maritbet girişmaritbet
Aspendos Antik Tiyatrosu'nda mermer krizi!

Aspendos Antik Tiyatrosu'nda mermer krizi!

Antalya’da yer alan Aspendos Antik Tiyatrosu’ndaki basamakların beyaz mermer kullanılarak restore edilmesi eleştirilere yol açtı.

Serik İlçesi'nde iki tepe üzerinde milattan sonra 2'nci yüzyılda Marcus Aurelius döneminde inşa edilen Aspendos Antik Tiyatrosu, geçen hafta sona eren Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali öncesinde restorasyon için 7- 8 ay kapalı tutuldu. Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından restorasyonu gerçekleştirilen Aspendos'un oturakları ve merdivenlerinde kullanılan beyaz mermerlerin tiyatronun koyu gri renkteki aslına uygun olmayışı, eleştiri ve tepkilere neden oldu. 

Aspendos Antik Tiyatrosu

Orjinal mermer ile restorasyonda kullanılan mermer arasındaki fark

KASIMDA DÜNYA LİDERLERİNİ AĞIRLAYACAK

Bu yıl Türkiye'nin ev sahipliği yapacağı ve Serik'e bağlı Belek Turizm Bölgesi'nde düzenlenecek G-20 Liderler Zirvesi'nin programında da Aspendos Antik Tiyatrosu bulunuyor. Obama, Merkel, Putin gibi dünya liderlerinin 2 günlük Antalya'daki zirve programının düzenleneceği Belek'e yaklaşık 6 kilometre uzalıktaki Aspendos Antik Tiyatrosu'na gezi düzenlenmesi ve burada bir konser etkinliği de planlanıyor. 

Aspendos Antik Tiyatrosu

Antik tiyatronun restorasyondan sonraki hali...

'RESTORASYON FACİASI'

Aspendos'taki restorasyonu gördüğünde çok üzüldüğünü belirten Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, son zamanlarda ülkemizde restorasyon faciaları yaşandığını söyledi. Hatta bunların birkaçının, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın müdahalesiyle tekrar elden geçirildiğini kaydeden Recep Yavuz şunları söyledi:

"Hakikaten dönemi yansıtmayan, biraz karışık, anlamsız restorasyonlarla karşı karşıyayız. Restorasyon bence o dönemi yansıtan ve o eserin korunmasına önayak olan bir çalışma. O dönemi yansıtan derken, üstü fanuslarla kaplanmış bir İshakpaşa Sarayı, sanki sera görüntüsü veriyor. Veya geçtiğimiz günlerde gündeme gelen kalenin restorasyonu var. Kaş'ta tiyatronun içine dökülen betonlar. Bunların hepsi o eserin değerini önemli ölçüde zedeliyor. Tabi ki bunlara müdahil olunuyor, birtakım düzeltmeler oluyor ama Aspendos'ta yaşadığımız da çok üzücü." 

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Antalya'da 2 bin yıllık dükkanlar ortaya çıktı
  • 27.08.2017 11:52

Antalya'da 2 bin yıllık dükkanlar ortaya çıktı

Antalya'nın Serik ilçesindeki Aspendos Antik Kenti kazılarında 2 bin yıllık dükk ...

Kültür Bakanlığı'ndan Aspendos açıklaması!
  • 29.09.2015 11:04

Kültür Bakanlığı'ndan Aspendos açıklaması!

Aspendos Antik Tiyatrosu’ndaki restorasyon çalışmalarının Antalya Kültür Varlıkl ...

Aspendos Antik Tiyatrosu'nda mermer krizi!
  • 28.09.2015 14:47

Aspendos Antik Tiyatrosu'nda mermer krizi!

Antalya’da yer alan Aspendos Antik Tiyatrosu’ndaki basamakların beyaz mermer kul ...

Aspendos Antik Tiyatrosu restorasyon nedeniyle ziyarete kapatıldı
  • 13.03.2014 11:38

Aspendos Antik Tiyatrosu restorasyon nedeniyle ziyarete kapatıldı

Antalya’da dünyaca ünlü Aspendos Antik Tiyatrosu restorasyon çalışmaları nedeniy ...