 yıl kaldığı Mısır'dan İstanbul'a dönüşünde Mısır Apartmanı'nda Abbas Halim Paşa'ya ait bir daireye yerleştirildi. Mısır'dan hasta ve bir hayli yorgun olarak dönen Mehmet Akif Ersoy, hayatını kaybettiği 27 Aralık 1936'ya kadar apartmanın ikinci katındaki dairede kaldı.
 
FRANSA'DAN GETİRİLDİ
Mısır Apartmanı, 6 kat olarak inşaa edildi. Binanın statik projesi Fransa'daki bir statik büro tarafından yapıldı ve özel olarak hazırlanan malzemeler de Paris'ten getirildi. Binada o dönemin Ortadoğu ve Avrupa mimarisinin örnekleri görülmekte. Art Nouveau tarzındaki bina dünyaya konak olarak gelmiştir. Abbas Halim Paşa'nın kızları, bu özel apartmanı 1940 yılında Türkiye'nin şeker krallarından Hayri İpar'a sattı.
 
Kültürün, dinlerin, medeniyetin, tarihin ve sosyal hayatın izlerini taşıyan bu tarihi yapıların bazıları hala kullanılıyor, bazıları ise uzun yıllar önce kaderlerine terk edilmiş. Yıllara meydan okuyup dimdik ayakta kalan ve geçmişinde bir sembol gibi yükselen tarihe tanıklık etmiş apartmanları inceleyeceğiz.
 
HALE TAN/Takvim

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi ziyarete açıldı
  • 12.03.2021 16:27

Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi ziyarete açıldı

İstiklal Marşı'nın kabulünün 100. yıl dönümünde, Mehmet Akif Ersoy'un Mısır Apar ...

Mehmet Akif Ersoy'un vefat ettiği ev müze mi olacak?
  • 26.12.2014 17:07

Mehmet Akif Ersoy'un vefat ettiği ev müze mi olacak?

İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy'un son günlerini geçirdiği İstiklal ...

Emel Sayın Marmaris’teki gayrimenkullerini satıyor
  • 30.10.2013 17:03

Emel Sayın Marmaris’teki gayrimenkullerini satıyor

Emel Sayın Marmaris bölgesinde taşınmazlarını satışa çıkardı ...

Mehmet Âkif Ersoy’un Çanakkale’deki evini yıkanlara 12 yıl sonra soruşturma!
  • 06.01.2013 09:29

Mehmet Âkif Ersoy’un Çanakkale’deki evini yıkanlara 12 yıl sonra soruşturma!

Çanakkale Bayramiç’te İstiklal Marşı’nın yazarı milli şair Mehmet Âkif Ersoy’un ...

Mehmet Akif Ersoy’un Bayramiç’teki evi 1996 yılında izinsiz yıkılmış!
  • 02.01.2013 13:06

Mehmet Akif Ersoy’un Bayramiç’teki evi 1996 yılında izinsiz yıkılmış!

İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy’un çocukluğunun geçtiği Bayramiç’teki ev 1996 y ...