maritbet girişmaritbet
Asansörlerin bakımı günlük yapılmalı! Özellikle…

Asansörlerin bakımı günlük yapılmalı! Özellikle…

Asansörlerdeki bakım ve kontrollerin, özellikle iş yerlerinde periyodik değil, günlük yapılması istendi

İstanbul'un Şişli ilçesinde, 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan iş kazasının yeniden gündeme getirdiği asansörlerdeki bakım ve kontrollerin, özellikle iş yerlerinde periyodik değil, günlük yapılması istendi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMOB) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mart, İnşaat, maden, metal gibi sektörlerde, ağır ve yoğun iş temposunun, işçiler kadar iş ekipmanlarının da  çabuk yorulmasına, yıpranmasına yol açtığını belirterek, bu sektörlerde bakım ve kontrollerin günlük yapılmasının can ve mal kayıplarını önleyeceğini söyledi.

 Mart, AA muhabirine yaptığı açıklamada, periyodik bakım ve denetimlerin insan hayatını doğrudan ilgilendirdiğini, bu yüzden insanların bunları kendilerinin talep etmesi gerektiğini ifade etti.

"Günlük bakım ve günlük kontrol"

İş yerlerinde  periyodik bakım ve onarımın  yeterli olmadığına dikkati çeken Mart, iş kazası ve can kayıplarının önüne geçmek için daha titiz davranılması gerektiğini vurguladı. Mart, iş yerlerinde denetimlerin daha sık yapılması, denetimlerde inşaat, maden ve metal sektörlerine ağırlık verilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: 

"Özellikle inşaat sektöründe bulunan 'vinç' tipi dediğimiz, asansörler, konutta kullandığımızdan farklı makinalar. İnşaattaki makina, ekipmanların çok daha sıklıkla kontrol edilmesi ve bakımının mutlaka düzenli olarak yapılması gerekiyor. Hatta öyle ki biz MMO olarak günlük yapılacak, bakım ve kontrollerin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu bakım ve kontrollerin de mutlaka uzman kişilerce yapılması gerektiği ifade ediyoruz. Neden? Çünkü orada işler malzeme, insan trafiği yoğundur ve inşaatın süresi belirlidir, kısıtlıdır. Kısıtlı süre içerisinde insanların çok yoğun efor sarfettikleri gibi makina, ekipmanlar da yoğun olarak çalışıyor. Bu yoğunluk, hengame içerisinde atlanan noktalardan bir tanesi de çalışan makina ekipmanların aslında bakımı ve kontrolü konusu. Buna çok dikkat etmemiz gerekiyor. Aksi halde küçük hatalar, ihmaller, cihazda, makinada bulanacak küçük hatalar, büyük facialara yol açabiliyor." 

"Günlük bakım, 3 aylık bakımdan çok daha önemli"

İnşaat sektörünün ölümlü kazaların en çok yaşandığı sektörler arasında bulunduğunu belirten Mart, şöyle devam etti:

"O nedenle oradaki makina ve cihazların haftalık, aylık, 3 aylık bakım ve kontrolleri kadar günlük bakımları çok daha önemlidir. Yani günlük bakım ve günlük kontrol... O ortamda çalışan  makina, cihazlar da kendileri de koruma altında olmadığı, temiz bir ortamda bulunmadıkları için burası gibi değil. Burası sterildir ne tozu vardır ne yağmurdan ne çamurdan etkilenir, ama bir inşaat sahası öyle değildir, toz topraktır, yağmur çamurdur, sonra da güneştir. Dolayısıyla bu doğal olaylar da makina üzerinde olumsuz etkiler yapabiliyor.Oradaki çalışma temposunun yoğunluğundan, yüksekliğinden dolayı da  makinalara bizim azami dikkat göstermemiz gerekiyor. Bunun için bakım ve kontrollerin günlük  yapılması ve sürekli uzman kişilerin gözetiminde, denetiminde olmasının önemli olduğunu söylüyoruz." 
 
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Asansörlerin bakımı günlük yapılmalı! Özellikle…
  • 10.09.2014 13:15

Asansörlerin bakımı günlük yapılmalı! Özellikle…

Asansörlerdeki bakım ve kontrollerin, özellikle iş yerlerinde periyodik değil, g ...