maritbet girişmaritbet
Belgrad Ormanı’ndaki Atatürk Arboretumu çekim mekanı oldu

Belgrad Ormanı’ndaki Atatürk Arboretumu çekim mekanı oldu

Atatürk Arboretumu, vatandaşların ilgi odağı haline geldi

Belgrad Ormanı'nda 65 yıl önce kurulan, ender bitkilerden oluşan 2 bin türün yaşadığı Atatürk Arboretumu, bilimsel araştırma ve gözlem dışında film, katalog, sünnet, gelin-damat çekimleri için tercih edilen mekanların başında geliyor. Tahrip etmemek adına kısıtlı girişe izin verilen arboretumda, KDV hariç katalog ve dergi çekimleri için 1500 lira, ekranlarda yayınlanacak her türlü çekim için 3500 lira, gelin-damat ve sünnet çekimleri için 250 lira ödenmesi gerekiyor.

İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1949'da kurulan Atatürk Arboretumu'nun fidan ve tohum olarak yetiştirilen bitkilerin büyümesiyle artık vatandaşların ilgi odağı haline geldiğini söyledi.

Mere, 296 hektarlık alanın 38 hektarlık bölümünde bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla yetiştirilen 2 bin tür ender bitkinin yer aldığını ifade ederek, arboretumda Türkiye'ye özgü türlerin yanında tropikal ve karasal iklimde yetişen ağaçlar ile endemik türlerin bulunduğunu kaydetti.

Arboretumda 3 gölet ile yapay bir şelale bulunduğunu anlatan Mere, "İstanbul'un çok yakınında böyle değerli bir yerin olduğunu bilmeyenler var. Burası adeta ağaç müzesi. Halka tanıtmaya çalışıyoruz. Ama burası piknik ve mesire yeri değil, sadece ziyaret anlamında gezilebilir" dedi.

Ağaç müzesini herkesin görmesini isteyen Mere, gelenleri kapıdan çevirmemek için bilet sistemi kullandıklarını, bu şekilde günübirlik gelenlere dolaşma imkanı sağlandığını anlattı. Arboretuma kısıtlı giriş yapıldığını ifade eden Mere, "Doğayı da çok bozmamamız lazım. Yoğun kullanımda toprak çiğnenecek, çimenler ezilecek. Kalabalık gruplarda mekan tahrip olabilir" diye konuştu.

"Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor"

Mere, alanda her bitkiyi tanıtan levhaların olduğunu, bilgisayarlı tanıtım sistemiyle de görmek istenilen bitkinin grafiğe bakarak yerinin hemen tespit edildiğini belirterek, bazı türlerde yöresel farklılıklar bulunduğu için bitkilerin isimlerinin Latince yazıldığını anlattı.

Arboretumun yurt dışından gelen ziyaretçilerin de ilgisini çektiğini vurgulayan Mere, "Mekan, reklam filmi, dizi film, katalog, gelin ve damat çekimleri için yoğun ilgi görüyor. Belirli bir ücret karşılığında çekim yapmak isteyenlere imkan sağlıyoruz. Bu gelirlerle de devlete yük olmadan bu çarkı döndürmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Öğrenciler için canlı laboratuvar"

İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, arboretumun gezme mekanı olmasının yanında bilimsel özelliği de bulunduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
"İlk ve orta okul çağındaki öğrencilerimizin bilinçlendirilmesi, doğa ve çevre bilincinin aşılanması için burası görülebilir. Mekan, üniversite düzeyinde bilimsel araştırma alanında da kullanılıyor. Üniversite öğrencileri, kitaplarda gördüğü ağaçları burada inceleyebiliyor. Bir ağacı uzun soluklu inceleme şansı var. Botanik, biyoloji ve orman fakültelerinde okuyan öğrenciler sadece Türkiye'deki bitki türlerini değil, dünyadaki bitkileri de burada görebiliyor. İlgili fakülteler için burası adeta canlı bir laboratuvar, birçok bilimin canlı gözlem yeri."

Ticari çekimler ücretli

İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'nün Bahçeköy Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı Belgrad Ormanı'nda yer alan Atatürk Arboretumu, 365 gün 08.30'dan gün batımına kadar açık. Giriş ücreti, hafta içi 4, hafta sonu ve resmi tatillerde 10 lira. Öğrencilere yüzde 50 indirim yapılan ağaç müzesinin girişinde ücretsiz otopark bulunuyor. Ayrıca yıllık 350 lira serbest giriş kartı veriliyor.

Arboretumda ticari amaçlı her türlü faaliyetten de ücret alınıyor. Katalog ve dergi çekimleri için 1500 lira, ekranlarda yayınlanacak her türlü çekim için 3 bin 500 lira, gelin, damat ve sünnet çekimleri için 250 lira ve KDV isteniyor. İçeriye bisiklet, evcil hayvan, top, balon, uçurtma gibi açık alan oyuncakları, piknik malzemeleri ve yiyecekle girişe izin verilmiyor. 

Amerikan bataklık servisi ve lale ağacı, kırmızı yapraklı erguvan...

Bataklık veya suya yakın iklimde yetişebilen ağaçlar için ormanlık alan içinde yapay gölet yer alıyor. Türkiye'deki ender görülebilen biri olan ve 2 bin seneye kadar yaşayabilen Amerikan bataklık servisi, 40 yıldır burada büyüyor.

Göletin etrafında dolaşırken bataklık alanda gelişen dişbudak türlerini veya suya yakın yetişen kızılağaçları keşfetmek mümkün. Çin mabet ağacı, kırmızı yapraklı akçaağaç, kaymak ağacı, kırmızı yapraklı erguvan, tavşan memesi, Himalaya kızılcığı, Duglas göknarı, sahil sekoyası, sığla ağacı, Kaliforniya su sediri, mamut ağacı, gümüşi göknar, apaçi çamı, mavi yıldız, Japon tesbih çalısı, Amerikan lale ağacı, Kazdağı göknarı, Çin tırpan ağacı ve su melezi arboretumda görülebilecek ender türler arasında.

Hanife Sevinç/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Atatürk Arboretumu'nu atlı polisler denetliyor!
  • 17.10.2020 15:32

Atatürk Arboretumu'nu atlı polisler denetliyor!

Kovid-19 kapsamında Atatürk Arboretumu'ndaki kontroller atlı polis ekipleri tara ...

Türkiye'nin ilk canlı ağaç müzesi 89 yaşında!
  • 09.09.2018 16:10

Türkiye'nin ilk canlı ağaç müzesi 89 yaşında!

Türkiye'nin ilk canlı ağaç müzesi olan "Atatürk Arboretumu", yerli ve yabancı tu ...

Belgrad Ormanı’ndaki Atatürk Arboretumu çekim mekanı oldu
  • 04.07.2014 15:50

Belgrad Ormanı’ndaki Atatürk Arboretumu çekim mekanı oldu

Atatürk Arboretumu, vatandaşların ilgi odağı haline geldi ...